Der er ikke noget så hyggeligt, som at lave hjemmelavet konfekt med familien. Det er også bare prikken over i’et at sætte tænderne i et stykke lækkert konfekt juleaften! Derfor laver min søster og jeg trofast et stort fad hjemmelavet konfekt hvert år.
I år ville jeg bruge pistacie, da det smager fantastisk og desuden har en smuk grøn farve, som passer perfekt til jul. Jeg kom på disse fine pistaciejuletræer med pistaciemarcipan, hvid- og mørk chokolade og pistaciedrys.
Pistaciejuletræerne er lavet af pistaciemarcipan. Jeg lavede min egen pistaciemarcipan ved at finblende usaltede pistacienødder og ælte det ind i marcipanen med 1 dråbe grøn frugtfarve for at få den grønne farve ekstra meget frem. Man kan også købe ren pistaciemasse i stedet, hvis man ønsker det.
Pistaciemarcipanen rulles flad og der skæres trekantede juletræer ud.
Jeg brugte hvid chokolade til den øverste del af juletræerne, så den grønne farve fra pistaciepulveret stod godt frem. Det er vigtigt at temperere både den hvide og den mørke chokolade, så den får det rigtige knæk og er til at arbejde med. Hvis du bare smelter chokoladen over vandbad bliver den blød og stivner kun i køleskabet efter lang tid. Læs vores guide til chokoladetemperering, hvis du ikke har prøvet det før. Bemærk at den hvide chokolade og den mørke chokolade har to forskellige sluttemperaturer.
Efter at have dyppet juletræerne i den hvide chokolade dryssede jeg fintblendede usaltede pistacienødder på til pynt. Derefter tempererede jeg den mørke chokolade og dyppede bundene af juletræerne i det, for at lave træstammen.
Pistacie juletræer
Udstyr (indeholder reklame)
- Sukkertermometer (er en fordel)
Ingredienser
- 75-100 g usaltede pistacienødder uden skal
- 100 g marcipan
- 1 dråbe grøn frugtfarve (valgfrit)
- 200 g god hvid chokolade
- 200 g god mørk chokolade
Fremgangsmåde
- Blend pistacienødderne i en blender som kan blende nødder eller i en food processor, så du får et fint pistaciepulver. Ælt cirka 1/3 af pistaciepulveret ind i marcipanen, til det er jævnt fordelt. Du kan tilsætte 1 dråbe grøn frugtfarve hvis du ønsker, at marcipanen skal være mere grønt.
- Rul marcipanen ud til 7-8 mm tykkelse og skær trekantede juletræer ud med en skarp kniv. Lav gerne høje trekanter med smal bund.
- Smelt og temperer den hvide chokolade ved hjælp af et sukkertermometer. Følg evt. vores guide til chokoladetemperering.
- Hold fast i bunden af trekanterne og dyp den øverste del i hvid chokolade. Bank den overskydende chokolade forsigtigt af, så chokoladen er jævnt fordelt. Vent 30-60 sekunder til chokoladen er let stivnet (afhænger af hvor godt tempereret chokoladen er) og dyp så den øverste del af trekanten i det resterende pistaciepulver. Brug evt. en teske til at hælde pulver over, så alle sider er dækket. Stil trekanterne på en bagerist så de kan stivne helt.
- Smelt og temperer nu den mørke chokolade ved hjælp af et sukkertermometer. Dyp bunden af trekanterne i den mørke chokolade, så du får en pæn kant, som forestiller træstammen af juletræet. Stil trekanterne med bunden nedad på bageristen og lad dem stivne.
- Når chokoladen er stivnet helt kan chokoladerne fjernes fra risten. Brug en skarp kniv til at skære en lige bund, så trekanterne kan stå som juletræer.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar