Kiksekage er en sjov kage, som mange har fået som barn. Jeg har altid troet, at det var en dansk kage, men efter at have set den mange steder i udlandet er det tydeligt, at det er en kage der er populær mange steder. Kagen stammer faktisk fra Tyskland, hvor den hedder “kalter hund” og på græsk “mosaiko” fra mosaik-mønstret der dannes af kiksestykkerne. Det sjoveste er dog det engelske navn “hedgehog cake”, som jeg synes er ret sødt.
Det er virkelig nemt at lave kiksekage. Den skal ikke engang bages! Hvis man er vild med koncentreret chokolade er det et godt match. Her får du vores kiksekage opskrift, særligt inspireret fra den græske version mosaiko med det fine mønster.
Kiksekage er en no-bake kage, hvor hovedingrediensen er smør – så det er altså en tung kage og man kan ikke spise mere end ét stykke. Man kan sagtens halvere opskriften, hvis man vil, da portionen i kiksekage opskriften svarer til en almindelig størrelse brødform og dermed ret mange munde.
Kiksekagen er supernem at lave. Æggehviderne piskes til marengs, resten af ingredienserne røres sammen, og så røres de stive æggehvider i. Til sidst tilsættes grofthakket Digestive kiks og hasselnødder. Nødderne kan undlades, hvis man ønsker det.
Kiksekagen skal ikke bages, så man fordeler blot dejen i formen og stiller den i fryseren. Når den er frosset er kagen klar til servering og man kan skære den i skiver med en skarp kniv, så man får det fine mosaik mønster frem.
Det er en koncentreret kiksekage med kraftig chokoladesmag, så det passer rigtig godt at servere en skefuld vanilleis til.
Flere gode kageopskrifter
- Mazarinkage med chokoladeganache
- Hindbærbarer
- Yoghurt kanelkage
- Verdens bedste brownies
- Chokolade fudge bombe
No bake kiksekage
Ingredienser
- 250 g usaltet smør
- 2 pasteuriserede æggehvider
- 1 knivspids salt
- 35 g + 165 g flormelis
- 3 spsk kakao
- 1 tsk vanillesukker
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 225 g Digestive kiks
- 75 g hele hasselnødder
Fremgangsmåde
- Smelt smørret og stil det til side, så det kan køle af.
- Kom æggehviderne og salt i en skål og pisk æggehviderne med en elpisker til de er hvide og relativt stive. Tilsæt 35 g flormelis og fortsæt piskningen, indtil æggehviderne er helt stive - de er færdige når du kan vende bunden i vejret på skålen uden at æggehviderne falder ud).
- Kom det smeltede smør i en skål med 165 g flormelis, kakao og vanillesukker og rør det sammen. Tilsæt æggeblommerne og pisk det hele sammen.
- Tilsæt så de stive æggehvider og rør dem forsigtigt i kakaoblandingen, uden at slå luften ud af dem.
- Knus Digestive kiksene groft. Tilsæt Digestive kiks og hele hasselnødder til dejen og vend dem rundt, uden at slå luften ud af æggehviderne.
- Beklæd en form, f.eks. en brødform, med plastikfilm og fordel dejen i. Glat dejen ud med en spatel eller bagsiden af en ske, så den er helt jævnt fordelt.
- Stil formen i fryseren i minimum 2 timer.
- Vend chokoladekagen ud på et spækbræt, så bunden bliver til toppen, og pil plastikfilmen af. Skær chokoladekagen ud i tynde skiver og server straks.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
5 kommentarer
Og skal den være i fryseren til dagen efter?
Hej Lea
Det kan du sagtens, også 2 dage før.
Og ja du lader den bare blive i fryseren indtil den skal serveres 🙂
Hej,
Kan man lave kagen dagen i forvejen?
Hvor mange personer er der til i opskriften?
Hej Tina
Der bliver cirka 12 skiver kage, og den er ret tung så man vil typisk ikke spise mere end 1 skive 🙂