Cookies er fantastiske året rundt og selvfølgelig også til påske! Disse cookies til påske er lavet med udgangspunkt i min yndlings cookieopskrift, som jeg har brugt laaaang tid på at udvikle for den perfekte konsistens. I anledning af påsken har jeg puttet grofthakkede påskeæg i mine cookies, som giver det hyggeligste farvespil og superlækker knas.
Jeg elsker amerikanske cookies fordi de er store, bløde og bare mega lækre! Her er 3 gode grunde til at bage de her lækre cookies til påske:
- Nem dej: Cookiedejen er lavet med simple ingredienser man typisk har i køkkenet og er nem og hurtig at røre sammen.
- Blød konsistens: Cookiesene får den lækreste bløde konsistens når de er kølet helt af.
- God knas: Påskeæggene giver cookiesene superlækker knas!
Det er rigtig nemt at lave cookiedej. Det vigtigste er at måle ingredienserne nøje af, da forholdet mellem smør, sukker og mel er meget vigtigt. Og så er det også vigtigt, at bruge blødt smør.
Først piskes sukker, brun farin og smør sammen ved høj hastighed til det er cremet. Dette sikrer at du får tykke cookies. Der tilsættes også et æg til dejen her. De tørre ingredienser røres sammen og tilsættes til de våde, og nu skal der kun piskes eller røres ved lav hastighed til ingredienserne er rørt helt sammen. Der må endelig ikke overpiskes når først de tørre ingredienser er tilsat. Til sidst hakkes påskeæggene groft og røres i dejen. Den færdige dej vil være fast og kun let klistret. Cookiedejen skal nu i køleskabet i minimum 1 time.
- Blødt smør: Det er vigtigt at smørret er blødt, for at bage bløde cookies. Smørret skal tages ud af køleskabet minimum en time før dejen laves og skal være så blødt, at man kan lave mærke i det med fingeren.
- Tilsæt majsstivelse: Ved at tilsætte majsstivelse til dejen bliver dine cookies ekstra tykke og bløde.
- Kold dej: Dejen skal være kold når cookiesene formes og bages. Den skal stå på køl i minimum 1 time.
- Let gyldne kanter: Tag cookiesene ud når de kun har let gyldne kanter. Så forbliver de bløde.
Når dejen er kold skal den trilles til kugler, som trykkes en anelse flade. De spreder sig i ovnen og skal derfor placeres med god afstand imellem på en bageplade – gerne forskudt, som vist på billedet. Tag cirka halvanden spiseskefuld cookiedej og tril det til en kugle. Hvis du vil have helt ens cookies kan du veje hver kugle af dej – der skal være cirka 60 gram dej per cookie for at lave store cookies på Ø9 cm.
Den perfekte afbagning
Det er virkelig nemt at lave cookiedej, men det kræver lidt mere øvelse at bage perfekte cookies. Sørg for at ovnen er fuldt opvarmet inden dine cookies sættes ind. Hold øje med dem under bagning og tag dem ud så snart de har let gyldne kanter. Cookiesene vil se ud som om de ikke er færdigbagt i midten, men tag dem ud alligevel – for de bager videre på bagepladen under afkøling. De skal stadig være høje og se ubagte ud i midten når du tager dem ud. De falder efterfølgende lidt sammen når de køler.
Typiske spørgsmål til opskriften
Kan mine cookies fryses?
Ja, disse cookies kan fryses som cookiedej, cookiedej kugler eller som færdigbagte kugler i op til 3 måneder. De kan i øvrigt bages direkte fra frost – smart!Hvordan skal jeg opbevare mine færdigbagte cookies?
De skal opbevares i en lufttæt beholder eller frysepose og holder sig gode i cirka 5 dage.Mine påskeæg er meget hårde. Bliver skallerne blødere under bagning?
Ja, sukkeret vil blive blødgjort under bagning så påskeæggene ender med at give et behageligt blødt knas til dine cookies.Kan jeg undlade majsstivelse?
Ja, det er valgfrit, men jeg anbefaler at bruge det fordi det giver lidt ekstra tykkelse og giver dine cookies mere bid.Kan jeg bruge rørsukker i stedet for brun farin?
Nej, til denne opskrift skal der bruges brun farin, som gør dine cookies bløde. Hvis du erstatter det med rørsukker vil dine cookies flyde mere ud og blive for flade.
Ingredienser
- 150 g blødt smør
- 125 g brun farin
- 75 g sukker
- 1 æg
- 250 g hvedemel
- 1 tsk natron
- 2 tsk majsstivelse
- 1 1/2 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk salt
- 200 g chokoladepåskeæg (med sukkerskal)
Fremgangsmåde
- Pisk blødt smør, brun farin og sukker på røremaskine eller med elpisker ved middelhøj hastighed i et 2-3 minutter, til det bliver cremet. Tilsæt æg og pisk det ind.
- Rør mel, natron, majsstivelse, vaniljesukker og salt sammen i en anden skål. Tilsæt melblandingen til den våde dej i røremaskinen ad to omgange. Pisk på laveste hastighed dejen sammen.
- Hak chokoladepåskeæggene groft. Tilsæt dem til dejen og fordel dem i dejen med en grydeske.
- Kom plastikfilm over skålen med cookiedej og stil den i køleskabet i minimum 1 time.
- Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn). Kom bagepapir på to bageplader.
- Tril cookiedejen til kugler af en meget stor spiseskefuld (cirka 60 g per cookie*). Pres dem let flade og fordel dem med god afstand imellem på bagepladerne.
- Bag cookiesene én plade ad gangen i 10-12 minutter. Cookiesene er færdige når de er fladet ud, stadig ser ubagte ud i midten, men har fået svagt gyldne kanter. Tag straks cookiesene ud af ovnen. Lad dem være på bagepladen i præcis 5 minutter, inden de flyttes til afkøling på en bagerist.
- Lad cookiesene køle helt af inden de serveres.
Noter
55 g dej giver 16 cookies på cirka Ø8 cm. OPBEVARING: Ubagt cookiedej kan opbevares i op til 3 dage i køleskabet inden bagning. Færdigbagte cookies kan opbevares i en lufttæt beholder eller frysepose på køkkenbordet i op til 5 dage. FRYSNING: Cookiedej (evt. trillet til kugler) kan fryses i op til 3 måneder og bages direkte fra frost. Færdigbagte cookies kan fryses i op til 3 måneder.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar