Talkage med citron og brombær

Talkage med citron og brombær
 

  • 4+ timer
  • Øvet
Tal kage med citron og brombær

I anledning af, at jeg har rundet et skarpt hjørne holdt vi stor fødselsdagsmiddag herhjemme. Maven er lige så rundt som tallet jeg fylder da jeg er gravid med vores første barn, så den stod på alkoholfri cocktails for mit vedkommende, men fejres skulle det!

Martin og jeg arrangerede den helt store asiatiske festmiddag med al min yndlingsmad: sushi, gyoza, sticks og forårsruller. Og så skulle der selvfølgelig være en fantastisk kage til at runde det af med.

Tal kager er altid sjove, festlige og flotte, særligt til fødselsdage og jubilæer, så jeg besluttede mig for at lave en til at fejre mine 30 år. Jeg ville gerne have noget let og friskt oven på alt det mad, så jeg valgte friske citronbunde og en syrlig brombærmousse – med masser af friske bær til pynt. Resultatet blev både lækkert og festligt, og der var næsten intet kage tilbage, trods gæsterne inden havde spist utroligt meget mad!


Hvad er en talkage?

Number cake, letter cake, alphabet cake, talkage. Kært barn har mange navne! En talkage er en kage der er skåret ud til at vise det antal år, en fødselar fylder. Det kunne også være fødselarens forbogstav. En hyggelig trend der de seneste år er blevet mere og mere populær og kreativiteten kender ingen grænser her.

Tal kager kan være meget simple eller meget komplekse og dermed tage meget kort tid eller meget lang tid at lave. Uanset hvad kræver det lidt tålmodighed at skære og pynte en talkage, men det er umagen værd for der findes næppe festligere kager til fødselsdag!

lagkage til talkage

Det kræver god tid at bage en lagkage formet som tal, da det er helt essentielt at moussen sætter sig, inden man skærer tallet ud. Man kan også skrue lidt ned for ambitionerne og skære tallet af kage uden mousse, ligesom denne chokolade tal kage jeg blandt andet har bagt til min mands 35 års fødselsdag. Intet var dog for ambitiøst til min 30 års fødselsdag og jeg havde god tid, så jeg valgte lagkage-versionen (SÅ lækkert!).

Til denne kage (og generelt hvis du ofte laver kager med mousse) skal du bruge en justerbar firkantet bageform. Alt andet er simpelthen for bøvlet og man risikerer, at moussen løber ud hvis man kun bruger konditorplastik. Hvis du skal lave mere end én tal kage, ligesom jeg som skulle fejre 30 år, skal du bruge to justerbare bageforme.

Sådan bages og skæres talkagen

Talkagen indeholder to lagkagebunde af citronkage. Citronkagen bages hel og flækkes til to lagkagebunde, når den er kølet helt af. Hvis du som jeg skal bruge to talkager skal du altså bage to citronkager så du ender med fire lagkagebunde. Det er bedst at røre dejen til kagerne ad to omgange hvis du bager to kager – altså rør og bag én ad gangen.

Den afkølede citronkage flækkes på midten med en brødkniv. Skær forsigtigt hele vejen rundt om kagen og derefter dybere og dybere, indtil du har skåret helt igennem. Lagkagebundene bør gerne blive cirka 1 cm tykke.

CitronkageFlække lagkagebunde

Lagkagens fyld består af brombærmousse, som skal laves aftenen før servering. Laver du mere end én talkage kan du sagtens lave dobbeltportion af brombærmoussen på én gang.

Sæt en justerbar firkantet bageform oven på det fad eller den plade, du vil servere kagen på. Det er alt for risikabelt at skulle flippe eller flytte kagen over på et serveringsfad når først den er lagt sammen med moussen, så vælg en plade det er okay at skære i, når tallet skal skæres ud.

Læg en citron lagkagebund nederst i bageformen på pladen og fordel brombærmousse i et jævnt lag ovenpå. Læg så den øverste lagkagebund ovenpå og tryk let ned så moussen holdes på plads. Dæk kagen med plastikfilm så lagkagebundene ikke tørrer ud, og sæt kagen på køl i minimum 8 timer (gerne længere!) så moussen sætter sig helt.

LagkagebundBrombærmousse

Og så til det sjove! Når moussen har sat sig skal tallet skæres ud. Print eller tegn eventuelt en skabelon så du har noget at skære efter, eller vær modig og skær frit fra hoften.

Start med først at skære langs indersiden af den justerbare bageform med en skarp kniv, så du nemt kan løsne og fjerne bageformen. Skær så tallet ud efter din skabelon. Fjern gerne kagestykker undervejs indtil du til sidst kun har et tal tilbage på fadet.

Gør fadet rent for mousse- og krummerester og stil så kagen på køl i mindst en halv time inden du pynter den, så moussen bliver helt kold igen.

Skære tal kage3 tals kage

tips til talkage pynten

Jeg har blandt andet pyntet min kage med marengskys. Når jeg arbejder med marengs foretrækker jeg altid italiensk marengs frem for almindelig marengs, da den holder formen bedre og bare er nemmere at arbejde med. Det betyder ikke så meget når marengsen skal bages som her, men jeg gør det alligevel.

Talkagen er også pyntet med små hvide blomster af fondant. Disse fondant blomster har jeg udstukket med en blomsterudstikker. Hvis man vil have buede blomster skal de små fondantblomster størkne i små buede forme, f.eks. en malerpalet med huller eller i en Toffifee pakke som på billedet (så har man også en god undskyldning for at spise chokolade!).

Marengs kysFondant blomster

Rør den piskede smørcreme sammen og kom den i sprøjteposen. Forbered resten af pynten, for eksempel ved at skylle og tørre bærrene, så alt er klart inden du tager kagen ud af køleskabet for at pynte den.

Sprøjt små tutter smørcreme på kagen og pynt den med friske bær, marengs, fondant blomster og eventuelt også spiselige blomster. Jeg er februar-barn, så det var svært at finde spiselige blomster, men det lykkedes min blomsterhandler at finde de bittesmå fine lilla honningblomster på Grønttorvet.

Tal kage med blomster pynt

Begge mine tal kager blev helt perfekte. Smagen var frisk og syrlig og de skabte festlig stemning med den fine pynt!

Kan talkagen bages i god tid?

Kagen har mange elementer, og det kan være rart at lave noget af det i god tid. Her er vores tips til hvordan du kan forberede de forskellige elementer:

  • Man kan med fordel bage lagkagebundene i god tid og fryse dem. Pak lagkagebundene ind i plastikfilm med bagepapir imellem og frys dem i op til 1 måned før du skal bruge dem. Lagkagebundene skal tages ud af fryseren og lægges i køleskabet aftenen før du skal samle kagen med mousse.
  • Marengskys kan med fordel bages op til 1 måned før kagen pyntes, så længe de opbevares i en helt lufttæt boks.
  • Fondant blomster kan laves flere måneder før kagen pyntes. De skal størkne uden at være tildækket og når de først er størknet helt bør de opbevares i en plastikbøtte så de ikke samler støv.

Tal kage med friske bær

Tal kage med citron og brombær

Talkage med citron og brombær

Ret: Dessert
Tid: 8 timer
Mængde: 1 tal på 23x33 cm (10 personer)
Denne fine talkage har citronbunde og en syrlig brombærmousse. Den er pyntet med smørcreme, marengs, friske bær og blomster og vil gøre enhver fødselar glad!
Udskriv Pinterest

Ingredienser

Citron lagkagebunde:

  • 300 g mel
  • 1 1/2 tsk bagepulver
  • 2 tsk vanillesukker
  • 350 g smør
  • 350 g sukker
  • Fintrevet skal fra 3 citroner
  • 4 tsk citronsaft
  • 6 æg

Brombærmousse:

  • 250 g frosne brombær
  • 2,5 dl piskefløde
  • 3 spsk sukker
  • 3 blade husblas

Italienske marengskys:

  • 30 g pasteuriseret æggehvide
  • 75 g sukker
  • 30 g vand
  • 1/4 tsk vanillesukker

Pisket smørcreme:

Pynt:

  • Fondant blomster
  • Spiselige blomster (f.eks. honningblomster)
  • 100 g friske brombær (cirka)
  • 100 g friske blåbær (cirka)

Sådan gør du

Citron lagkagebunde:

  • Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn). Lav en justerbar firkantet bageform 33x23 cm og beklæd den med bagepapir ved at sætte den på et stykke bagepapir og folde bagepapiret op ad siderne – hæft den på bageformen med papirklips. Hvis du ikke har en justerbar bageform kan du bruge en firkantet bageform i nogenlunde samme størrelse, denne skal dog smørres grundigt først.
  • Smelt smørret og lad det stå og køle lidt af, imens du rører de andre ingredienser til kagen.
  • Kom mel, bagepulver og vanille i en skål og rør rundt, til det er godt blandet.
  • Kom sukker og fintrevet citronskal i en anden skål og pisk med høj hastighed med en elpisker, til citronskallen er godt fordelt i sukkeret. Tilsæt citronsaft, æg og det smeltede smør og pisk med middelhøj hastighed med elpiskeren, til det er godt blandet.
  • Tilsæt melblandingen til den våde blanding lidt ad gangen under langsom omrøring med en grydeske. Fortsæt med at røre indtil du har en ensartet dej.
  • Fordel dejen i bageformen og bag den ved 180 grader (alm. ovn) i 30-35 minutter, til den er gylden. Test at kagen er færdig ved at stikke en strikkepind eller træspyd i midten af kagen. Når der ikke længere hænger dej ved er den færdigbagt.
  • Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af i formen, til den har stuetemperatur.
  • Tag kagen ud af formen – dette er nemmest med en justerbar bageform som bare kan løsnes, men hvis du har bagt den i en bageform med fast bund kan du forsigtigt løsne bunden fra formen med en spatel og løfte kagen op.
  • Rids langs midten hele vejen rundt om kagen, for at lave en retningslinie for hvor du skal skære, når kagen skal flækkes til to lagkagebunde. Brug en lang brødkniv til forsigtigt at skære gennem hele kagen fra den ene ende til den anden imens du holder øje med, at den følger stregen. Så får du to ensartede citron lagkagebunde på cirka 1 cms tykkelse.
  • Pak lagkagebundene i plastikfilm, eventuelt oven på hinanden med bagepapir imellem, indtil kagen skal samles med mousse.

Brombærmousse:

  • Kom husblas i en skål med vand og lad det stå i 10 minutter. Kom imens 1 spiseskefuld vand, brombær og sukker i en lille gryde og lad det koge op. Når det kogerskal du skrue lidt ned for varmen og lade det småkoge i 2­-3 minutter. Fjern så gryden fra varmen og blend indholdet med en stavblender. Stil gryden tilbage på det varme (men slukkede) blus. Tag den bløde husblas op af vandet, vrid vandet fra og kom det i gryden med brombær og rør rundt, til det er opløst. Hæld brombærblandingen over i en skål gennem en sigte, så eventuelle kernerester sies fra. Stil skålen i køleskabet og lad den køle af til omkring stuetemperatur. Pisk piskefløden til flødeskum. Når brombærsaucen er kølet af røres den i piskefløden lidt ad gangen under omrøring. Det er vigtigt, at brombærsaucen har samme temperatur som piskefløden, da den ellers vil skille! Når alt brombærsaucen er rørt jævnt ud i piskefløden er moussen klar til at komme i lagkagen.

Italienske marengskys:

  • Kom pasteuriseret æggehvide i en lille skål og pisk dem med en elpisker, indtil de bliver hvide og så stive, at de kan danne en spids som holder formen og kan stå selv.
  • Kom sukker og vand i en lille gryde og varm det op ved lav varme under omrøring, indtil alt sukkeret er smeltet.
  • Skru nu op til middelhøj varme og lad sukkerblandingen koge op. Lad den koge boblende og rør i det jævnligt, indtil det når en temperatur på 116 grader målt med et sukkertermometer.
  • Hæld meget langsomt sukkerblandingen fra gryden i skålen med æggehviderne imens der piskes med elpisker. Pas endelig på, at elpiskeren ikke får sprøjtet varmt sukker på dig!
  • Fortsæt med at piske, indtil skålen ikke længere føles varm udenpå, men kun lun. Rør så vanillesukker i. Lad marengsen stå til skålen ikke længere føles lun, men har nået stuetemperatur.
  • Tænd ovnen på 100 grader (alm. ovn) og beklæd en bageplade med bagepapir.
  • Kom marengsen i en sprøjtepose med en lille stjerne tylle og sprøjt små marengs med cirka Ø2 cm.
  • Bag de små marengskys i 30 minutter på næst nederste rille i ovnen.
  • Lad dem køle lidt af og løft så bagepapiret over på en bagerist, så marengsen kan køle helt af.

Pisket smørcreme:

  • Lav smørcremen efter anvisningen i opskriften og fyld den på en sprøjtepose med en rund tylle på cirka Ø1 cm.
  • Sørg for, at alt pynt du vil have på kagen er skyllet og parat, så det er klar til at blive sat på kagen når smørcremen er sprøjtet på.
  • Sprøjt små tutter smørcreme i lige rækker langs kagen. Hvis smørcremen bliver for blød undervejs pga. varmen fra dine hænder kan du blot lægge den i køleskabet i 10-15 minutter og derefter fortsætte.

Pynt:

  • Pynt kagen med din pynt og sæt den derefter i køleskabet i minimum 30 minutter inden servering, så smørcremen kan stivne.

Noter

Lad kagen stå i køleskabet, gerne dækket med plastikfilm uden at det ødelægger pynten, indtil cirka 1 time inden servering. Så har kage og smørcreme den bedste temperatur og konsistens.
Citron lagkagebundene kan bages forud og fryses. Her anbefales det at flække kagen til to bunde, lægge bagepapir imellem og pakke dem i plastikfilm i fryseren. Lagkagebundene skal tø helt op inden de samles til lagkage med brombærmoussen.
De italienske marengskys kan laves op til 1 uge før servering og opbevares i en lufttæt boks eller plastikpose.
Fondant blomsterne kan laves flere måneder før servering og skal lufttørre, så de bliver hårde. Herefter skal de opbevares i en lufttæt boks.
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se!
Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
15. februar 2019 af Trine 2 kommentarer

2 kommentarer

  • Hildegunn Svar

    Holder opskriften på bunden til to bageformer på 35,8 x 23 cm? eller må jeg lage dobbel?

    22. august 2019 at 22:10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *






Del med en ven