FODMAP diæt

FODMAP diæt
 

Hvad er FODMAP diæten?

FODMAP diæten er en speciel diæt udviklet af australske forskere fra Monash University til folk, der lider af colon irritable (irritabel tyktarm).

FODMAP er en forkortelse for Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols – en bestemt type kulhydrater, som diæten fjerner fra kosten da man mener, at de irriterer tyktarmen. Der er en række fødevarer, man skal undgå, især hvede- og mælkeprodukter.

Hvilke fødevarer bør man spise og undgå?

FODMAP diæt

Der findes flere variationer af FODMAP diæten, nogle striksere end andre. Til venstre findes den version af FODMAP diæten, som Herlev Hospital har lavet forsøg med.


Download FODMAP diæten som PDF fil.

Bemærk! Denne version af FODMAP diæten er fra 2013 og er ikke opdateret jvf. nyere forskning. I denne version må man f.eks. spise spelt. Dette er dog en hvedesort, så hvis du ingen effekt har af diæten kan du prøve at undgå spelt i et par uger for at undersøge, om det er spelten, du reagerer på.

Hold dig opdateret på diæten

Det er en god idé at læse bøger om FODMAP diæten. De nyeste bøger indeholder den senest opdaterede FODMAP diæt, som løbende bliver udviklet og indeholder også tips og opskrifter til diæten.

Du kan også downloade FODMAP app’en til din iPhone. App’en er lavet af Monash University og opdateres løbende i takt med den nyeste forskning på området.

Med FODMAP app’en er du sikker på, at du undgår FODMAPs i din kost. Download FODMAP app’en.

Hvordan kommer du i gang med FODMAP diæten?

Hvis du har lyst til at prøve FODMAP diæten bør du planlægge dine måltider nogle dage frem. Det kan lyde nemt at droppe hvede og laktose, men de findes i ekstremt mange fødevarer og kan være svære at undgå. Sørg derfor at læse bagpå pakkerne af de fødevarer, du køber. Jeg kan anbefale at bruge laktosefri mælk og yoghurt til morgenmad og bagning.

FODMAP diæten bør overholdes fuldstændigt i cirka 6 uger. En positiv virkning kan ofte opleves allerede efter en uges tid, men man kan få det en anelse dårligere når der er gået 3 uger. Lad ikke dette slå dig ud – dette er kroppens reaktion på, at kosten ændrer sig og følges diæten over længere tid bør resultaterne kunne mærkes dagligt. Efter 6 uger bør diæten overholdes i hverdagskosten, men man kan spise mere normalt hvis man for eksempel spiser ude eller har gæster.

Bemærk at det er vigtigt at spise kosttilskud, for eksempel kalk, hvis man følger en FODMAP diæt. Tal derfor med din læge om, hvad FODMAP diæten kan betyde for dig og hvordan du skal gribe det an.

Husk også, at det bedste du kan gøre for din sarte mave er, at dyrke masser af motion. Dette hjælper mindst lige så meget som at spise rigtigt!

Min historie

Jeg har siden gymnasietiden haft problemer med min mave og i en årrække været ind og ud af sundhedssystemet i et forsøg på at forstå, hvad der foregår. Efter fantastisk behandling på privathospitalet Hamlet kom lægerne frem til, at jeg døjer med lymfocytær colitis (tyktarmsbetændelse).

Efter nogle år fri for colitis (dejligt!) døjer jeg desværre stadig med min sarte mave og har udviklet irritabel tyktarm. Derfor passer jeg på, hvad jeg spiser og sørger for at dyrke meget motion, men det har ikke været nok til, at fjerne mavegenerne.

Derfor deltog jeg i forsøget med FODMAP diæten på Herlev Hospital fra januar til marts 2013. Jeg overholdt diæten 100% men havde desværre kun få positive virkninger af diæten. Jeg opdagede senere, at jeg har udviklet fødevareintolerance over for en lang række fødevarer, som ikke blev udelukket af FODMAP diæten.

Denne diæt får dog alligevel en æresside her på bloggen fordi jeg kender en del, som har haft rigtig positive virkninger af diæten. Disse personer lider af irritabel tyktarm, men ikke colitis som jeg. Det kan være pga. min historik med colitis, at diæten ikke kan fjerne alle de gener, jeg har.


3. januar 2013 af Trine 58 kommentarer

Kommentarer (58)

  • FODMAP Does & Donts - Tastenatic.dk Svar

    […] liste er venligst lån fra https://www.bageglad.dk Af |september 14th, 2014|FODMAP|0 […]

    14. september 2014 at 10:56
  • Fodmap? - Mener du foodmap? - Grønne MaverGrønne Maver Svar

    […] længere forklaring på hvad Fodmap er kan du læse om på sygeforsikring.dk, levmedibs og bageglad.dk – her kan du både få begrebet forklaret nærmere, og se hvilke fødevarer der er på hhv. low og […]

    26. august 2014 at 18:18
  • Anne Svar

    Hej …hvordan med alkohol? Øl indeholder jo selvfølgelig hvede, så det går nok ikke. Men hvad med vin, spiritus osv?

    20. august 2014 at 11:11
    • Trine Svar

      Hej Anne. Så vidt jeg kan forstå irriterer alle slags alkohol maven så i en testfase bør det undgås totalt. Ellers er det vist rom, sherry, portvin og noget vin/cider der indeholder fodmaps.

      20. august 2014 at 12:38
  • Brian Svar

    Man må ikke drikke juice, men gerne spise appelsiner. Betyder det at man gerne må presse sine egne appelsiner og drikke juicen derfra, så længe der ikke tilsættes andet?

    26. april 2014 at 21:42
    • Trine Svar

      Hej Brian
      Ja det ville jeg da mene… Om du indtager juicen eller en hel appelsin er jo ligegyldigt. Grunden til at man bør undgå juice er det meget koncentrerede indhold af frugtsukker.

      28. april 2014 at 11:43
  • Trine S Svar

    Hej.
    Jeg vil høre om man må bruge madelmælk på lowfoodmapdiet, og oliven synes jeg heller ikke jeg kan læse mig til om kan tåles?
    Vh Trine

    9. april 2014 at 13:18
    • Trine Svar

      Hej Trine
      Så vidt jeg kan Google mig frem til er der endnu ikke testet mandelmælk af Monash University som har lavet diæten, men de skriver, at de indtil videre betragter det som en low FODMAP og at du altså derfor godt kan drikke det. Prøv dig frem.
      De siger, at oliven er OK.

      9. april 2014 at 13:24
  • Linda Hygum-Risbank Svar

    nu har jeg kiggede på forskellige sider omkring FODMAP. Jg oplever at nogle f vejledningerne modstrider hinanden. Jeg har svært ved at finde ud af hvilke udsagn man skal rette sig efter.
    Hvad er jeres erfaring?

    Hilsen den forvirret

    2. april 2014 at 07:58
    • Trine Svar

      Hej Linda. Grunden til at der er så mange forskellige versioner er at det er ny forskning og ingen har “det rigtige svar”. Som der står i indlægget her er denne liste fra Herlev Hospital, hvor de eksperimenterende med diæten – det er altså stadig i den eksperimenterende fase. Diæten kan også sagtens variere for person til person da nogle har sartere mave end andre. Jeg vil råde dig til at prøve dig frem og føre en kostdagbog undervejs.

      2. april 2014 at 11:37
  • Dorte Svar

    Super tråd… Og gode råd. Skal selv igang med diæten … Må man drikke the? Det kan jeg ikke findenogen steder..

    17. marts 2014 at 08:26
    • Philip Svar

      Du må gerne drikke sort, grøn, hvid og pebermynthe the, men ikke kamillethe 🙂

      16. juli 2014 at 13:12
  • Julie Svar

    Hvordan blev du fri for din colitis?

    13. marts 2014 at 09:46
    • Trine Svar

      Hej Julie
      Jeg ved selvfølgelig ikke om jeg resten af mit liv vil være helt fri for colitis, men min læge mener umiddelbart, at jeg er vokset fra det. Han sagde, at de kan se en tendens i dem, som får colitis som helt unge, til at vokse fra det.
      Nu skal det jo også lige understreges at jeg havde lymfocytær colitis og altså ikke colitis ulcerosa.
      Jeg har efterfølgende dog udviklet en lang række fødevareintolerancer, så jeg fortsatte med at have det dårligt indtil jeg fandt ud af, hvordan jeg skulle spise. Det kan du læse om her: https://www.bageglad.dk/fodevareintollerance-test/
      Så nu spiser jeg efter en bestemt kostplan og dyrker masser af motion og så har jeg det næsten som før jeg fik colitis 🙂

      13. marts 2014 at 17:23
  • nadia Svar

    hej ved ik om der er nogen derude som får læst den her besked. men jeg ku godt tænke mig at høre hvor jeg kan få fat i den bog..

    24. februar 2014 at 19:46
    • Trine Svar

      Hej Nadia,
      Der er links til tre bøger om FODMAP diæten længere oppe på siden.

      24. februar 2014 at 19:47
  • Susanne Løfgren Svar

    Jeg vil sige tak for siden her. Men lakrids. som tilsyneladende er tilladt, er fyldt med hvedemel. Kun Johan Bülows lakrids er med rismel. Tak.

    19. februar 2014 at 09:47

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×

Del med en ven