Festlig to etagers lagkage med frisk smag. Et fantastisk indslag til en festlig anledning. Mængderne i opskriften er til en lagkage på 2 etager som vist på billederne. Lagkagerne er 8 cm høje og hhv. 18 og 22 cm i diameter.
Ingredienserne er til 2 kager, som hver skal skæres ud til 4 bunde, så du får 8 lagkagebunde i alt. Den ene kage skal bages i en Ø18 cm form, den anden i en Ø22 cm form.
Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn).
Kom bagepapir i bunden af to springforme på hhv. Ø18 og Ø22 cm. Alternativt kan du bruge en justerbar bagering med bagepapir udvendigt, så der dannes en bund. Formene skal ikke smøres (vigtigt).
Vanilje lagkagebunde (Ø18 cm):
Pisk æggene med elpisker eller røremaskine i en stor skål. Tilsæt sukker lidt ad gangen imens der piskes. Pisk efterfølgende æggesnapsen i 5 minutter til den hæver sig og bliver tyk og cremet (vigtigt).
3 æg, stuetemperatur, 250 g sukker
Kom smør og mælk i en lille gryde og varm det op til smørret smelter. Det må ikke koge. Fjern gryden fra varmen og lad det svale lidt.
80 g smør, 2 dl mælk
Rør imens mel, bagepulver og vaniljesukker sammen i en skål. Hæld melblandingen over i skålen med æggesnapsen lidt ad gangen imens der piskes langsomt. Tilsæt smørblandingen og rør det hele sammen til en flydende dej med en grydeske.
Hæld dejen i formen på Ø18 cm. Sæt evt. våde kagestrips omkring formen så kagen bager helt fladt. Alternativt kan toppen skæres af kagen efter bagning.
Bag kagen ved 180 grader (alm. ovn) i 45-50 minutter. Kagen er færdig når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind/tandstik stukket i midten af kagen. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af i formen på en bagerist.
Når kagen er kølet helt af køres en skarp kniv langs indersiden af formen for at løsne kagen. Skær kagen ud i fire lige tykke lagkagebunde med en brødkniv eller brug en kagedeler.
Vanilje lagkagebunde (Ø22 cm):
Pisk æggene med elpisker eller røremaskine i en stor skål. Tilsæt sukker lidt ad gangen imens der piskes. Pisk efterfølgende æggesnapsen i 5 minutter til den hæver sig og bliver tyk og cremet (vigtigt).
4 æg, 350 g sukker
Kom smør og mælk i en lille gryde og varm det op til smørret smelter. Det må ikke koge. Fjern gryden fra varmen og lad det svale lidt.
110 g smør, 2 1/2 dl mælk
Rør imens mel, bagepulver og vaniljesukker sammen i en skål. Hæld melblandingen over i skålen med æggesnapsen lidt ad gangen imens der piskes langsomt. Tilsæt smørblandingen og rør det hele sammen til en flydende dej med en grydeske.
250 g mel, 2 tsk bagepulver, 2 tsk vanillesukker
Hæld dejen i formen på Ø22 cm. Sæt evt. våde kagestrips omkring formen så kagen bager helt fladt. Alternativt kan toppen skæres af kagen efter bagning.
Bag kagen ved 180 grader (alm. ovn) i 55-60 minutter. Kagen er færdig når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind/tandstik stukket i midten af kagen. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af i formen på en bagerist.
Når kagen er kølet helt af køres en skarp kniv langs indersiden af formen for at løsne kagen. Skær kagen ud i fire lige tykke lagkagebunde med en brødkniv eller brug en kagedeler.
Opbevar lagkagebundene med bagepapir imellem i 2 fryseposer indtil kagen skal samles.
Mango curd:
Skær mangoen ud i stykker og blend til puré. Kom 3 1/2 dl mangopuré, sukker, citronsaft, æg og æggeblommer i en lille gryde og pisk det sammen med et piskeris under langsom opvarmning ved middel varme, indtil sukkeret er opløst.
3 1/2 dl mangopuré*, 175 g sukker, 25 ml friskpresset citronsaft, 3 æg, 3 æggeblommer
Tilsæt smørret lidt ad gangen og lad det smelte.
175 g smør
Skru lidt ned for varmen og lad blandingen koge i 3-4 minutter indtil den er tyknet. Mango curd'en er færdig når en grydeske efterlader spor efter sig når den trækkes igennem.
Hæld mango curd'en på glas eller i en plastikboks med låg og lad den køle helt af i køleskabet. Den vil blive tykkere når den køler af.
Jordbærmousse:
Læg husblassen i blød i koldt vand i cirka 10 minutter.
6 blade husblas
Kom jordbær, sukker og lidt vand i en lille gryde og lad det koge op ved middelhøj varme. Lad bærrene koge i 2-3 minutter til de er blødgjorte.
500 g frosne eller friske jordbær, Lidt vand, 5 spsk sukker
Hæld grydens indhold i et blenderglas og blend med en stavblender. Hæld jordbærsaucen gennem en sigte tilbage i gryden for at fjerne kernerne, og stil gryden tilbage på blusset på kogepladen.
Vrid vandet fra husblassen og kom den i jordbærsaucen. Rør rundt til det er helt opløst.
Hæld jordbærsaucen i en ren skål og stil den i køleskabet, til den er kølig.
Pisk piskefløden til flødeskum. Vend den afkølede jordbærsauce i flødeskummet forsigtigt uden at slå luften ud af det. Tilsæt evt. lidt rød farve for en kraftigere farve.
750 ml piskefløde, Evt. et par dråber rød farve
Samle lagkagerne:
Sæt en springform uden bund eller justerbar bagering med Ø22 cm på det fad, du vil servere kagen på. Fadet skal kunne være i dit køleskab.
Læg et stykke bagepapir på et spækbræt, som kan være i køleskabet. Sæt en anden springform uden bund eller justerbar bagering med Ø18 cm oven på bagepapiret.
Læg en lagkagebund med rette størrelse i bunden af hver form. Fordel jordbærmousse ovenpå bundene med en ske og flad det ud til et jævnt lag på cirka 2-2,5 cms tykkelse.
Læg endnu en lagkagebund oven på jordbærmoussen i hver form og tryk forsigtigt ned. Fordel mango curd oven på bundene i et jævnt lag, cirka 0,5-1 cms tykkelse.
Læg endnu en lagkagebund oven på mango curden i hver form og tryk forsigtigt ned. Fordel jordbærmousse ovenpå bundene med en ske og flad det ud til et jævnt lag på cirka 2-2,5 cms tykkelse.
Læg nu de sidste lagkagebunde oven på jordbærmoussen i hver form og tryk forsigtigt ned.
Stil lagkagerne i køleskabet i minimum 6 timer, gerne længere.
Pynte kagerne:
Tag lagkagerne ud af køleskabet og skær langs indersiden af formene med en skarp kniv, inden formen løsnes.
Nu kan lagkagerne for eksempel overtrækkes med smørcreme og/eller fondant, eller de kan stables som de er.
Fordel plastrør i den største lagkage, så den kan bære vægten af den lille kage. Sæt så den lille kage oven på den store kage.
Nu kan den to etagers lagkage pyntes som ønsket.
Noter
*400-500 g mango giver 3 1/2 dl mangopuré.Lagkagebundene kan med fordel bages forud og fryses i op til 1 måned.Mango curden kan med fordel laves op til 1 uge for kagen samles.