Vores guide til at rejse i Sri Lanka

Vores guide til at rejse i Sri Lanka
 

Rismarker i Sri Lanka
Overvejer du en rejse til Sri Lanka? Her er vores rejseguide til Sri Lanka, som vi håber kan hjælpe dig videre i din planlægning.

Elefantfamilie i Sri Lanka

Elefantfamilie i Kaudulla National Park

Tag til Sri Lanka hvis…

…du vil have en guidet men oplevelsesrig ferie, hvor du udforsker smukke grønne bjerge, ser masser af vilde dyr, oplever en oldgammel kultur og møder masser af venlige lokale.

Hvor velegnet er Sri Lanka til…

Backpackere/budgetrejsende: 5/5
Man kommer meget langt for meget lidt i Sri Lanka. Overnatninger, mad og transport er billigt og der er masser af muligheder for budgetrejsende. Men pas på hvad du spiser – de fleste udlændinges maver er sarte over for de store mængder chili og fremmede bakterier, og det er bare surt at rejse med dårlig mave. Husk at selvom mad, oplevelser og ture er billige forventes det altid at man giver drikkepenge (mindst 10%).

Par/romantik: 3/5
For par der søger eventyr er Sri Lanka et godt rejsemål, men vi vil pointere at man ikke har meget alenetid. Hvorfor? Fordi I sandsynligvis vil rejse rundt i bil med en chauffør/guide, som er ved jeres side det meste af tiden. Det sagt er der masser af fine og hyggelige hoteller og vi syntes at vandreturene i bjergene og turene i regnskoven var meget romantiske – det er bare ikke den klassisk romantiske ferie.

Familier med små børn: 3/5
Der er mange måder at se Sri Lanka på, og selvom vi opfordrer til at se så meget som muligt og flere forskellige områder af det smukke land, er der jo ingen der siger, at man skal tage et nyt sted hen hver dag. Hvis du rejser med små børn vil du sandsynligvis gerne blive samme sted i nogle dage og der er som regel rigeligt at se. Hvis I rejser rundt med chauffør i bil vil rundrejse være forholdsvis behagelig, men bemærk at vejene er snoede og snævre (hej køresyge!) og afstandene store. Det kan være nogle hårde ture for de mindste. Maden er desuden meget stærk og man skal overveje hvad og hvor man spiser for at undgå dårlig mave.

Store grupper: 3/5
Sri Lanka er velegnet til mindre grupperejser. Man rejser oftest rundt i bil pga. den dårlige infrastruktur, og grupper på mere end 6 vil blive fordelt i flere minibusser, hvilket er upraktisk i den tætte trafik og over de lange afstande. Overnatning er typisk ikke være noget problem for større grupper, men der skal bookes i god tid i højsæsonen. Ved seværdigheder vil man ofte være nødt til at dele sig i mindre grupper.

Ældre rejsende: 3/5
Det afhænger naturligvis af hvad man vil se, men de fleste seværdigheder i Sri Lanka kræver en vis aktivitet i varmen. Hvis man tager på safari (og det bør du!) kører man på meget bumlet terræn og det kan være hårdt for ryggen. Desuden vil man ved rundrejse køre fra sted til sted ad snævre og snoede veje og man vil sidde i bilen i mange timer i streg.

Sri Lankansk rice and curry

Sri Lankansk rice and curry

Hvad kan MAn opleve i Sri Lanka?

Dyreliv: 5/5
Hvis man kan elsker dyr er Sri Lanka et fantastisk rejsemål. Der er så meget at se i naturen, fra store elefanter til sky leoparder til giftige små frøer og firben. Tag på safari, kig efter ørne i bjergene eller udforsk regnskoven og du er garanteret at se det rige dyreliv.

Arkitektur/kultur: 5/5
Sri Lanka er højt på listen når det kommer til kulturelle seværdigheder og arkitektoniske mesterværker. Som det oldgamle kongerige det er, er der mange velbevarede ruiner som er værd at se, især i Cultural Triangle området (det centrale Sri Lanka). Der er desuden virkelig mange smukke buddhistiske og hinduistiske templer.

Vandreture: 4/5
Sri Lanka har nogle virkelig gode vandreruter nogle fantastisk smukke steder. Den eneste ulempe er, at det mange steder er krævet at man har en guide med (for eksempel i regnskoven), så hvis man som os foretrækker at vandre alene kan det være lidt irriterende. Men ruterne er virkelig smukke, der er masser af ruter i forskellige sværhedsgrader, og udsigten kan ikke andet end imponere.

Strande: 2/5
Sri Lanka har en lang kyststrækning, men strandene er bedst sydpå hvor det er populært at surfe pga. de høje bølger. Strandene er ikke så kridhvide og smukke som andre steder i Asien og de er ofte forurenede og ligger tæt på trafikerede veje.

Afslapning: 2/5
Man kan finde nogle udemærkede spa-hoteller i Sri Lanka, men de fleste seværdigheder i det skønne land kræver en vis aktivitet. Man går glip af de fedeste oplevelser i Sri Lanka hvis man ikke tager ud på opdagelse.

Shopping: 1/5
Sri Lanka har virkelig lidt at byde på ift. shopping, måske med undtagelse af en farverig sarong. Spar pengene og brug dem i stedet på at opleve den fantastiske natur.

Elefant safari i Sri Lanka

Elefanter på safari i Kaudulla National Park.

Hvordan er forholdene i Sri Lanka?

De lokales venlighed: 5/5
Sikke venlige mennesker! Vi har sjældent følt os så velkomne, som vi gjorde i Sri Lanka. Alle de lokale vi mødte (og det var mange!) var meget interesserede i os og alle på gaden så nysgerrigt på os og smilede når man mødte deres blik. De lokale er ivrige efter at stille spørgsmål, men generede os generelt ikke for at sælge ting eller ture. Mange talte engelsk og var meget nysgerrige. De lokale børn ville gerne sige hej og fik grineflip når man vinkede tilbage.

Mad: 3/5
Maden i Sri Lanka er stærk – rigtig stærk! Hvis man rejser uden for de større byer vil man spise lokalt det meste af tiden, for det er det eneste der er. Den lokale mad, som typisk er en variant af rice and curry, smager rigtig godt men skal nydes med omhu; Trine var den eneste der undgik madforgiftning på vores tur (selv vores Sri Lankanske chauffør blev ramt i flere dage). Du vil sandsynligvis få serveret en “western” morgenmad, men det er rigtig dårlig kvalitet, så hvis du er frisk på ris til morgenmad er det et bedre og mere mættende alternativ.

Sikkerhed: 3/5
Sri Lanka er generelt et sikkert land at rejse i. Der er dog en del lommetyve, især i de større byer, så pas på dine ting. Lås altid din kuffert når du efterlader den på hotellet eller i bilen og hav altid dit pas på dig. Især ved strandområderne kan lokale mænd finde på at gøre tilnærmelser til udenlandske kvinder, men de accepterer generelt et nej og følger ikke efter en.

Hygiejne: 1/5
Der er bare ingen pæn måde at sige det på: Sri Lanka er bare lidt beskidt. Man kan ikke drikke eller børste tænder i vandet fra hanen og man skal passe på hvilke vandflasker man køber pga. risiko for svamp. Man skal passe på hvad og hvor man spiser for at undgå dårlig mave. Standarden for de offentlige toiletter kan ikke beskrives med ord. Husk håndsprit, mavepiller og sørg for at vaske hænder ofte, og så skal det nok gå fint. De fleste 3+ stjernede hoteller er pæne og rene, mens dem med færre stjerner ofte har beskidte lagener og toiletter.

Infrastruktur: 1/5
Sri Lanka har ekstremt dårlig infrastruktur og det gør det besværligt at rejse rundt i landet, især uden bil. Det er selvfølgelig muligt at rejse med bus eller tog, men det tager meget lang tid, de bliver ofte aflyst i sidste øjeblik, og de er fuldstændigt proppede med lokale. Den bedste og mest effektive måde at komme rundt på er med bil og chauffør. Man bør ikke køre selv i den kaotiske trafik. Der er dog kun få motorveje og vejene er generelt snoede og snævre, så det tager lang tid at køre fra sted til sted.

Vores bedste oplevelser i Sri Lanka

  • At se vilde elefanter i Kaudulla og Udawalawe National Park
  • Vandreture på det fantastisk smukke Horton’s Plains
  • At få øje på alverdens sjældne dyr og svømme ved vandfald i Sinharaja regnskoven
  • At køre den idylliske togtur fra Kandy til Nuwara Eliya
  • At blive overvældet af de smukke buddhistiske statuer i Dambulla Cave Temples
  • At tale med de lokale om den Sri Lankanske kultur
Vandretur på Horton's Plains

Vandretur på Horton’s Plains

Godt at vide INDEN man rejser til Sri Lanka

Hyr en chauffør for at få det meste ud af jeres tid
Sri Lanka er svært at rejse rundt i uden bil og chauffør/guide pga. den dårlige infrastruktur. I får den mest behagelige rejse hvis I hyrer en bil til hele turen, især hvis I vil besøge flere områder af landet. Vi er vant til at rejse alene og uafhængigt af andre, så vi fandt det lidt besynderligt at vi hele tiden skulle følges med en guide. Men det var fedt, at han fortalte os rigtig meget om Sri Lanka og vi fik lov til at gøre nogle ting alene når vi insisterede (f.eks. nogle af vandreturene).

Dæk dig til
Lad bare dine korte toppe og stropløse kjoler blive derhjemme. Udenfor strandområderne vil du sandsynligvis føle dig ubehageligt tilpas og tiltrække misbilligende blikke hvis du har tøj på der viser meget hud. De lokale, især kvinderne, dækker traditionelt deres knæ og skuldre altid – og uanset hvad bliver man ikke lukket ind i templer eller hellige områder hvis du viser disse kropsdele (gælder både mænd og kvinder). Midi nederdele, t-shirts, tynde lange bukser og tynde skjorter er gode valgmuligheder (eller køb nogle flotte og billige saronger i Sri Lanka du kan dække dig til med).

Det tager laaang tid at komme fra sted til sted
I kommer sandsynligvis til at køre en del og vejene er ofte beskadigede, lukkede, smalle og snoede op og ned af bjergene. Der er kun få motorveje og ofte meget trafik, så man kan sjældent køre hurtigere end 50-70 km/t. Det betyder mange timer i bil og hvis man har tendens til køresyge er det en god idé at medbringe køresygetabletter.

Undgå billige vandflasker
Drik og børst kun tænder i vand fra flaske og vær omhyggelig med hvilke mærker du køber. Vandkvaliteten er meget lav i Sri Lanka og selv de lokale får dårlig mave af det. Der er problemer med illegale vandflasker, som kan indeholde svamp. Det er ofte billige vandflasker der sælges i små butikker og boder. Hvis du vil være helt sikker, så hold dig til det flaskevand du kan købe på ordentlige hoteller eller i Food City supermarkederne, som kun sælger anerkendte mærker.

Pas på hundene
Der er hunde alle vegne. Nogle få er kæledyr, men de fleste er hjemløse. De vil for det meste ignorere dig eller dovent flytte sig når I kommer kørende, men pas på med at interagere med herreløse hunde da de kan finde på at bide, og de har næsten allesammen lopper.

Køb myggespray
I får brug for myggespray, især i wet zone området. Det lokale er bedst, så køb det når du kommer til Sri Lanka. Vi anbefaler mærket Mino8, som er den dyreste på apoteket men også det bedste (og lugtfri, bonus!).

Pas på hvad du spiser
Pas på hvor og hvad du spiser. Vi spiser altid lokalt når vi rejser, men i Sri Lanka skal man altså passe lidt på, da vores maver ikke er vant til bakterierne. Hold jer fra markedsboder og street food, rå grøntsager og salat. For at være helt sikker kan man nøjes med at spise på ordentlige hoteller, men det ødelægger lidt det sjove. Pas på med mængden af chili – det er stærkere end du tror.

Det kommer til at regne
Det vigtigste du skal huske når du skal til Sri Lanka er en regnjakke. Vejret skifter ofte og hurtigt og du rejser sandsynligvis både gennem dry zone og wet zone områder. Altefter årstiden vil du sandsynligvis møde nogle regnbyger. Bonus hvis din regnjakke også er vindtæt, for det kan godt blive koldt i bjergene og ved havet.

Du skal bruge kontanter
Mange steder tager ikke Visa kort, især uden for de større byer, og uanset hvad skal du bruge kontanter til drikkepenge. Drikkepenge forventes alle steder (mindst 10%) og du vil ofte give mere for rigtig god sevice. Der er masser af hæveautomater, men mange har en begrænsning på 20,000 rupees for ikke at friste lommetyve.

Du skal ikke regne med mobilen
Wifi og signal er begrænset og hvis det findes, er det meget langsomt. Så der er ingen Netflix streaming eller mulighed for at uploade dine fantastiske feriebilleder til din cloud konto, især ikke uden for de større byer. Det betyder også, at du ikke nødvendigvis kan regne med GPS eller Google for at finde ud af, hvad du kan se i området.

Stå tidligt op
Dem der kommer først får det bedst! Uanset om du skal på safari, besøge et tempel eller gå en af de sceniske vandreruter, vil du være glad for, at du stod op klokken 4 eller 5. Dyrene er ude men menneskerne er ikke. Når du ser solopgangen alene på en bjergside, ser elefanter spise morgenmad i fred og ro eller oplever stilheden i et buddhistisk tempel helt alene vil du forstå, at det er det værd. Desuden er der ikke særlig meget at lave efter mørkets frembud uden for byerne,  så du kan lige så godt gå tidligt i seng. Bare husk at aftal med din guide og hotellet at du skal have en tidlig eller takeaway morgenmad.

Solopgang på safari

Solopgang på safari

Fortæl om din oplevelse

Har du været i Sri Lanka? Overvejer du at tage afsted? Vi vil smadder gerne høre om din oplevelse – så skriv en kommentar og fortæl nedenfor!

Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
4. januar 2019 af Trine Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del med en ven