10 ting ingen fortalte dig om at være gravid

10 ting ingen fortalte dig om at være gravid
 

Gravid mave

9 måneder med sund kost, masser af motion og den smukkeste graviditetsglød? Maybe not! Det er de færreste gravide som har en graviditet helt uden gener. Til gengæld er belønningen der venter i sidste ende (hvis man ser bort fra smertehelvedet af en fødsel man lige skal igennem først) det hele værd – og så kan man som regel grine af det hele bagefter!

For en måned siden fødte jeg vores første barn, en herlig lille krudtugle, som er et rigtigt ønskebarn. Jeg har masser af familie og veninder som har små børn og jeg troede jeg vidste det meste jeg skulle igennem som gravid. Niks! 9 måneder med mystiske ændringer i kroppen, som ingen kunne have forberedt mig på. Her er 10 ting ingen havde fortalt mig, at man kan opleve som gravid.

Ens hud kan ændre sig
De fleste gravide oplever, at pigmenten i deres hud øges under graviditeten. Jo mørkere ens hud er, jo flere ændringer vil man lægge mærke til. Huden kan blive mørkere på bestemte områder af kroppen og mange får nye modermærker, især på maven. Mange får også en mørk streg midt på maven der går fra under brystet ned til navlen, kaldet linea nigra. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor nogle får den, men man mener, at det skyldes hormoner. Stregen forsvinder igen nogle måneder efter fødslen.


Man får pisse ondt i bækkenet
De fleste gravide oplever at have bækkensmerter på et tidspunkt i løbet af deres graviditet, særligt til sidst når vægten af baby for alvor kan mærkes. Nogle er endda så plaget af bækkensmerter, at de må sygemeldes fra arbejdet og får svært ved at gå. Det er heldigvis ufarligt for både mor og barn for der er ikke meget at gøre ved det andet end at føde baby. Til gengæld forsvinder smerterne så for de fleste lige efter fødslen.

Den voksende mave klør
Alle ved, at en gravid mave vokser og vokser, og de fleste har hørt mareridtsfortællinger om strækmærker (til at forebygge og behandle dem kan vi anbefale Bio Oil!). Men en anden hudgene er kløe, som rigtig mange gravide oplever, fordi huden strækkes. Det kan klø så meget, at man ikke kan sove! Der findes dog heldigvis mange gode cremer i håndkøb på apoteket som kan afhjælpe det værste.

Mange gode hårdage
De fleste gravide oplever, at de får flottere og tykkere hår. Det skyldes, at man taber mindre hår end når man ikke er gravid og de enkelte hårstrå bliver kraftigere. Til gengæld falder det hos mange ud i store tjavser efter du har født – skønt!

Din næse og tandkød kan bløde
Når man er gravid får man en øget mængde blod i kroppen og ens slimhinder svulmer op. Det kan medføre, at man bløder fra næsen og tandkøddet. Det kan se lidt voldsomt ud, men er helt ufarligt. Faktisk vokser ens hjerte også i graviditeten og arbejder hårdere for at pumpe det ekstra blod rundt.

Mælken kan melde sin ankomst tidligt
Amning og mælk i brysterne er noget de fleste forholder sig til sent i graviditeten som forberedelse til, at baby snart melder sin ankomst. Men kroppen begynder allerede at producere mælk fra uge 25 og fra dette tidspunkt vil der hos nogle begynde at løbe lidt mælk fra brysterne – ofte under sex. Fedest!

Din livmoder bliver på størrelse med en vandmelon
Livmoderen er altså en fascinerende sag. Vidste du, at det faktisk er en muskel? Når man når til termin vejer livmoderen op til 1 kg og er dermed den største muskel i kroppen!

Man slipper altså ikke for menstruationssmerterne
9+ måneder uden menstruation? Fedest, vil de fleste nok tænke. Glæd dig dog ikke for tidligt. Nogle oplever blødninger under graviditeten, og mange gravide har ligamentsmerter, som føles som menstruationssmerter, nogle igennem hele graviditeten.

Der er kemi i ALT
Hvis du vil skåne dit barn for kemien kan du godt pakke det meste af din skønhedsrutine ned i en skuffe og sætte lås på i 9 måneder. Der findes kemi i stort set alt du rører ved og mange af dine makeup- og hårprodukter indeholder sandsynligvis også hormonforstyrrende stoffer. Men du er sikkert også smuk uden neglelak og foundation, især med et fint skær af morgenkvalme til. Vil du alligevel gerne smukseres lidt kan vi anbefale at bruge app’en Kemiluppen til at scanne produkterne for at se, hvad de indeholder, så du kan undgå de værste giftbomber.

Halsbrand
Sure opstød som vækker dig om natten er ikke noget at se frem til. Desværre noget som rammer mange gravide, især i slutningen af graviditeten. Har du rigtig meget halsbrand er det sandsynligt at du får en baby med meget hår, da man har fundet ud af, at der er en sammenhæng!

Bare rolig. Mange har en skøn graviditet og selvom der kan være lidt gener undervejs er det sindssygt hyggeligt at mærke de små smølfespark inde i maven og mærke baby rumstere rundt. Og når først den lille guldklump melder sin ankomst glemmer man alligevel alt det dårlige og fokuserer på det gode.

Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
16. august 2019 af Trine 2 kommentarer

Mere i samme kategori

2 kommentarer

 • Yvonne Svar

  Jeg synes det er en anelse mærkværdigt, at I anbefaler at man bruger Kemiluppen til at undgå “de værste giftbomber”, når I i samme indlæg anbefaler at bruge Bio-Oil mod strækmærker, når netop det produkt i al sandhed er en giftbombe, med både parfumestoffer, planteekstrakter der kan give allergi, miljøbelastende stoffer og værst af alt: mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

  7. november 2019 at 16:11
  • Trine Svar

   Hej Yvonne
   Jeg synes det er vigtigt at man er oplyst om hvilke produkter indeholder hvad. Det synes jeg at Kemiluppen er rigtig smart til. Så kan den gravide selv træffe et oplyst valg omkring hvilke produkter man vælger at bruge eller ikke bruge. Jeg brugte Bio Oil mod strækmærker da jeg var gravid og jeg brugte også en hårkur engang imellem som indeholdt lidt gift. Det er jo op til en selv at bestemme hvor man vil gå op kompromis og hvor man ikke vil.
   Hilsen Trine

   7. november 2019 at 17:09

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del med en ven