De bedste vaniljekranse

De bedste vaniljekranse
 

  • 1-2 timer
  • Middel
De bedste vanillekranse. Opskrift fra Bageglad

De fleste familier har nogle helt klassiske desserter og julekager som går igen i løbet af årene. I min familie er min mors vaniljekranse en af dem. Vaniljekransen er den mest fantastiske julesmåkage der findes og den bliver bagt ad flere omgange hvert år hjemme hos os.

Vaniljekranse er en lidt tidskrævende proces, da dejen skal igennem en kødhakker for at få det karakteristiske mønster, og derefter skal hver småkage formes til ringe. Min mor har da også lavet genvejen et par gange med blot at lave dem flade som almindelige småkager – men det er bare ikke helt det samme.

Denne opskrift er en, der kommer til at gå i arv i vores familie og jeg vil vove at påstå, at det er den bedste opskrift på vaniljekranse der findes!

Glædelig 1. december! Jeg har pyntet op i det lille hjem på hver en hylde. Det er bare så hyggeligt. Det er jeg sikker på min kæreste også synes, selvom han ikke vil indrømme det. I år kickstarter jeg julehyggen med at bage hjemmelavede vaniljekranse. Jeg tog min mor til hjælp da det går lidt hurtigere når man er to og det desuden er ekstra hyggeligt.

Lav mønster på vaniljekransene

For at lave vaniljekranse med det rigtige mønster skal man som tidligere nævnt bruge en kødhakker, for eksempel en kødhakker til Kitchen Aid eller en gammeldags manuel kødhakker. Her skal man vælge et udgangshul med et stjernemønster for at få det rigtige mønster frem på småkagerne.

Processen foregår ved, at vaniljekransedejen presses ned i kødhakkeren og kommer ud i lange strimler. Strimlerne skæres forsigtigt ud i små stykker på cirka 7 cms længde uden at ødelægge mønstret i dejen. Hvert stykke formes til en ring ved at enderne mødes og presses sammen.

Nødløsningen hvis man ikke har en kødhakker er, at sprøjte vaniljekransene med sprøjtepose og en stjernetylle. Det kræver lidt muskler og tålmodighed men kan lade sig gøre i en snæver vending. Vi anbefaler dog, at bruge en kødhakker da det er lettest samt giver det pæneste resultat.

afbagning af vaniljekranse

Vaniljekransene skal forsigtigt placeres på bageplader beklædt med bagepapir, uden at ødelægge mønstret, og stilles på køl i 15 minutter inden bagning. Det kan enten være udenfor hvis det er koldt, i køleskabet eller i en kold kælder. Afkølingen er essentiel for, at vaniljekransene holder formen under bagningen.

Vaniljekransene skal bages i cirka 8 minutter og sørg for, at holde meget øje med dem de sidste par minutter, for pludselig går det hurtigt. Småkagerne skal kun være let gyldne når de tages ud, ellers får de for meget.

Opbevaring af vaniljekranse

Vaniljekransene skal opbevares i en lufttæt kagedåse. For at sikre, at den er helt lufttæt bør der lægges madpapir eller plastikfilm under låget, så det slutter helt tæt.

Vaniljekransene holder sig gode i op til 3 uger. Men de holder nok ikke så længe, for de smager virkelig virkelig godt! 😉

Vaniljekranse opskrift fra Bageglad.dk

De bedste vanillekranse. Opskrift fra Bageglad
4.8 fra 5 stemmer

De bedste vaniljekranse

Mængde: 250 stk (cirka)
Udskriv Pinterest

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 1/4 tsk bagepulver
  • 6 tsk vanillesukker
  • 375 g smør
  • 1 æg
  • 250 g sukker
  • 125 g mandler

Sådan gør du

  • Smut mandlerne og hak dem fint - hvis de er for store stopper hullet i kødhakkeren.
  • Rør hvedemel, bagepulver og vanillesukker sammen i en skål. Koldt smør hakkes og kommes i.
  • Pisk æg og sukker sammen i en anden skål og tilsæt det til melblandingen. Tilsæt også de finthakkede mandler. Ælt nu blandingen sammen til en glat dej.
  • Indstil kødhakkeren på det stjerneformede hul. Kør en klump af dejen gennem kødhakkeren og tag imod dejstrimlen i den anden ende - her kan det være rart at have en hjælpende hånd. Læg hver dejstrimmel på et spækbræt.
  • Skær dejstrimlerne ud i stykker på 6-7 cm og form disse til små cirkler - klem dejenderne forsigtigt sammen uden at ødelægge stjernemønsteret.
  • Læg alle vanillekransene på en bageplade beklædt med bagepapir med lidt afstand imellem. Stil bagepladen køligt i 15 minutter, så bevarer de mønstret under bagningen.
  • Bag vanillekransene ved 185 grader i cirka 8 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se!
Den bedste vaniljekranse opskrift
Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
1. december 2012 af Trine 55 kommentarer

55 kommentarer

  • Kristian Svar

    4 stars
    Bageanvisningerne giver et dårligt resultat. Har brugt Blomsterbergs. 205 grader 10-14 minutter.

    6. december 2015 at 10:06
    • Trine Svar

      Hej Kristian
      Hvilken del af anvisningerne var ikke tydelige for dig? Så vil jeg rette til 🙂

      6. december 2015 at 10:07
      • Kristian Svar

        Nå, troede det var tydeligt. Anden temperatur anden bagetid.

        17. december 2015 at 17:44
        • Trine Svar

          Hej igen
          Bagetemperatur- og tid er rigtig i opskriften. Vanillekransene bages på 185 grader almindelig ovn i cirka 8 minutter. Vanillekransene skal være blege og ikke gyldne for at få den rigtige smag og konsistens. Vi har bagt disse vanillekranse i diverse ovne i min familie i 20 år på disse anvisninger 🙂
          Blomsterberg laver en anden dej som derfor kræver andre bageanvisninger.

          17. december 2015 at 18:30
          • Kristian

            5 stars
            Ok, vi prøver en dobbeltportion mere, så kan jeg starte med jeres angivelser igen, så må vi se.

            19. december 2015 at 19:23
  • Lise Svar

    Hej, Jeg har lige bagt disse, men har brugt ægte vanille fra to stænger i stedet for vanillesukker. Det smager skønt og kan ses på kagerne som små sorte prikker. Jeg støder/blander kornene i e morter med lidt af sukkeret først. Så er det nemmere at blande i dejen bagefeter.

    23. december 2014 at 08:06
    • Birthe Nielsen Svar

      De er virkelig gode. Du har ret i at de smager mere af mere med vanillestænger.
      Hilsen og god jul
      Birthe

      10. december 2015 at 15:38
  • Angelina Svar

    Hej

    Jeg vil høre om man ikke kan lave ringene på anden måde end ved at investere i en kødhakker eller andet dyrt køkkenredskab. Ved ikke rigtig hvor fast dejen er, om den evt kan trykkes ud gennem en sprøjtepose.

    19. december 2014 at 15:14
    • Trine Svar

      Hej Angelina
      Der er mange som sprøjter vanillekranse med en sprøjtepose. Det er dog svært da dejen er meget hård så jeg ville ikke anbefale det. Dejen er nemlig nødt til at være kold og hård for at bevare mønsteret.
      Vi har nogle gange “snydt” og bare skåret dejen i skiver så vi fik flade runde vanillekranse hvis vi ikke lige syntes vi havde tid til andet.
      Du kan eventuelt se om du kan købe en småkageudstikker der består af to ringe.

      20. december 2014 at 17:10
  • Jannie Jakobsen Svar

    kan varmt anbefale disse lækre vaniliekranse

    16. december 2014 at 21:57
  • Anja Vander Svar

    Hej, har bagt kagerne de var skønne, vil nu lige høre om dejen er fryseegnet inden kagerne bages ?
    Hilsen Anja

    16. december 2014 at 11:44
    • Trine Svar

      Hej Anja
      Ja vi har prøvet at fryse dejen og det var der ingen problemer med 🙂

      20. december 2014 at 17:07
  • Nina rasmussen Svar

    Hej…det der fantastiske lille træhus på billedet ovenover, hvor kan det skaffes?

    14. december 2014 at 14:09
    • Trine Svar

      Hej Nina
      Træhuset er et jeg selv har lavet for mange år siden ud fra et samlesæt. Men samlesættet er købt i Japan, så det er desværre ikke til at få fat i.

      20. december 2014 at 17:06
  • Pernille sutrow Svar

    Bruger denne opskrift hvert år med samme gode resultat. Dog bruger jeg god bagemagarine istedet for smør

    29. november 2014 at 22:00
  • Pernille sutrow Svar

    Disse bager jeg hvert år. Og de blir lige gode hver gang.

    29. november 2014 at 21:39
  • kirsten madsen Svar

    Hej
    Lige et spørgsmål.. Bruger du rigtig lurpak smør ? Jeg bagte efter en ny opskrift sidste år, har ellers brugt den samme i mange år men har været lidt uheldig med den nogle gange. Dem jeg bagte sidste år syntes vi alle i fam. at de smagte for meget af SMØR.. og der var også en del i, de var meget fedtede og lidt “fede”
    tror jeg vil prøve din i år… men afventer svar..
    mvh
    Kirsten

    29. oktober 2014 at 08:59
    • Trine Svar

      Hej Kirsten
      Man skal bruge rigtig smør til disse vanillekranse, det vil sige ikke et blandingsprodukt som f.eks. Kærgaarden. Men det behøver ikke være fra Lurpak.
      Om vanillekransene smager meget af smør afhænger af forholdet mellem ingredienserne. Jeg har aldrig hørt nogen sige, at disse smager af smør, så prøv dem og se hvad du synes.

      29. oktober 2014 at 09:48
  • Rene Durin Svar

    Hvorfor er opskriften : Tilpasset fra: Tørsleff???

    2. marts 2014 at 20:40
    • Trine Svar

      Hej Rene
      Det er kilden til den oprindelige opskrift.

      2. marts 2014 at 21:01
      • Rene Durin Svar

        OK – Så det er ikke 100% din Mors opskrift, men en variant af opskriften fra Tørsleffs…

        2. marts 2014 at 22:28
        • Trine Svar

          Hej Rene
          Ja jeg omtaler bare vanillekransene som min mors, fordi hun altid har lavet dem. Men det er jo derfor jeg skriver kilde på opskriften, ligesom de fleste madbloggere plejer at gøre.
          Det er nogle kanonlækre småkager, så jeg vil klart anbefale at du bager dem 🙂

          2. marts 2014 at 22:36
          • Rene Durin

            Ja, det bliver jeg nok nødt til…

            2. marts 2014 at 22:45

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *






Del med en ven