Kroatiens hovedstad Zagreb er en ofte overset perle i Europa. Den hyggelige brostensbelagte hovedstad er lidt mindre end København og man kan sagtens nå at opleve kultur, caféliv og afslapning på en (evt. forlænget) weekend her. Her får du vores anbefalinger til hvordan man får mest muligt ud af en weekend eller 2-3 dage i Zagreb.
Zagreb er delt i en øvre og nedre bydel, Gornji Grad og Donji Grad, af den store plads Trg Ban Jelačić (Ban Jelačić Square). Vi anbefaler at tage én bydel per dag i roligt tempo, så der er god tid til det hele. Har man en ekstra dag opfordrer vi til, at tage en dagtur ud af Zagreb og se noget af det fantastiske natur i nærheden.
Rejseplan oversigt
Følgende rejseplan kan anbefales til en forlænget weekend / 3 dages tur. Hvis I kun har 2 dage bør I undlade dagturen ud af Zagreb (dag 2).
- Dag 1: Ankomst til Zagreb (evt. aftenen før) og udforskning af Gornji Grad
- Dag 2: Dagtur ud af Zagreb
- Dag 3: Maksimir Park, evt. Zagreb Zoo, Mirogoj kirkegården, Donji Grad og hjemrejse (evt. næste morgen)
Dag 1: Gornji Grad (zagrebs øvre bydel)
Gornji Grad er Zagrebs historiske centrum med blandt andet de gamle nabolag Kaptol og Gradec. Her findes bakkede små gader med masser af caféer, butikker og barer i gamle smukke bygninger.
Kaptol nabolaget
Ben Jelačić square
Start dagen på byens centrale plads og store sporvognsknudepunkt. På midten af pladsen kan I beundre statuen af generalen fra den ungarsk-østrigske hær, som pladsen er opkaldt efter.
Dolac marked
Lige i nærheden ligger dette hyggelige udendørs marked hvor de lokale blandt andet sælger frugt, grønt og blomster. Det er også et godt sted at prøvesmage det lokale majsbrød. Markedet er åbent alle ugens dage fra kl. 07:00-15:00, søndag dog kun til kl. 13 (2019). Der er mest gang i markedet om morgenen.
Zagreb Cathedral
Kort derfra mod øst på Kaptol Square ligger Zagrebs fine katedral fra år 1094, som er den højeste bygning i Kroatien. Det vil sandsynligvis blive jeres første møde med den østrigste arkitekt Hermann Bolles værker i Zagreb – et navn I vil støde på ofte, da han har haft en finger med i spillet rigtig mange steder i byen. Hermann Bolle har tegnet de to karakteristiske tårne på 108 meter, som blev tilføjet efter katedralen brast delvist sammen i 1880. Han har i øvrigt også designet fontænen foran katedralen. Katedralen kan beundres både udefra og indefra helt gratis mandag-lørdag fra kl. 10:00-17:00 eller søndag fra 13:0-17:00 (2019).
Kaffe- og frokostpauser
I kan til enhver tid finde en hyggelig café til en kop kaffe i Zagreb, som har et rigt caféliv. Vi anbefaler at nyde kaffe, en kold (lokal) øl og/eller frokost på bar- og restaurantgaden Tkalčićeva Ulica, som løber gennem den øvre del af byen. Det er et sjovt sted at kigge på mennesker og nyde solens stråler imens.
Zagreb 360
Har I lyst til at se den smukke by ovenfra kan I tage elevatoren op i Zagreb 360, hvor man fra øverste etage får panoramaudsigt over byen mod betaling. Her kan man også få en kold øl, drink eller kaffe og holde en pause i sofaerne. Entréen gælder hele dagen, så husk at få et stempel hvis I vil tilbage og se udsigten igen ved solnedgang eller efter mørkets frembrud.
Petra Preradovic Square
Har man mere lyst til en udendørs kop kaffe i dette område anbefaler vi også en af de hyggelige små caféer med udendørsservering på denne lille plads, hvor der også er blomstermarked.
Ilica Street
Gå (eller hop på en sporvogn) ned ad Ilica Street, Zagrebs store shoppinggade, for at komme op til Gradec nabolaget.
Gradec nabolaget
Zagreb Funicular
Fra Ilica Street kommer I til Zagreb Funicular, en meget kort kabelbane som fører op til Gradec nabolaget. Det er ikke mange håndører der skal gives for turen op, men man kan også tage trappen hvis man hellere vil det.
Strossmayer Promenade
Kabelbanen ankommer til Strossmayer Promenade. På denne korte promenade kan man beundre den flotte udsigt over byen inden man sætter retning mod Zagrebs ikoniske kirke på St. Mark’s Square.
Museum of Broken Relationships
Her i Gradec nabolaget ligger det (semi)-berømte museum der viser diverse artefakter fra forliste forhold. Det er ikke særlig stort men kan være et fint tilflugtssted på en regnvejrsdag i Zagreb. Det er åbent alle dage fra kl. 09:00-21:00 og koster 40 kn i entré (2019).
St. Mark’s Square
På denne lille plads, der på kroatisk hedder Trg Svetog Marka, ligger Zagrebs ikon Church of St. Mark. Meget af den fine lille kirke er i sit oprindelige design fra det 13. århundrede, mens mindre dele blev redesignet af arkitekten Hermann Bolle i slutningen af det 19. århundrede. På pladsen ligger i øvrigt også Banski Dvori (Governor’s Palace) som huser den kroatiske regering og statsministerens kontor.
Stone Gate
Lige øst for kirken på gaden Kamenita Ulica ligger en stenport, som er den eneste tilbage af byens fire oprindelige porte og som i dag betragtes som et helligt sted. Det siges nemlig, at en voldsom brand i 1731 brændte hele porten ned undtagen et maleri af Jomfru Maria med barn af en ukendt kunstner. I dag tænder de besøgende lys og beder ved maleriet.
Dag 2: Dagtur ud af Zagreb
Hvis I har tiden til det anbefaler vi meget at tage en dagtur ud af Zagreb for at se noget af det fantastiske natur blot få timers kørsel fra hovedstaden. Lej en bil, brug den offentlige transport eller tag på en guidet tur.
Dagtur til Plitvice Lakes National Park
Vi anbefaler på det kraftigste at besøge denne fantastiske naturperle i Kroatien, især forår, efterår og vinter. Om sommeren er der desværre rigtig mange mennesker i nationalparken da den også ligger i overskuelig afstand fra Kroatiens populære kystbyer hvor turisterne flokkes i sommermånederne.
Dagtur til Lake Bled i Slovenien
Der er ikke langt til den slovenske grænse hvorfra man kan nyde en meget smuk køretur til den flotte Bled sø, berømt for sine gode vandreture og den fine ø med kirken i søen.
Dag 3: Donji Grad (zagrebs nedre bydel), Mirogoj kirkegården og Maksimir park
Donji Grad
Donji Grad er Zagrebs nedre bydel, som er det mere moderne og kommercielle distrikt, hvor en stor del er lukket af for bilister.
Lenuci’s Green Horseshoe
Arkitekten Milan Lenuci designede i 1880’erne et hesteskoformet område med parker i Zagrebs kommercielle distrikt og det danner fine rammer for en gåtur i nabolaget. Start i den ene øvre af hesteskoen og følg den rundt. Inden for hesteskoen ligger:
- Zrinjevac Park
- Croatian State Archives
- Archaeological Museum
- Museum of Arts and Crafts
- Strossmayer Gallery of Old Masters
- Ethnographic Museum
- Mimara Museum
- Image of War Museum
- Croatian School Museum
- Croatian National Theatre
- Art Pavillion
- Zagreb Train Station
- Academy of Music
- Botanical Gardens
I Zrinjevac Park kan man i midten se Music Pavillion hvor der afholdes mange udendørs koncerter. Her ligger byens ældste springvand også, designet af Herman Bolle i 1878. Springvandet kaldes The Mushroom af de lokale pga. dets facon.
I kan på turen igennem den grønne hestesko ikke undgå at bemærke den smukke Art Pavillion, som huser forskellige kunstudstillinger.
Har I tid og lyst kan I gå i Zagrebs botaniske have, som dækker 5 hektarer og har mere end 10,000 forskellige planter og 14 drivhuse. Der er gratis entré og åbent mandag og tirsdag fra klokken 9 til 14:30 og onsdag til søndag fra klokken 9 til 18 (2019).
Mirogoj kirkegården
Det lyder måske underligt at anbefale en kirkegård når man kun har få dage til at udforske en by, men i Zagreb bør man ikke gå glip af den utroligt smukke Mirogoj kirkegård designet af Hermann Bolle i 1876. Der ligger over 300,000 begravet på kirkegården, som er en af Europas største – et gotisk mekka med imponerende gravsten og smukke skulpturer. Hermann Bolle ligger i øvrigt også selv begravet her. Der er åbent alle dage fra kl. 6:00-22:00 (2019).
Maksimir park og Zagreb Zoo
Har I mere tid anbefaler vi, at slå et smut forbi den grønne Maksimir park – en af de ældste parker i verden og rigtig fin med egetræer der er over 100 år gamle, fem søer og flere legepladser. Her ligger også det lille men rigtig hyggelige Zagreb Zoo på 7 hektarer som har 2275 dyr fordelt på 275 arter, hvor entréen kun koster 30 kn (2019).
Værd at vide om at rejse til zagreb
Her får I nogle tips til at rejse i Zagreb, som forhåbenligt kan hjælpe jer med at forberede jeres rejse på bedst mulig vis.
- Zagrebs centrum er lille nok til at udforske til fods og skal man uden for centrum (f.eks til Maksimir Park) kan man nemt tage offentlig transport, f.eks. sporvogn.
- Til dagture ud af Zagreb kan man tage bus, guidede ture eller leje en bil for mere frihed.
- Den lokale valuta i Kroatien er kuna (kn / HRK) men mange steder kan man også betale med Euro. Mange restauranter tager ikke imod betalingskort og det er desuden praktisk at have kontanter til småindkøb og udendørs markeder.
- Det forventes at der lægges omkring 10% i drikkepenge på barer og restauranter i Kroatien.
- Man kan nemt klare sig med engelsk i Zagreb.
- Bilisterne i Kroatien kører generelt pænt og tålmodigt i højre side af vejen, og vejene er generelt i god stand.
- Gadeparkering i Zagreb er inddelt i 3 parkeringszoner. Jo tættere på byens centrum, jo dyrere parkering. Parkering kan betales med mønter (kun 0.50, 1, 2 og 5 kn).
- Zone 1: Man-fre 7:00-22:00, lør 7:00-15:00, 12 kn i timen. Max 2 timers parkering. Eller heldagsbillet 100 kn (2019).
- Zone 2: Man-fre 7:00-20:00, lør 7:00-15:00, 5 kn i timen. Max 3 timers parkering. Eller heldagsbillet 60 kn (2019).
- Zone 3: Man-fre 7:00-20:00, lør 7:00-15:00, 2 kn i timen. Ubegrænset parkering. Eller heldagsbillet 20 kn (2019).
- Der findes mange parkeringskældre centralt i Zagreb og prisen er mellem 6-12 kn i timen (2019).
- Der er massere af mindre dagligvarebutikker i det centrale Zagreb og store supermarkeder uden for bymidten, f.eks. Spar og Lidl.
- Stik og strøm i Kroatien er magen til det danske, så en adapter er ikke nødvendig.
- Zagreb er meget babyvenligt. Man kan nemt komme rundt med barnevogn og baby er velkommen på de fleste restauranter og barer. Det er i øvrigt acceptabelt at amme i offentligheden men er en god idé at gøre det diskret/tildækket.
Fortæl om din oplevelse
Har du været i Zagreb? Vi vil smadder gerne høre om dine oplevelser – så skriv en kommentar og fortæl nedenfor!
2 kommentarer
Er butikker osv åbent om søndagen som andre dage?
Hej Lenette
Det er lidt ligesom i Danmark hvor almindelige butikker har lukket om søndagen men storcentre, supermarkeder osv har typisk åbent 🙂