Findes der noget mere lækkert end hjemmelavet is? Jeg tror det faktisk ikke. Is er Martins yndlingsdessert og jeg er også stor fan, så vi kører jævnligt ismaskinen herhjemme. Det er både billigere og mere lækkert at lave isen selv, og så kan man helt selv bestemme hvad der skal i!
Martin elsker frugtsorbeter og jeg elsker flødeis. For nyligt skulle vi have en hyggelig filmaften og jeg havde lige til at lave én liter is, så én af os måtte gå på kompromis. MEN nej – vi kombinerede og lavede en vanilje flødeis med en syrlig hindbærsauce og tilføjede lidt crunch. Martin fik sin syrlige frugt og jeg fik min cremede flødeis. Så var alle glade og den smagte himmelsk!
Hjemmelavet is
Det er virkelig nemt at lave sin egen is derhjemme. Der findes mange metoder til at lave is, men når jeg skal lave vaniljeis foretrækker jeg at holde det nemt og simpelt. Pasteuriserede æg, sukker, mælk og piskefløde udgør basen til denne is som smages til med vanilje. Ingen opkogning er påkrævet! Det kan ikke være nemmere. Og så køres den på ismaskinen for den perfekte cremede konsistens helt uden iskrystaller.
Jeg har en Wilfa ismaskine, som jeg er helt vildt glad for. Jeg har haft den i mere end 4 år (bedste housewarming gave ever!) og laver is på den flere gange om måneden. Den laver 750-1000 ml is af gangen og er simpelthen så nem og brugervenlig, at enhver kan finde ud af at lave god is på den. Det eneste minus er, at den fylder, er tung og larmer når den kører. Vi har den stående i kælderen så det er intet problem, men jeg syntes det var lidt irriterende at den var så tung at flytte rundt på da vi boede i lejlighed. Men skal man have en ismaskine med indbygget frys, så er det altså denne Wilfa ismaskine jeg anbefaler.
Har du ingen ismaskine?
Du kan røre isen i hånden. En ismaskine rører isen under frysningen hvilket forhindrer, at der dannes iskrystaller. Iskrystaller er ikke lækkert i is fordi det giver en knasende konsistens når man spiser den og det ødelægger simpelthen bare konsistensen. Hvis man ingen ismaskine har er man derfor nødt til at røre i isen under frysningen. Det tager også længere tid at fryse isen end det gør på en ismaskine.
Hvis du vil røre isen i hånden, så kom blot isen i en fryservenlig beholder og stil den i fryseren. Rør grundigt i isen hvert 20. minut indtil du ikke længere kan røre i den, og den er ved at være fastfrossen.
Hindbærsauce og kiks
Hindbærsauce er virkelig nemt og hurtigt at lave. Man kan lave det både med frosne og friske hindbær, men det er i virkeligheden bare nemmest at tage en pose frosne hindbær direkte fra frys og gå i gang. Det skal koges op med lidt vand og sukker, blendes og sigtes så kernerne fjernes. Så på køl og så er den klar.
Til denne is har jeg brugt Digestive kiks, som jeg bare hakkede groft. De giver en virkelig lækker knas i isen og en lidt salt smag som komplimenterer den søde flødeis og syrlige hindbærsauce rigtig godt.
Vaniljeis med hindbærsauce og knas
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
Vaniljeis:
- 2 pasteuriserede æg
- 150 g sukker
- 1 vaniljestang
- 3 dl piskefløde
- 2 dl mælk
Hindbærsauce:
- 200 g frosne hindbær
- 1 spsk vand
- 50 g sukker
Kiks:
- 6-8 g Digestive kiks
Fremgangsmåde
Vaniljeis:
- Pisk æg og sukker sammen i en skål med elpisker, til det bliver luftigt. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Kom vaniljekorn og piskefløde i en skål og pisk det til flødeskum.
- Vend flødeskummet i æggeblandingen og imens der tilsættes mælk lidt ad gangen. Frys vaniljeisen på din ismaskine efter producentens instrukser, til isen har softice konsistens. Har du ingen ismaskine? Se note*
Hindbærsauce:
- Imens isen fryser laves hindbærsaucen. Kom hindbær, vand og sukker i en lille gryde og lad det koge i 2-3 minutter.
- Fjern gryden fra varmen og blend med en stavblender. Hæld hindbærsaucen gennem en sigte for at fjerne kernerne og lad den køle helt af i køleskabet.
Kiks:
- Hak Digestive kiksene groft med en kniv.
- Fyld i isen:
- Vend hindbærsauce og hakkede Digestive kiks i vaniljeisen med softicekonsistens forsigtigt med en dejskraber eller grydeske, til det er fordelt men ikke farver isen helt lyserød.
- Kom isen i en beholder og frys den færdig i minimum 3 timer.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar