Disse miniflutes med sød kartoffel er luftige og lækre, med en let sprød skorpe og lidt knas fra salt på toppen. Den søde kartoffelmos, som er i dejen, giver brødene en fantastisk sødme og en skøn farve.
De her lækre små brød kan bruges på mange forskellige måder. Server dem som tilbehør til en god bøf og salat, eller brug dem til sandwiches eller tapas. De kan også bare nydes lune med smør – en afsindig lækker eftermiddagssnack!
Tips til at bage miniflutes med sød kartoffel
Disse miniflutes er virkelig nemme, men her får du alligevel et par tips med på vejen, til at bage helt perfekte miniflutes.
Teknikker til at lave sød kartoffelmos
En af ingredienserne i disse miniflutes er sød kartoffelmos. En sød kartoffel skal gøres mør nok til, at den kan moses. Det kan gøres nemt på én af følgende måder:
- Bag en sød kartoffel i ovnen ved 180 grader (alm. ovn) i 40-45 minutter. Fjern skrællen og mos så den søde kartoffel.
- Kom en sød kartoffel i mikroovnen og giv den 30 sekunder ad gangen, indtil den er mør nok til, at den kan moses. Fjern skrællen og mos den.
- Skræl en sød kartoffel og kog den i 15-20 minutter, til den er mør nok til at mose.
Jeg foretrækker personligt den første metode i ovn, fordi jeg synes det er nemmest.
For at få så luftige flutes som muligt er det vigtigt, at den søde kartoffelmos er helt uden klumper. Det opnås nemmest ved at bruge en kartoffelmoser, men alternativt kan du også bruge en gaffel og gøre det manuelt, det tager bare længere tid at få alle klumperne ud.
Tips til hævning
Disse miniflutes er med gær, som skal hæve godt for, at miniflutesene bliver luftige. Lun mælken og rør gæret godt ud i mælken med et piskeris, inden der tilsættes nogle andre ingredienser. Mælken må endelig ikke være for varm, så dræber du gæren.
Dejen skal hæve i cirka en time for at blive dobbelt størrelse, og det er denne hævning der er essentiel for, at flutesene bliver rigtig luftige. Dæk bare skålen med et viskestykke og stil den et lunt sted, så skal gæret nok gøre sit arbejde. Efter flutesene er formet skal de hæve igen i 15-20 minutter inden de bages.
Få den rigtige afbagning
Miniflutesene er fint gyldne af den søde kartoffel, som er i dejen, men for at overfladen bliver ekstra gylden og sprød bør de pensles med æg. Alternativt kan de også pensles med mælk, men jeg anbefaler æg, da jeg synes det giver det bedste resultat.
Flutesene skal formes og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir med god afstand, så de har rigeligt plads til at hæve under bagningen.
Flutesene skal bages ved 200 grader (alm. ovn) i 15-18 minutter, lidt afhængig af hvor tykke de er. Hold øje med dem og kig på farven – flutesene skal være gyldne. Du kan teste at miniflutesene er færdigbagte ved at tage et ud og banke k bunden. Lyder det hult er det færdigbagt.
Kan disse flutes laves forud?
Ja, sagtens! Du kan enten lave dejen dagen før og stille den på køl natten over, for så at bage miniflutesene dagen efter. I så fald skal der kun bruges 10-15 gram gær i dejen. Alterntivt kan du også lave dejen og bage miniflutesene samme dag, og efterfølgende fryse dem i op til 2 måneder.
Miniflutes med sød kartoffel
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
- 200 g sød kartoffelmos fra en sød kartoffel på 230 g
- 25 g gær
- 2 dl lun mælk
- 2 æg
- 1 spsk flydende honning
- 50 g smeltet smør
- 1/2 tsk salt
- 750 g mel cirka
- 1 æg til pensling
- Frisk rosmarin
- Flager af havsalt
Fremgangsmåde
- Bag den søde kartoffel med skræl i ovnen ved 180 grader (alm. ovn) i 40-45 minutter indtil den er mør nok til, at indmaden kan moses med en gaffel. Fjern skrællen og mos den søde kartoffel til mos uden klumper. Der skal blive cirka 200 g sød kartoffelmos.
- Rør gær ud i lun mælk i en stor skål, evt. skålen på en røremaskine. Tilsæt æg og pisk dem ud i mælken. Tilsæt flydende honning, (let afkølet) smeltet smør og salt, og pisk det let sammen.
- Tilsæt nu mel lidt ad gangen under æltning, gerne med dejkrogen på en røremaskine, og ælt dejen i 5-6 minutter til du får en smidig og kun let klistret dej. Lad dejen hæve et lunt sted under et viskestykke til den er dobbelt størrelse, minimum 1 time.
- Del dejen i 10 lige store stykker og form dem til små aflange miniflutes. Fordel dem på to bageplader beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i 15-20 minutter.
- Pisk et æg sammen og pensl brødene grundigt med æg. Drys frisk rosmarin og flager af havsalt på brødene efter smag.
- Bag brødene ved 200 grader (alm. ovn) i 15-18 minutter til de er gyldne. Lad dem køle helt af på en bagerist.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
2 kommentarer
Hej 🙂
Jeg regner med, du blander den mosede kartoffel i gærblandingen før mel?
😀 Bare for lige at være sikker 🙂
Godt nyt år 🙂
Hej Inge
Du har helt ret! Kan godt se det mangler i beskrivelsen. Jeg retter til 🙂
KH Trine