Tal kage med citron og brombær

Tal kage med citron og brombær
 

  • 4+ timer
  • Øvet
Tal kage med citron og brombær

I anledning af, at jeg er rundet et skarpt hjørne holdt vi stor fødselsdagsmiddag herhjemme. Maven er lige så rundt som tallet jeg fylder da jeg er gravid med vores første barn, så den stod på alkoholfri cocktails for mit vedkommende, men fejres skulle det!

Martin og jeg arrangerede den helt store asiatiske festmiddag med al min yndlingsmad: sushi, gyoza, sticks og forårsruller. Og så skulle der selvfølgelig være en fantastisk kage til at runde af.

Tal kager er bare sjove, festlige og flotte, særligt til fødselsdage og jubilæer, så jeg besluttede mig for at lave en til at fejre mine 30 år. Jeg ville gerne have noget let og friskt oven på alt det mad, så jeg valgte friske citronbunde og en syrlig brombærmousse – med masser af friske bær til pynt. Resultatet blev både lækkert og festligt, og der var næsten intet kage tilbage, trods gæsterne inden havde spist utroligt meget mad!


Det kræver god tid at bage en lagkage formet som tal, da det er helt essentielt at moussen sætter sig, inden man skærer tallet ud. Man kan også skrue lidt ned for ambitionerne og skære tallet af kage uden mousse, ligesom denne chokolade tal kage jeg blandt andet har bagt til min mands 35 års fødselsdag. Intet var dog for ambitiøst til min 30 års fødselsdag og jeg havde god tid, så jeg valgte lagkage-versionen.

Til denne kage (og generelt hvis du ofte laver kager med mousse) skal du bruge en justerbar firkantet bageform. Hvis du skal lave flere end én tal kage skal du bruge to. Alt andet er simpelthen for bøvlet og man risikerer, at moussen løber ud hvis man blot bruger konditorplastik.

Lagkagebundene skal bages først. Jeg bagte 2 citronkager i justerbare firkantede bageforme og flækkede hver til 2 svampede bunde på cirka 1 cms tykkelse. Laver du mere end én tal kage anbefales det at røre dejen til kagerne sammen én ad gangen. Jeg bagte dem weekenden før jeg skulle servere kagen og frøs dem med bagepapir imellem og godt pakket ind i plastikfilm, og så tøede jeg dem op da jeg skulle lægge dem sammen med moussen.

CitronkageFlække lagkagebunde

Også marengskys og fondant blomster til pynt kan laves i god tid. Når jeg arbejder med marengs foretrækker jeg altid at lave italiensk marengs frem for almindelig marengs, da den holder formen bedre og bare er nemmere at arbejde med. Det betyder ikke så meget når marengsen skal bages ligesom her, men jeg gør det alligevel. Fondant blomsterne udstak jeg bare med en blomsterudstikker. Hvis man vil have buede blomster skal de størkne i små buede forme, f.eks. en malerpalet med huller eller i en Toffifee pakke som på billedet (så har man også en god undskyldning for at spise massere af chokolade!).

Marengs kysFondant blomster

Aftenen før servering laves brombærmoussen. Laver du mere end én tal kage kan du sagtens lave dobbeltportion af brombærmoussen på én gang. Sæt en justerbar firkantet bageform oven på det fad eller den plade, du vil servere kagen på. Det er alt for risikabelt at skulle flippe eller flytte kagen over på et serveringsfad når først den er lagt sammen med moussen, så vælg en plade det er okay at skære i, når tallet skal skæres ud. Hvis du ikke har en justerbar bageform kan du eventuelt bruge konditorplastik, men det bliver noget vakkelvornt og chancen for, at moussen løber ud er stor.

Læg en citron lagkagebund nederst i bageformen på pladen og fordel brombærmousse i et jævnt lag ovenpå. Så lægges den øverste lagkagebund på og der trykkes let ned så moussen bliver holdt på plads. Dæk kagen med plastikfilm så lagkagebundene ikke tørrer ud og sæt kagen på køl i minimum 8 timer (gerne længere!) så moussen kan sætte sig helt.

LagkagebundBrombærmousse

Og så til det sjove! Nu skal tallet skæres ud. Print eller tegn eventuelt en skabelon så du har noget at skære efter, eller vær modig og skær frit fra hoften. Start med først at skære langs kanterne af kagen ved den justerbare bageform med en skarp kniv, så kan du nemt løsne og fjerne bageformen. Skær nu kagestykker fra i små stykker ad gangen med en skarp kniv, indtil du kun har et tal tilbage. Det er nu du finder ud af, om din brombærmousse virkelig har sat sig!

Skære tal kage3 tals kage

Gør fadet rent for mousse- og krummerester og stil så kagen på køl i mindst en halv time inden du pynter den, så moussen lige bliver helt kold igen. Rør imens den piskede smørcreme og forbered alt din pynt, f.eks. ved at skylle bærrene, så det hele er klart.

Sprøjt små tutter smørcreme på kagen og pynt den med friske bær, marengs, fondant blomster og eventuelt også spiselige blomster. Jeg er februar-barn, så det var svært at finde spiselige blomster, men det lykkedes min blomsterhandler at finde de bittesmå fine lilla honningblomster på Grønttorvet.

Tal kage med blomster pynt

Begge mine tal kager blev helt perfekte. Smagen var frisk og syrlig og de skabte festlig stemning med den fine pynt!

Tal kage med friske bær

 

Tal kage med citron og brombær

Tal kage med citron og brombær

Ret: Dessert
Samlet tid: 8 timer
Antal: 1 tal på 23x33 cm (10 personer)
Denne fine tal kage har citronbunde og en syrlig brombærmousse. Den er pyntet med smørcreme, marengs, friske bær og blomster og vil gøre enhver fødselar glad!
Udskriv Pinterest

Ingredienser

Citron lagkagebunde:

  • 300 g mel
  • 1 1/2 tsk bagepulver
  • 2 tsk vanillesukker
  • 350 g smør
  • 350 g sukker
  • Fintrevet skal fra 3 citroner
  • 4 tsk citronsaft
  • 6 æg

Brombærmousse:

  • 250 g frosne brombær
  • 2,5 dl piskefløde
  • 3 spsk sukker
  • 3 blade husblas

Italienske marengskys:

  • 30 g pasteuriseret æggehvide
  • 75 g sukker
  • 30 g vand
  • 1/4 tsk vanillesukker

Pisket smørcreme:

Pynt:

  • Fondant blomster
  • Spiselige blomster (f.eks. honningblomster)
  • 100 g friske brombær (cirka)
  • 100 g friske blåbær (cirka)

Sådan gør du

Citron lagkagebunde:

  • Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn). Lav en justerbar firkantet bageform 33x23 cm og beklæd den med bagepapir ved at sætte den på et stykke bagepapir og folde bagepapiret op ad siderne – hæft den på bageformen med papirklips. Hvis du ikke har en justerbar bageform kan du bruge en firkantet bageform i nogenlunde samme størrelse, denne skal dog smørres grundigt først.
  • Smelt smørret og lad det stå og køle lidt af, imens du rører de andre ingredienser til kagen.
  • Kom mel, bagepulver og vanille i en skål og rør rundt, til det er godt blandet.
  • Kom sukker og fintrevet citronskal i en anden skål og pisk med høj hastighed med en elpisker, til citronskallen er godt fordelt i sukkeret. Tilsæt citronsaft, æg og det smeltede smør og pisk med middelhøj hastighed med elpiskeren, til det er godt blandet.
  • Tilsæt melblandingen til den våde blanding lidt ad gangen under langsom omrøring med en grydeske. Fortsæt med at røre indtil du har en ensartet dej.
  • Fordel dejen i bageformen og bag den ved 180 grader (alm. ovn) i 30-35 minutter, til den er gylden. Test at kagen er færdig ved at stikke en strikkepind eller træspyd i midten af kagen. Når der ikke længere hænger dej ved er den færdigbagt.
  • Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af i formen, til den har stuetemperatur.
  • Tag kagen ud af formen – dette er nemmest med en justerbar bageform som bare kan løsnes, men hvis du har bagt den i en bageform med fast bund kan du forsigtigt løsne bunden fra formen med en spatel og løfte kagen op.
  • Rids langs midten hele vejen rundt om kagen, for at lave en retningslinie for hvor du skal skære, når kagen skal flækkes til to lagkagebunde. Brug en lang brødkniv til forsigtigt at skære gennem hele kagen fra den ene ende til den anden imens du holder øje med, at den følger stregen. Så får du to ensartede citron lagkagebunde på cirka 1 cms tykkelse.
  • Pak lagkagebundene i plastikfilm, eventuelt oven på hinanden med bagepapir imellem, indtil kagen skal samles med mousse.

Brombærmousse:

  • Kom husblas i en skål med vand og lad det stå i 10 minutter. Kom imens 1 spiseskefuld vand, brombær og sukker i en lille gryde og lad det koge op. Når det kogerskal du skrue lidt ned for varmen og lade det småkoge i 2­-3 minutter. Fjern så gryden fra varmen og blend indholdet med en stavblender. Stil gryden tilbage på det varme (men slukkede) blus. Tag den bløde husblas op af vandet, vrid vandet fra og kom det i gryden med brombær og rør rundt, til det er opløst. Hæld brombærblandingen over i en skål gennem en sigte, så eventuelle kernerester sies fra. Stil skålen i køleskabet og lad den køle af til omkring stuetemperatur. Pisk piskefløden til flødeskum. Når brombærsaucen er kølet af røres den i piskefløden lidt ad gangen under omrøring. Det er vigtigt, at brombærsaucen har samme temperatur som piskefløden, da den ellers vil skille! Når alt brombærsaucen er rørt jævnt ud i piskefløden er moussen klar til at komme i lagkagen.

Italienske marengskys:

  • Kom pasteuriseret æggehvide i en lille skål og pisk dem med en elpisker, indtil de bliver hvide og så stive, at de kan danne en spids som holder formen og kan stå selv.
  • Kom sukker og vand i en lille gryde og varm det op ved lav varme under omrøring, indtil alt sukkeret er smeltet.
  • Skru nu op til middelhøj varme og lad sukkerblandingen koge op. Lad den koge boblende og rør i det jævnligt, indtil det når en temperatur på 116 grader målt med et sukkertermometer.
  • Hæld meget langsomt sukkerblandingen fra gryden i skålen med æggehviderne imens der piskes med elpisker. Pas endelig på, at elpiskeren ikke får sprøjtet varmt sukker på dig!
  • Fortsæt med at piske, indtil skålen ikke længere føles varm udenpå, men kun lun. Rør så vanillesukker i. Lad marengsen stå til skålen ikke længere føles lun, men har nået stuetemperatur.
  • Tænd ovnen på 100 grader (alm. ovn) og beklæd en bageplade med bagepapir.
  • Kom marengsen i en sprøjtepose med en lille stjerne tylle og sprøjt små marengs med cirka Ø2 cm.
  • Bag de små marengskys i 30 minutter på næst nederste rille i ovnen.
  • Lad dem køle lidt af og løft så bagepapiret over på en bagerist, så marengsen kan køle helt af.

Pisket smørcreme:

  • Lav smørcremen efter anvisningen i opskriften og fyld den på en sprøjtepose med en rund tylle på cirka Ø1 cm.
  • Sørg for, at alt pynt du vil have på kagen er skyllet og parat, så det er klar til at blive sat på kagen når smørcremen er sprøjtet på.
  • Sprøjt små tutter smørcreme i lige rækker langs kagen. Hvis smørcremen bliver for blød undervejs pga. varmen fra dine hænder kan du blot lægge den i køleskabet i 10-15 minutter og derefter fortsætte.

Pynt:

  • Pynt kagen med din pynt og sæt den derefter i køleskabet i minimum 30 minutter inden servering, så smørcremen kan stivne.

Noter

Lad kagen stå i køleskabet, gerne dækket med plastikfilm uden at det ødelægger pynten, indtil cirka 1 time inden servering. Så har kage og smørcreme den bedste temperatur og konsistens.
Citron lagkagebundene kan bages forud og fryses. Her anbefales det at flække kagen til to bunde, lægge bagepapir imellem og pakke dem i plastikfilm i fryseren. Lagkagebundene skal tø helt op inden de samles til lagkage med brombærmoussen.
De italienske marengskys kan laves op til 1 uge før servering og opbevares i en lufttæt boks eller plastikpose.
Fondant blomsterne kan laves flere måneder før servering og skal lufttørre, så de bliver hårde. Herefter skal de opbevares i en lufttæt boks.
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se!

Dette indlæg indeholder affiliate links.


15. februar 2019 af Trine 1 kommentar

Kommentar (1)

  • Hildegunn Svar

    Holder opskriften på bunden til to bageformer på 35,8 x 23 cm? eller må jeg lage dobbel?

    22. august 2019 at 22:10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×

Del med en ven