Is er min mands yndlingsdessert og vi spiser utrolig meget af det! Herhjemme elsker vi at lave vores egen is. Det er både lækrere og billigere at lave sin egen is og det er faktisk virkelig nemt. Og så kan man jo helt selv bestemme hvordan den skal smage!
Om vanilje- og hindbæris opskriften
Denne vaniljeis med hindbærsauce er det største hit hos vores fire-årige Maya, som elsker hindbær – og farven lyserød! Og den smager altså også virkelig godt. Isen består af en hjemmelavet vaniljeis hvor der er rørt en syrlig sød hindbærsauce i. Ved at lave hindbærmønster i isen får man ikke mindst en smuk effekt, men også variation i smagen så man både får den søde vanilje og den syrlige hindbær.
Sådan laves vaniljeisen
Denne vaniljeis er supernem at lave og kræver ingen tid ved komfuret. Elementerne skal blot piskes, så bare du har en elpisker ved hånden er du klar til at lave isbasen.
Vi har en ismaskine, fordi vi laver virkelig meget hjemmelavet is, og det bliver bare bedre når det laves på ismaskine. Denne vaniljeis kan dog også godt laves uden ismaskine (læs mere nedenfor).
Lav vaniljeis på ismaskine
Det er bedst at lave vaniljeis på en ismaskine fordi ismaskinen sørger for, at isen ikke krystalliserer. Hvis isen krystalliserer vil man opleve en knasende og iset konsistens når man spiser den, og det er ikke lige så lækkert som en helt cremet og blød flødeis. Krystaller dannes hvis isbasen står stille når den fryser. Det undgår man ved at bruge en ismaskine, som holder isen i bevægelse, imens den fryses.
Lav is uden ismaskine
Man kan godt lave is uden en ismaskine. Man skal dog være opmærksom på, at resultatet aldrig vil blive helt så fløjsblødt og cremet, som hvis isen er lavet på en ismaskine. Det sagt, så er det vigtigt at man uanset hvad sørger for at røre i isen ofte, for at undgå, at der dannes alt for mange iskrystaller. Iskrystaller giver nemlig isen en kedelig knasende konsistens, som man skal prøve at undgå.
Hvis du vil lave is uden ismaskine skal du lave isbasen præcis ligesom hvis den skulle hældes på en ismaskine. Men i stedet for at hælde isbasen i ismaskinen, hælder du den i en form, for eksempel en brødform eller en bageform. Dæk formen med plastikfilm og stil den i fryseren. Rør grundigt i isen så ofte som muligt med en dejskraber. Gerne så ofte som hvert 20. minut hvis du skal undgå så mange iskrystaller som muligt. Frysetiden vil afhænge af din fryser og hvor ofte du rører i isen. Fortsæt med at røre indtil du ikke kan røre isen mere, fordi den er for fast, og har konsistens som fast softice.
Hindbærsauce til isen
Det er supernemt at lave en hindbærsauce til sin is. Hindbærsauce kan laves med friske eller frosne hindbær. Det vigtigste er, at saucen skal have et godt opkog for at fjerne eventuelle bakterier fra hindbærrene. Det opnås ved at koge bærrene i et par minutter sammen med sukkeret.
Opkoget får hindbærrene til at smatte lidt ud. De skal dog stavblendes for at få den maksimale mængde hindbærsaft ud af bærrene. Derefter sigtes kernerne fra og man har en perfekt, glat og kernefri hindbærsauce.
Nu skal hindbærsaucen køle af i køleskabet inden den kan tilsættes til isen. Hindbærsaucen kan holde sig i op til 3 dage på køl, så den kan sagtens laves et par dage inden isen skal laves, hvis man ønsker dette.
Lav mønster i isen
Når isen når softice konsistens skal den tages op af ismaskinen og kommes i en skål eller beholder. Nu bør hindbærsaucen have en kølig temperatur. Tilsæt en spiseskefuld hindbærsauce ad gangen til isen og rør langsomt rundt og lidt i zigzag med en spiseske, så hindbærsaucen fordeler sig i isen. Pas på ikke at røre for meget, så farves isen bare helt lyserød. Fortsæt til du har det ønskede mønster i isen.
Vaniljeis med hindbærsauce
Ingredienser
Vaniljeis:
- 1 vaniljestang*
- 150 g sukker
- 2 pasteuriserede hele æg
- 3 dl piskefløde
- 1 dl mælk
Hindbærsauce:
- 150 g hindbær (friske eller frosne)
- 2 spsk sukker
Fremgangsmåde
Vaniljeis:
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland kornene med en teskefuld sukker, så de ikke klumper.1 vaniljestang*
- Pisk vanilje, sukker og æg sammen med elpisker til en tyk æggesnaps i en stor skål. Pisk piskefløden til en let flødeskum i en anden skål. Rør flødeskummet ud i æggesnapsen stille og roligt, uden at slå luften ud. Tilsæt mælk lidt ad gangen under langsom omrøring.150 g sukker, 2 pasteuriserede hele æg, 3 dl piskefløde, 1 dl mælk
- Hæld iscremen i din ismaskine og følg instrukserne fra producenten**. Frys isen til den er næsten fast.
Hindbærsauce:
- Lav imens hindbærsaucen, så den kan nå at køle af.
- Kog hindbær og sukker i en gryde i 2-3 minutter, til de er smattede. Fjern gryden fra varmen og stavblend. Hæld hindbærmassen igennem en sigte.150 g hindbær, 2 spsk sukker
- Stil hindbærsaucen til afkøling i køleskabet.
- Når hindbærsaucen er kølet af og isen er næsten fastfrossen, tilsæt da lidt hindbærsauce i ismaskinen og lad den rotere 1-2 gange så hindbærsaucen fordeles. Alternativt kan isen tages op af ismaskinen og kommes i en skål og hindbærsauce kan fordeles manuelt. Rør endelig ikke for meget da isen så bare vil blive helt lyserød.
- Efterfrys isen i en plastikboks i minimum 2 timer inden servering.
Noter
**På min ismaskine skal isen have cirka 60 minutter for at være helt fastfrossen. Dvs. efter 45 minutter er den klar til at få tilsat hindbærsauce.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar