Det er sjovt at lave sin egen karamelpynt, som kan bruges som prikken over i’et på flotte desserter. Det er kun fantasien der sætter grænser for, hvilke mønstre og figurer du kan lave ud af karamel.
Her får du en guide til hvordan du koger karamel og hvordan du derefter kan skabe noget flot karamelpynt. Karamellen i denne opskrift er en hård karamel, som har til intention at stivne helt. Den er ikke egnet til at fylde i chokolader.
Karamel laves ved at koge sukker i en tykbundet gryde indtil det brunes til en tyk karamel. Det er en proces som kræver god tid og lidt tålmodighed for at opnå den rigtige karamelkonsistens. Karamellen er meget meget varm så børn bør ikke lave denne karamel alene.
Brug en tykbundet gryde til din karamel. Kom sukker og lidt citronsaft i gryden. Stil et glas med vand og en pensel ved siden af gryden. Undervejs imens karamellen koger skal du pensle sukkeret som sprøjter op ned fra siderne, så det ikke karameliserer på siden af gryden.
Tænd så for gryden på middelhøj varme og lad sukkeret koge op.
Karamel har forskellige stadier. Nedenfor har vi vist den farveforandring karamellen går igennem inden den er færdig. Øverst er karamellen helt klar og tynd som vand. Så begynder den at få lidt farve men er stadig så lys og flydende, at den ikke vil stivne helt. Karamellen skal ende med at have den mørke gyldne farve nederst til højre før den er færdig til at ville stivne helt.
Når karamellen har fået den rigtige farve og konsistens kan du tegne mønstre med den på bagepapir. Du kan tegne mønsteret på bagepapiret i forvejen hvis du vil følge en skabelon – VIGTIGT: tegn på bagsiden af bagepapiret da det ellers vil smitte af på karamellen!
Karamellen stivner hurtigt, så her skal arbejdes hurtigt og effektivt. Lav eventuelt karamellen over flere omgange hvis du skal lave meget pynt.
Karamel er flottest og lettest i lidt abstrakte mønstre. Vær ikke ked af, hvis din karamelpynt ikke er helt ens. Nedenfor er nogle skabeloner du kan følge groft.
Lav din egen karamelpynt
Ingredienser
Karamel:
- 2 dl sukker
- 1/4 tsk citronsaft
- vand til pensling
Særligt udstyr:
- Bagepensel
Fremgangsmåde
- Kom sukker og citronsaft i en tykbundet gryde. Kom vand i et glas med penslen og stil tæt ved gryden, så du nemt kan nå det.
- Tænd for gryden ved middelhøj varme og lad sukkerblandingen koge op. Undervejs skal du pensle med den våde pensel ned langs siderne af gryden for at fjerne eventuelle sukkerkorn, som sprøjter op, så de ikke karameliserer på siden af gryden.
- Lad karamellen koge hæftigt så der hele tiden er bobler ved middelhøj varme hele tiden. Sukkeret vil efter lidt tid begynde at skifte farve. Sørg for fortsat at pensle siderne med vand. Karamellen skal være fuldstændig gylden og tyk før den er klar. Afhængigt af din gryde og temperaturen kan det godt tage 15 minutters tid.
- Du kan teste at karamellen er klar ved at lægge en lille klat karamel på en hvid tallerken og tjekke, at den er mørk gylden og at den stivner hurtigt.
- Fjern gryden fra varmen og lav karamelmønstre på bagepapir ved hjælp af en lille teske. Du skal arbejde hurtigt, da karamellen hurtigt stivner.
- Lad karamelmønstrene stivne helt før de fjernes fra bagepapiret. Opbevar dem i en lufttæt boks.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
2 kommentarer
Kan man tilsætte smagsstoffer som fx appelsinsaft for at lave en slags orangeknas? Alternativt kan appelsinsaften erstatte citronsaften?
På forhånd tak for hjælpen!
Hej Sofie
Du kan erstatte citronsaften med appelsinsaft, det vil dog ikke smage meget igennem. Jeg har ikke prøvet at tilsætte yderligere væde i form af for eksempel ekstra appelsinsaft – det ville jeg være påpasselig med, da du kan ende med en meget flydende karamel. Du kan i stedet prøve at tilsætte fintrevet appelsinskal som smagsgiver. God fornøjelse!