De bedste vaniljekranse

De bedste vaniljekranse
 

  • 1-2 timer
  • Middel
De bedste vanillekranse. Opskrift fra Bageglad

De fleste familier har nogle helt klassiske desserter og julekager som går igen i løbet af årene. I min familie er min mors vaniljekranse en af dem. Vaniljekransen er den mest fantastiske julesmåkage der findes og den bliver bagt ad flere omgange hvert år hjemme hos os.

Vaniljekranse er en lidt tidskrævende proces, da dejen skal igennem en kødhakker for at få det karakteristiske mønster, og derefter skal hver småkage formes til ringe. Min mor har da også lavet genvejen et par gange med blot at lave dem flade som almindelige småkager – men det er bare ikke helt det samme.

Denne opskrift er en, der kommer til at gå i arv i vores familie og jeg vil vove at påstå, at det er den bedste opskrift på vaniljekranse der findes!

Glædelig 1. december! Jeg har pyntet op i det lille hjem på hver en hylde. Det er bare så hyggeligt. Det er jeg sikker på min kæreste også synes, selvom han ikke vil indrømme det. I år kickstarter jeg julehyggen med at bage hjemmelavede vaniljekranse. Jeg tog min mor til hjælp da det går lidt hurtigere når man er to og det desuden er ekstra hyggeligt.

Lav mønster på vaniljekransene

For at lave vaniljekranse med det rigtige mønster skal man som tidligere nævnt bruge en kødhakker, for eksempel en kødhakker til Kitchen Aid eller en gammeldags manuel kødhakker. Her skal man vælge et udgangshul med et stjernemønster for at få det rigtige mønster frem på småkagerne.

Processen foregår ved, at vaniljekransedejen presses ned i kødhakkeren og kommer ud i lange strimler. Strimlerne skæres forsigtigt ud i små stykker på cirka 7 cms længde uden at ødelægge mønstret i dejen. Hvert stykke formes til en ring ved at enderne mødes og presses sammen.

Nødløsningen hvis man ikke har en kødhakker er, at sprøjte vaniljekransene med sprøjtepose og en stjernetylle. Det kræver lidt muskler og tålmodighed men kan lade sig gøre i en snæver vending. Vi anbefaler dog, at bruge en kødhakker da det er lettest samt giver det pæneste resultat.

afbagning af vaniljekranse

Vaniljekransene skal forsigtigt placeres på bageplader beklædt med bagepapir, uden at ødelægge mønstret, og stilles på køl i 15 minutter inden bagning. Det kan enten være udenfor hvis det er koldt, i køleskabet eller i en kold kælder. Afkølingen er essentiel for, at vaniljekransene holder formen under bagningen.

Vaniljekransene skal bages i cirka 8 minutter og sørg for, at holde meget øje med dem de sidste par minutter, for pludselig går det hurtigt. Småkagerne skal kun være let gyldne når de tages ud, ellers får de for meget.

Opbevaring af vaniljekranse

Vaniljekransene skal opbevares i en lufttæt kagedåse. For at sikre, at den er helt lufttæt bør der lægges madpapir eller plastikfilm under låget, så det slutter helt tæt.

Vaniljekransene holder sig gode i op til 3 uger. Men de holder nok ikke så længe, for de smager virkelig virkelig godt! 😉

Vaniljekranse opskrift fra Bageglad.dk

De bedste vanillekranse. Opskrift fra Bageglad
4.8 fra 5 stemmer

De bedste vaniljekranse

Mængde: 250 stk (cirka)
Udskriv Pinterest

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 1/4 tsk bagepulver
  • 6 tsk vanillesukker
  • 375 g smør
  • 1 æg
  • 250 g sukker
  • 125 g mandler

Sådan gør du

  • Smut mandlerne og hak dem fint - hvis de er for store stopper hullet i kødhakkeren.
  • Rør hvedemel, bagepulver og vanillesukker sammen i en skål. Koldt smør hakkes og kommes i.
  • Pisk æg og sukker sammen i en anden skål og tilsæt det til melblandingen. Tilsæt også de finthakkede mandler. Ælt nu blandingen sammen til en glat dej.
  • Indstil kødhakkeren på det stjerneformede hul. Kør en klump af dejen gennem kødhakkeren og tag imod dejstrimlen i den anden ende - her kan det være rart at have en hjælpende hånd. Læg hver dejstrimmel på et spækbræt.
  • Skær dejstrimlerne ud i stykker på 6-7 cm og form disse til små cirkler - klem dejenderne forsigtigt sammen uden at ødelægge stjernemønsteret.
  • Læg alle vanillekransene på en bageplade beklædt med bagepapir med lidt afstand imellem. Stil bagepladen køligt i 15 minutter, så bevarer de mønstret under bagningen.
  • Bag vanillekransene ved 185 grader i cirka 8 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se!
Den bedste vaniljekranse opskrift
Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
1. december 2012 af Trine 55 kommentarer

55 kommentarer

  • Dorthe Svar

    Hej

    Har bagt dem idag men får på ingen måde det antal ud af dejen som du skriver men dejligt det smager de altså, super god opskrift.

    15. december 2013 at 16:11
    • Klara Svar

      Super god opskrift, lækre småkager!
      mht. antal, så får jeg ca. det halve ud af det, dvs. 125 stk. pr. 500 gr. mel.

      18. december 2013 at 17:03
  • Stine Svar

    5 stars
    UDen tvivl den bedste opskrift jeg nogensinde har prøvet. Må straks igennem flere af jeres soder, har ikke set bloggen før 🙂 tak

    14. december 2013 at 16:26
  • Bente Svar

    Rigtig lækre vanillekranse – lavede dem også sidste år 😉 I år var det min søn på 9 år der kørte kitchenaid’en til UG!!!

    12. december 2013 at 21:58
  • Charlotte Svar

    Hvor jeg bare glæder mig at prøve at bage disse Vaniliekranse. Fandt tilfældigt din side. Forstår jeg det ret, at dejen ikke skal hvile som i alle andre opskrifter / til dagen efter.
    Glædelig jul og vaniliekranseknas

    11. december 2013 at 16:42
    • Trine Svar

      Hej Charlotte,
      Beklager det sene svar. Det er rigtigt at dejen ikke behøver hvile, men det er meget vigtigt at den er kold inden du går i gang med at lave småkagerne. Den skal holdes kold når den køres gennem maskinen, ellers mister man det flotte stjernemønster.

      29. december 2013 at 18:09
  • Maria Svar

    Skal dejen i køleskabet og hvile

    2. december 2013 at 13:24
    • Mette Svar

      Hvis du ikke skal bruge dejen med det samme skal den på køl, ellers bliver den for blød.

      6. december 2013 at 10:11
  • Camilla Svar

    Tak for opskrift!
    Må jeg spørge hvor du har stjerne hullet fra? Jeg kan nemlig ikke finde sådan en plade.
    KH Camilla

    29. november 2013 at 14:11
    • Anne-Grethe Svar

      Jeg har også en KitchenAid, og lavede også vanillekranse på den sidste år, og du har ret, der er ikke et stjernehul, men du kan købe en lidt lang indsats med forskellige mønstre i, og sætte den på maskinen. Jeg købte den i Magasin, men er sikker på enhver velassorteret isenkræmmer har den. Koster omkring 100 kr, men ved den også kan købes på nettet 🙂

      3. december 2013 at 08:50
  • Heidi Marie Svar

    Hej Camilla

    Vil prøve din opskrift på fredag, hvor vi er tre familier der sætter fut i juleforberedelserne ved at lægge ud med småkagebagning! Jeg ser et meget smukt hvidt rensdyr på et af dine billeder med juleoppyntning…. Vil du mon fortælle hvor du har det fra…?
    Mange hilsner og ønsket om en dejlig julemåned
    Heidi Marie

    27. november 2013 at 09:09
    • Mette Svar

      Hej Heidi Marie. Det er min søster, Trine, som har købt rensdyret sidste år. Så vidt jeg husker er det fra Bolia, men jeg er ikke sikker. Hun er i øjeblikket i Australien så jeg kan ikke lige spørge hende. Men jeg vil skrive til hende så kan hun svare dig når hun har internet.
      Hilsen Mette

      6. december 2013 at 10:13
      • Trine Svar

        Hej Heidi Marie,
        Jeg vil bare lige bekræfte at porcelænsrensdyret er fra Bolia som Mette siger, det er dog købt sidste år så jeg tror desværre ikke at det kan købes længere.

        29. december 2013 at 18:10
  • Camilla Svar

    Har lige lavet dem og wow hvor er de gode:-D Har gemt opskriften for skal da helt klart bruge den igen, tusind tak:-D

    17. oktober 2013 at 16:32
    • Mette Svar

      Hej Camilla, godt at du synes om dem!

      21. oktober 2013 at 16:29
      • Elinor Svar

        kan man komme marcipan der i uden der sker noget .

        15. december 2019 at 14:14
  • Glædens forventning | Shop and save Svar

    […] så hyggeligt, når vi også skal holde vores årlige bagedag. Så er det vaniljekranse, brunkager og andet i den dur, som står på […]

    16. marts 2013 at 15:34
  • Camilla Svar

    Glæder mig til at bage vaniliekransene ;0)
    Har lige et spørgsmål ….. Hvor har du købt træhuset det er bare sødt….;0)

    Hilsen camilla

    9. december 2012 at 10:12
    • Trine Svar

      Hej Camilla,
      Træhuset har jeg lavet efter sådan et samlesæt, men det er desværre købt i Japan.

      9. december 2012 at 16:18

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *






Del med en ven