Åhhh eclairs. Disse små himmelske, luftige, yndige vandbakkelsestænger er simpelthen så lækre og delikate – og faktisk slet ikke så svære hvis man lige har et par tricks med i ærmet.
Vandbakkelsedej har et uretfærdigt ry for at være meget svært at arbejde med. Det er i virkeligheden en ekstremt simpel dej, men afbagningen kan drille hvis man ikke har helt styr på konsistens, temperatur og damp. Desuden kan det være svært at sprøjte vandbakkelser ensartede og pæne.
Men glem alt det! For her får du vores bedste tips og opskrift så du kan bage smukke, gyldne ensartede eclairs, som kan fyldes med alt muligt lækkert.
Helt overordnet skal der sættes hakker ved følgende vigtige punkter før dine eclairs kan blive vellykkede:
- Vandbakkelsedejen skal have den rigtige konsistens (se opskriften for hvordan du tester den) og være blank og lind
- Din ovn skal være tæt. Meget gamle ovne kan drille ift. vandbakkelser
- Der skal skabes damp inde i ovnen (se opskriften for hvordan du gør det)
- Ovnen må ikke åbnes undervejs
Sådan sprøjtes ensartede eclairs
Og så er der jo lige det med sprøjtningen. Det er faktisk ret svært at sprøjte pæne eclairs med perfekte ender og ensartet længde. MEN det er der råd for! Fantastiske Matt Adlard har nemlig et trick til at opnå virkelig pæne eclairs, som jeg har kopieret, og det virker perfekt.
Find først et spækbræt eller form, som kan være i fryseren, og beklæd det med bagepapir. Dine eclairs skal nemlig fryses inden bagning.
For eclairs på 10 cm (standard eclair længde) skal der sprøjtes striber af vandbakkelsedej på 32 cm, for så får man 3 eclairs og 2 cm ender som kasseres. Er du perfektionistisk (ligesom mig) så tegn lige streger på 32 cm på bagsiden af bagepapiret med en lineal. Er din fryser ikke bred nok til at stregerne kan være 32 cm, så lav dem 22 cm (så får du bare 2 eclairs per stribe i stedet for 3).
Dejen skal i en sprøjtepose med en stor stjernetylle. Hvis du ikke har en stjernetylle kan du bruge en rund tylle eller ingen tylle (mindre pænt) og så ridse striber med en gaffel for at opnå det karakteristiske rustikke eclair look. Sprøjt med rolig hånd striber langs din skabelonstreger. Det er ligegyldigt hvordan enderne kommer til at se ud, for de skæres fra (smart!).
Kom dejen i fryseren i minimum 1 time og tag den ud lige inden bagning (dvs. ovnen er opvarmet og klar). Skær hver stribe af dej ud til 3 ensartede eclairs på 10 cm (brug lineal eller lav én og mål efter den). Kassér de grimme ender. BUM! Så fik man lige helt ens perfekte eclairs hva’?
Den perfekte afbagning
Vandbakkelser kan drille lidt under bagning. Problemer skyldes oftest forkert konsistens på dejen, for høj ovntemperatur, utæt ovn eller luftbobler i dejen. Her er vores råd til at undgå det bøvl!
- Brug lige tid på at teste dejens konsistens (se opskriften der forklarer hvordan).
- Når dejen fyldes i sprøjteposen kan sprøjteposen presses let flad, så man kan se om der er eventuelle luftbobler der bør presses væk. Hvis der er luftbobler i dejen under afbagningen vil dine eclairs krakelere.
- Eclairs kan bages på en bagepapir beklædt med bagepapir men de får en endnu bedre sprødhed udenpå hvis de bages på en perforeret bageplade med en perforeret silikonemåtte på.
- Ovnen må ikke åbnes undervejs (i hvert fald ikke i løbet af de første 20 minutter). Så snart du åbner lågen slipper varmen ude og splat, så får du helt flade eclairs.
- Skab damp inde i ovnen ved at komme lidt vand på en bageplade i den varme ovn inden bagepladen med eclairs sættes ind. Det giver det perfekte miljø til vandbakkelsedejen.
Resultatet skulle gerne blive smukke, gyldne, ensartede eclairs klar til at blive fyldt og pyntet.
Vidste du at dine færdigbagte eclairs kan fryses uden fyld i op til 1 måned? Det er praktisk da eclairs først bør fyldes lige inden servering. Frys dem i lufttætte bokse eller fryseposer med lidt bagepapir imellem og tag dem ud 1 time inden servering. Giv dem eventuelt lige 5 minutter i ovnen så de genvinder lidt sprødhed.
Gyldne ensartede eclairs
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
Vandbakkelsedej:
- 125 g smør
- 125 ml mælk
- 125 ml vand
- 1 knivspids salt
- 150 g mel
- 5-6 æg stuetemperatur
Fremgangsmåde
Vandbakkelsedej:
- Kom smørret i en mellemstor gryde og smelt det under let omrøring. Lige inden det smelter helt tilsættes mælk, vand og salt under omrøring og blandingen koges op.
- Fjern gryden fra varmen og tilsæt mel. Sæt gryden tilbage på varmen og skru ned på middel varme. Rør dejen forholdvis hurtigt i 2-3 minutter til den samler sig, bliver lind og der dannes en blank hinde på dejen.
- Hæld dejen fra gryden over i en skål og lad den køle af i 10 minutter.
- Pisk æggene i en lille skål og tilsæt æg lidt ad gangen til dejen under kraftig omrøring (brug evt. elpisker med dejkroge). Fortsæt indtil dejen har den rigtige konsistens: dejen skal langsomt samle sig igen når der trækkes en streg gennem dejen med en dejskraber.
Sprøjtning:
- Kom dejen i en sprøjteposen med stor stjernetylle*. Pres dejen flad i sprøjteposen så du kan se eventuelle luftbobler, som presses væk.
- Kom bagepapir på en bakke eller spækbræt som kan være i fryseren. Tegn eventuelt en skabelon med lige streger på 32 cm på bagsiden af bagepapiret.
- Sprøjt 5 lige striber af dej på 32 cm på bagepapiret. Det er ligegyldigt hvordan enderne bliver, de bliver skåret fra.
- Kom dejen i fryseren i minimum 1 time.
- Tag dejen ud af fryseren lige inden bagning og skær hver stang ud i 3 lige store eclairs på 10 cm. Kassér de grimme ender.
- Sæt 8-9 eclairs med god plads imellem på en bageplade beklædt med bagepapir eller en perforeret bageplade med perforeret silikonemåtte. Sæt resten tilbage i fryseren indtil de skal bages.
Bagning:
- Opvarm ovnen til 200 grader (alm. ovn) med en bageplade på næstnederste rille i ovnen.
- Kom 2 spsk vand i et glas. Åben ovnen, kast vandet fra glasset på den nederste bageplade så der skabes damp og luk straks ovnen.
- Åben ovnen igen, sæt bagepladen med vandbakkelserne ind i ovnen, luk ovnen og skru ned på 160 grader (alm. ovn).
- Bag vandbakkelserne i 30-35 minutter til de er gyldne.
- Tag vandbakkelserne ud af ovnen og flyt dem forsigtigt over på en bagerist til afkøling.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
1 kommentar
[…] Vi anbefaler desuden at fryse dejen inden bagning. Det giver nemlig det smukkeste resultat og den bedste afbagning. Hvorfor og hvordan du gør kan du læse alt om i vores guide til at bage perfekte eclairs. […]