Vi nærmer os årets mest uhyggelige dag! Traditionen tro har jeg lavet en Halloween kage til familien. Min mand og jeg er begge vokset op med at fejre Halloween (han i USA og jeg i Japan, hvor amerikansk kultur har stor indflydelse), så for os vækker Halloween en masse gode barndomsminder. I år har jeg lavet en islagkage pyntet med et smukt edderkopspind i chokolade.
Islagkage med vanilje, chokolade og mango-hindbær
Islagkagen består af tre slags is – vaniljeis, chokoladeis og mango-hindbærsorbet – på en mørk Oreo kiksebund. Islagkagen har et ydre lag af vaniljeis og i midten et lag af hhv. chokoladeis og mango-hindbærsorbet.
Udover at give islagkagen et utroligt smukt snit, så giver de tre slags is en fuldstændig himmelsk smagsoplevelse! Den søde-syrlige sorbet står i stærk kontrast til den mørke chokoladeis og vaniljeisen giver islagkagen en let afslutning.
Islagkage til gæster
Islagkage er den perfekte dessert at servere hvis man skal have mange gæster eller hvis man gerne vil have lavet desserten i god tid. Den kan laves mange uger i forvejen og kræver blot lidt tid til at tø op inden servering.
Jeg elsker islagkage fordi:
- Jeg elsker alle slags is! Og har aldrig mødt nogen der ikke kunne lide det 😉
- Islagkagen kan laves og pyntes mange uger før servering, så man har tid til at slappe af (eller ordne alt det andet) inden man får gæster
- Der er bare noget helt særligt og festligt over islagkager
Sådan sprøjtes et spindelvæv af chokolade
Hvis du aldrig har arbejdet med chokolade før vil det nok virke intimiderende, at skulle sprøjte et spindelvæv med chokolade. Men det er faktisk ikke så svært, som det måske ser ud.
Det vigtigste er, at temperere chokoladen korrekt. Hvis du ikke tempererer chokoladen vil den løbe lynhurtigt ud af sprøjteposen uden kontrol, den vil blive mat og kedelig at se på, og den vil få en mærkelig gummiagtig konsistens. Hvis chokoladen er korrekt tempereret vil den derimod være nem at arbejde med, løbe i et roligt tempo, og blive flot blank, når den størkner. Du kan med fordel læse min guide til at temperere chokolade.
Den tempererede chokolade skal fyldes i en sprøjtepose, hvor der klippes et lille hul. Først nu tages islagkagen ud af køleskabet.
Sprøjt striber af chokolade fra midten og ud til kanten. Jo hurtigere du sprøjter, jo mere lige vil linjerne blive. Tøver du vil chokoladen slå krøller om sig selv og skabe bølgede og ujævne linjer. Så sørg for, at sprøjte hurtigt og sikkert. Når alle striberne er sprøjtet fra midten og ud skal der sprøjtes buer imellem linjerne. Start udefra og arbejd dig ind mod midten i et roligt tempo.
Det er lettest, at sprøjte edderkopperne på et stykke bagepapir og lade dem størkne der. Pil dem efterfølgende af bagepapiret og placer dem på islagkagen, inden den stilles i fryseren igen.
Tø islagkagen lidt op inden servering
Denne islagkage er høj og kræver derfor optøningstid inden den kan skæres til flotte kagestykker. Lad derfor islagkagen tø op i cirka 20-30 minutter (afhængigt af rumtemperatur) inden servering. Opvarm kniven med varmt vand inden der skæres.
Edderkop islagkage til Halloween
Ingredienser
Oreo bund:
- 1 pakke Oreos (1 pakke = 154 g)
- 50 g smør
Mørk chokoladeis:
- 100 g god mørk chokolade (55-70%)
- 2 1/2 dl piskefløde
- 4 spsk mørk kakao
- 1 tsk vaniljesukker
- 2 dl mælk
- 75 g sukker
- 2 æggeblommer
Mango-hindbær sorbet:
- 450 g mango skåret i tern (450 g = 2 store mangoer)
- 100 g frosne hindbær
- 100 g sukker
- 3 dl kokosmælk
Vaniljeis:
- 2 pasteuriserede æg
- 1 1/2 dl sukker
- 1/2 tsk vaniljesukker
- 3 dl piskefløde
- 1 dl mælk
Pynt:
- 200 g god mørk chokolade****
Fremgangsmåde
Forberedelser:
- Beklæd to runde forme på hhv. ØX og ØX cm med bagepapir**. Den lille form skal bruges til at lave chokoladeisen og mango-hindbærisen i, den store form skal bruges til Oreo bunden og det yderste vaniljeis lag.
Oreo bund:
- Skil Oreo småkagerne ad og skrab den hvide creme ud. Kom de sorte Oreo kiks i en plastikpose og bank dem til krummer med en kagerulle. Kom krummerne i en skål.1 pakke Oreos
- Smelt smørret og hæld det over krummerne og rør rundt, så smørret fordeles.50 g smør
- Pres Oreo krummerne ud i den store bageform i et ensartet, fladt lag og stil den i køleskabet.
Mørk chokoladeis:
- Hak den mørke chokolade og stil den til side.100 g god mørk chokolade
- Kom piskefløde, mørk kakao og vaniljesukker i en lille gryde og lad det koge op så det bobler under piskning.2 1/2 dl piskefløde, 4 spsk mørk kakao, 1 tsk vaniljesukker
- Fjern gryden fra varmen, lad det køle af i et minuts tid, og kom så den hakkede mørke chokolade i. Rør rundt med en grydeske til chokoladen er helt smeltet. Kom chokoladeblandingen i en skål og stil den til side.
- Pisk æggeblommerne i en lille skål og stil dem klar ved komfuret.2 æggeblommer
- Kom mælk og sukker i en lille gryde og pisk det sammen under langsom opvarmning. Når mælken er lun (ikke varm!) hældes en sjat over i æggene under piskning med en gaffel, så æggeblommerne lunes.2 dl mælk, 75 g sukker
- Kom æggeblandingen over i gryden med mælk og lad nu hele blandingen varme op ved middelhøj varme til lige før kogepunktet. Blandingen vil tyknes let så den dækker bagsiden af grydeskeen i et tyndt lag.
- Hæld mælke-æggeblandingen i skålen med chokoladeblandingen og rør godt rundt med en grydeske. Lad det køle let af, og kom så plastikfilm helt ned på isblandingen og stil den i køleskabet i minimum 6 timer (gerne natten over).**
- Frys chokoladeisen på din ismaskine til den har softice-konsistens (på min ismaskine er det cirka 30 minutter). Har du ingen ismaskine? Se note***
- Kom chokoladeisen i den lille springform i et ensartet lag og skrab toppen flad og pæn med en paletkniv. Stil formen i fryseren i minimum 4 timer inden næste islag lægges ovenpå.
Mango-hindbær sorbet:
- Kom frosne hindbær og sukker i en lille gryde og kog det i 2-3 minutter. Fjern gryden fra varmen og blend det med en stavblender. Sigt hindbærsaften for at fjerne kernerne. Stil hindbærsaften i køleskabet til den har stuetemperatur.100 g frosne hindbær, 100 g sukker
- Skær imens mangoerne ud i tern. Blend mango, hindbærsaft og kokosmælk sammen i en blender eller på en food processor, til du har en puré uden klumper.450 g mango skåret i tern, 3 dl kokosmælk
- Frys isen på din ismaskine til den har softice-konsistens (på min ismaskine cirka 40 minutter). Har du ingen ismaskine? Se note***
- Kom mango-hindbær sorbeten i den lille springform oven på den frosne chokoladeis i et ensartet lag og skrab toppen flad og pæn med en paletkniv. Stil formen i fryseren i minimum 4 timer.
- Varm en kniv under den varme hane og skær langs indersiden af springformen. Løsne derefter formen. Fjern bagepapiret fra isen og sæt den i midten af den store form oven på Oreo bunden.
- Stil islagkagen i fryseren.
Vaniljeis:
- Pisk pasteuriserede æg, sukker og vanillesukker i en skål med en elpisker. Pisk piskefløden til en let flødeskum i en anden skål. Rør flødeskummen ud i æggesnapsen sammen med mælken stille og roligt, uden at slå luften ud af isen.2 pasteuriserede æg, 1 1/2 dl sukker, 1/2 tsk vaniljesukker, 3 dl piskefløde, 1 dl mælk
- Frys vaniljeisen på din ismaskine til den har softice-konsistens (på min ismaskine er det cirka 30 minutter). Har du ingen ismaskine? Se note***
- Fordel vaniljeisen i den store form oven på chokolade-mango-hindbær laget og ned langs siderne. Bank formen nogle gange i bordet, så isen fordeler sig helt.
- Stil islagkagen i fryseren i minimum 2 timer.
Pynt:
- Smelt og temperer den mørke chokolade*****. Fyld noget chokolade i en sprøjtepose og klip et lille hul, eller fold et kornet til formålet.200 g god mørk chokolade****
- Tag islagkagen ud af fryseren og sprøjt med rolig hånd et spindelvæv af chokolade på toppen. Sprøjt edderkopper på et stykke bagepapir og lad dem størkne, før de sættes på islagkagen.
Servering:
- Islagkagen skal tø op i 20-30 minutter inden der kan skæres stykker af den.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar