Lagkage med passionsfrugt, mango og chokolade

Lagkage med passionsfrugt, mango og chokolade
 

 • 4+ timer
 • Middel
Lagkage med chokolade, passionsfrugt og mango fra Bageglad

For en måneds tid siden blev jeg endnu et år ældre og det skulle det selvfølgelig fejres med lagkage! Efter en lang vinter med grå himmel og kedeligt regnvejr drømmer jeg lige for tiden om solskin og sandstrand. Der er dog lange udsigter til den slags lige nu, så for at stille trangen lidt fyldte jeg min lagkage med smage fra eksotiske frugter, som for mig er smagen af sommer og varme!

Resultatet blev virkelig lækkert. Svampede vanille lagkagebunde med en kraftig passionsfrugt curd og mild og luftig mango mousse, toppet og pyntet med masser af chokolade. En eksotisk bombe!

Lagkagen er smurt op med et tyndt lag vanille smørcreme og toppet med en dryppende mørk chokolade ganache. Jeg har efterfølgende pyntet min lagkage med masser af forskellige chokoladeelementer og spiselige blomster. Pynten kan selvfølgelig laves som ønsket – jeg synes chokolade passer perfekt til den eksotiske frugtsmag.

Min kage er toppet med chokolade macarons, fyldte chokolader med karamel ganache, små guld chokoladekugler, chokolade smørcreme og lilla stedmoderblomster.

Lagkage med chokolade

Planlægning af kagens elementer

En lagkage med så meget fyld og pynt som denne kræver lidt planlægning og forberedelse fordi den består af mange elementer. Heldigvis kan mange af elementerne laves i god tid, så selv jeg med en lille baby der skal passes havde mulighed for at nå det op til min fødselsdag. Man kan selvfølgelig også købe en del af pynteelementerne færdige, hvis man vil det, for eksempel macarons og fyldte chokolader.

Følgende elementer kan laves forud:

 • Vanille lagkagebundene kan bages forud og fryses i op til 3 måneder inden servering. Bag kagen, skær bundene ud og frys dem med bagepapir imellem pakket ind i mindst 2 lag plastikfilm, så holder de sig helt friske. Bundene skal tø op i køleskabet natten før lagkagen skal samles.
 • Vanille smørcremen kan laves forud og fryses i op til 3 måneder. Alternativt kan den laves op til 1 uge før og opbevares i en lufttæt beholder eller frysepose i køleskabet.
 • Vores chokolade macarons kan laves op til 1 måned før og fryses. Man kan enten fryse skallerne alene eller fryse dem med chokolade ganache i. Jeg foretrækker sidstnævnte for så skal de blot tø op få timer før servering.
 • De fyldte chokolader med karamel ganache kan laves op til 1 uge før hvis de opbevares i en lufttæt beholder et køligt og mørkt sted (ikke i køleskabet, det er for koldt).
 • Passionsfrugt curden kan laves op til 1 uge før lagkagen skal samles. Den skal opbevares i en lufttæt beholder eller i et glas i køleskabet.

Dagen før servering skal lagkagen samles med hhv. bunde, passionsfrugt curd og mango mousse. På serveringsdagen smøres lagkagen op med smørcreme, toppes med mørk chokolade ganache og pyntes som ønsket.

Sådan bager du pæne lagkagebunde

Det er afgørende for kagens konsistens og stabilitet at lagkagebundene får en god afbagning samt at de bliver jævne og lige tykke. Pæne og ensartede lagkagebunde opnås bedst ved at bage en høj kage og skære den i lag med en brødkniv.

I opskriften er der lagt op til at der bages én høj kage som giver fire lagkagebunde. Dette kræver en ekstra høj springform, som vist på billedet, eller en høj justerbar bagering (reklamelink). Har man ikke en ekstra høj form kan man i stedet fordele dejen ligeligt i to forme (eller bruge én form og bage ad flere omgange selvfølgelig). Hvis dejen deles anbefaler vi, at man vejer formene med dej så kagerne bliver lige høje.

Når man skal bage lagkagebunde gælder det om, at bage en så flad kage som muligt. Der findes forskellige tricks til at opnå dette:

 • Lad være med at smøre formens sider. I en smurt form vil kagen slippe siderne og trække sig lidt sammen, hvilket vi gerne vil undgå. Læg blot et stykke bagepapir i bunden af formen så bunden let kan løsnes.
 • Brug bagestrips (reklamelink) ala de lilla stropper på billedet for at opnå helt lige kager der ikke buler i midten. Bagestrips skal ligge i vand og strammes omkring bageformen lige inden bagning. De sikrer en ensartet bagning hvor kagen ikke bager hurtigere langs kanterne og dermed at den ikke buler på midten.
 • Har du ikke bagestrips vil din kage sandsynligvis bule en lille smule. MEN du kan skære eventuelle buler fra med en brødkniv så du får en lige kage.

Når kagen er færdigbagt skal den køle helt af i formen. Derefter køres en skarp kniv langs indersiden af formen så kagen slipper formens sider og formen kan løsnes. Derefter kan lagkagebundene skæres. Rids eventuelt lige hele vejen rundt om kagen (brug gerne lineal) så du har en linie at gå efter og skær så med brødkniv hele vejen rundt om kagen, tættere og tættere ind mod midten til du til sidst har skåret helt igennem kagen. Gentag processen med de resterende lag.

Bage lagkagebundeSkære lagkagebunde

Sådan får du pæne lag i kagen

Forbered først det fad du ønsker kagen skal serveres på. Den er nemlig ikke til at flytte når først den er samlet. Husk lige at tjekke, at fadet med kagen på kan være i køleskabet når den er samlet.

Når man skal samle en lagkage med et flydende element i, for eksempel mousse, skal man bruge en form som kan slutte tæt omkring bundene og sikre, at det våde element ikke flyder ud over kanterne. Man kan bruge ringen fra en høj springform eller som jeg en høj justerbar bagering (reklamelink). Jeg kan godt lide justerbare bageringe fordi de kan strammes helt tæt omkring kagen uanset størrelsen.

Uanset valg af formen anbefaler vi altid at man forer sin form med kagefolie (reklamelink). Det giver bare en lidt pænere finish, også selvom man alligevel har tænkt sig at smøre kagen op med glasur efterfølgende. Placer formen med kageplast i midt på fadet og byg kagen op direkte på fadet.

Lagkagebundene bør placeres med den afskårede side opad i formen. Det vil for eksempel sige, at den lagkagebund som blev lavet af den øverste del af kagen skal vendes så kagens top er nedad. Dette sikrer, at bundenes overflade bliver så lige som muligt og dermed får man en mere lige kage.

Hvis der er elementer i lagkagen som bruges på flere lag skal man sikre, at mængden er ens. I denne lagkage skal der passionsfrugt curd på to lag, så vi anbefaler at man deler portionen i to helt ens portioner ved at veje dem. Så sikrer man, at lagene bliver lige tykke.

Alt fyld bør fordeles så lige som muligt. Passionsfrugt curden skal smøres pænt og ensartet ud, en anelse fra kanten da den vil blive presset længere ud når bunden lægges ovenpå. Moussen kan fordeles ligeligt ved at banke formen let i bordet. Dette fjerner også eventuelle luftbobler.

LagkagebundPassionsfrugt curdMango mousseLagkage med mousse

Sørg for at kagen sætter sig helt i køleskabet inden den flyttes rundt, smøres op og pyntes. Det er afgørende at moussen sætter sig, ellers kollapser kagen (no pressure!).

Passionsfrugt- og mango lagkage fra Bageglad

Glasur, ganache og pynt

Kagen kan smøres op med glasur (for eksempel smørcreme) eller den kan serveres “nøgen” for et mere rustikt look. Jeg smurte min kage med et tyndt lag vanille smørcreme og toppede med en himmelsk dryppende ganache.

Hvis man skal smøre en kage op med smørcreme skal det gøres af to omgange. Først smører man et ultra tyndt lag på som skrabes helt lige på sider og top. Så stilles kagen i køleskabet så smørcremen stivner. Dette inderste lag holder kagens elementer på plads og sikrer, at der ikke ryger krummer ud i det ydre lag glasur. Efterfølgende smøres kagen op igen med et så tykt lag glasur, som man ønsker, og glasuren skrabes lige. Der findes masser af gode instruktionsvideoer til dette på YouTube hvis du ikke har prøvet det før, blandt andet denne.

Den dryppende chokoladeganache er rigtig nem at lave. Den mørke ganache består blot af chokolade og piskefløde som smelter sammen. Her vil jeg lige slå et slag for, at bruge en chokolade af høj kvalitet. Det betyder alverden for smagen, at man har brugt en god chokolade! Jeg er vild med Callebauts produkter, så jeg har som sædvanligt brugt Callebauts mørke chokolade (reklamelink).

Kagen skal stå på køl inden ganachen hældes på. Sørg også for, at have al din pynt klar så den kan sættes på når ganachen er på. Den kolde kage får den dryppende ganachen til at stivne hurtigere. Hæld først ganache på midten af kagen så den breder sig ud mod kanterne og kontroller så dryp som ønsket ved at komme lidt mere ganache ude ved kanterne med en ske. Glat hurtigt overfladen så godt som muligt ved at banke kagen let i bordet og/eller bruge en paletkniv (reklamelink) inden chokoladen størkner.

Lagkage med chokolade ganache

Så skal kagen pyntes. Der er ingen grænser for hvordan du kan pynte din kage! Jeg har pyntet min kage med chokolade macarons, fyldte chokolader med karamel ganache, små guld chokoladekugler (reklamelink), chokolade smørcreme og lilla stedmoderblomster. Bemærk at friske blomster først bør sættes på lige inden servering.

Lagkage med chokolade, passionsfrugt og mango fra Bageglad

Lagkage med passionsfrugt, mango og chokolade

Ret: Dessert
Antal: 14 -16 personer
UDSKRIV GEM PÅ PINTEREST
Fantastisk lagkage med masser af lækre smage: vanille, passionsfrugt, mango og chokolade. Lagkagen er overtrukket med vanille smørcreme og toppet med dryppende ganache og masser af chokoladepynt.

Ingredienser

Vanille lagkagebunde:

 • 4 æg, stuetemperatur (vigtigt!)
 • 350 g sukker
 • 250 g mel
 • 2 tsk bagepulver
 • 2 tsk vanillesukker
 • 110 g smør
 • 2 1/2 dl mælk

Passionsfrugt curd:

 • 1 1/2 dl passionsfrugt saft (fra cirka 15-17 passionsfrugter)
 • 100 g sukker
 • 125 g smør
 • 100 g æggeblommer (cirka 5 stk)

Mango mousse:

 • 4 dl mango puré (af 400 g mango og 1/2 dl vand)
 • 5 blad husblas
 • 50-75 g sukker
 • 1 spsk citronsaft
 • 200 ml piskefløde

Mørk chokolade ganache:

Pynt:

Fremgangsmåde

Vanille lagkagebunde:

 • Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn).
 • Kom æggene i en stor skål (f.eks. skålen på en røremaskine) og pisk dem sammen med elpisker eller piskeriset til røremaskinen. Tilsæt sukker lidt ad gangen imens der fortsat piskes. Når alt sukkeret er tilsat piskes i 5 minutter til æggesnapsen hæver sig og bliver tyk og cremet (vigtigt!).
 • Kom imens smør og mælk i en lille gryde og varm det op ved middelhøj varme indtil smørret smelter (det må ikke koge). Fjern gryden fra varmen og lad det køle lidt af.
 • Rør mel, bagepulver og vanillesukker sammen i en skål. Tilsæt melblandingen lidt ad gangen til æggesnapsen under langsom piskning.
 • Tilsæt smørblandingen til dejen og rør det sammen til en meget flydende dej med en grydeske.
 • Hæld dejen i en rund springform på Ø22 cm med bagepapir i bunden eller i en justerbar bagering beklædt med bagepapir udenpå med Ø22 cm. Formen skal ikke smøres (vigtigt!).
 • Vi anbefaler at sætte våde kagestrips omkring formen under bagning så du får en helt flad kage velegnet til lagkagebunde. Alternativt kan man skære toppen af kagen efter bagning.
 • Bag kagen ved 180 grader (alm. ovn) i 45-60 minutter. Kagen er færdigbagt når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind/tandstik stukket i midten af kagen og kagen straks springer tilbage når der blidt trykkes på den.
 • Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af i formen på en bagerist.
 • Kør en skarp kniv langs indersiden af formen og løsne formen fra kagen. Skær kagen ud i fire lige høje lagkagebunde ved hjælp af en brødkniv eller brug en kagedeler.
 • Opbevar lagkagebundene med bagepapir imellem i 1-2 fryseposer indtil kagen skal samles*.

Passionsfrugt curd:

 • Skrab kødet ud af passionsfrugterne og pres det igennem en sigte for at fjerne kernerne. Der skal bruges 1 1/2 dl passionsfrugt saft.
 • Kom passionsfrugt saft, sukker, smør og æggeblommer i en lille gryde og varm det langsomt op ved lav varme under omrøring med et piskeris indtil det tyknes (cirka 10-15 minutter). Curden er færdig når den er så tyk, at den dækker bagsiden af en grydeske og det efterlader mærke når man kører skeen igennem curden.
 • Hæld curden i en skål eller plastikbeholder og kom plastikfilm helt ned på curden så der ikke dannes skind. Stil den i køleskabet i minimum 3 timer inden brug*.

Mango mousse:

 • Skær mangoen ud i små tern og blend den med cirka 1/2 dl vand med en stavblender, til du har en glat mangopuré uden klumper.
 • Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter.
 • Kom mango puré, sukker og citronsaft i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Fjern gryden fra varmen, vrid vandet fra husblassen og rør den i mango puréen til den er opløst. Lad mango puréen køle af til cirka stuetemperatur.
 • Pisk piskefløden til flødeskum. Tilsæt mangopuré lidt ad gangen under forsigtig omrøring uden at slå luften ud af flødeskummet og rør til mango puréen er helt fordelt.

Samle lagkagen:

 • Læg den nederste lagkagebund på det fad kagen skal serveres på (sørg for at fadet kan være i køleskabet) og kom en justerbar bagering eller springform ring beklædt med konditorplast tæt rundt om.
 • Fordel halvdelen af passionsfrugt curden på bunden og smør det ud til et ensartet lag med en paletkniv.
 • Læg den næste lagkagebund oven på og pres den blidt ned på passionsfrugt curden.
 • Hæld mangomousse på bunden og fordel den til et ensartet lag med en paletkniv. Mangomousse laget bør max være 2 cm høj (der er muligvis lidt mousse til overs).
 • Læg den næste lagkagebund oven på og pres den blidt ned på mangomoussen.
 • Fordel den resterende passionsfrugt curd på bunden og smør det ud til et ensartet lag med en paletkniv.
 • Læg den sidste lagkagebund oven på og pres den blidt ned på passionsfrugt curden.
 • Dæk bageringen/kagen med plastikfilm og stil den i køleskabet i minimum 6 timer (gerne natten over) til moussen har sat sig.

Smørcreme:

 • Skær smørret i stykker og kom det i en stor skål, evt. skålen på en røremaskine (f.eks. KitchenAid). Pisk smørret cremet og luftigt med elpisker eller røremaskine.
 • Tilsæt flormelis ad tre omgange under omrøring.
 • Tilsæt piskefløde og flydende vanilleessens. Tilpas smag og konsistens af smørcremen ved evt. at tilsætte lidt mere piskefløde og/eller vanille.
 • Fyld smørcremen i en sprøjteposen med en bred flad tylle eller tag den direkte fra skålen med en paletkniv.
 • Tag lagkagen med den stivnede mousse ud af køleskabet. Løsne forsigtigt formen omkring og tag den og konditorplasten af. Tjek at moussen har sat sig helt.
 • Stil kagefadet på en drejeplade. Sprøjt eller fordel et tyndt lag smørcreme rundt på kagens sider så fyldet holdes inde. Brug en paletkniv eller stor skraber til at skrabe smørcremen tynd og glat imens kagen drejes rundt på drejepladen. Kom smørcreme på toppen af kagen og skrab også dette til et tyndt og glat lag.
 • Stil kagen i køleskabet til smørcremen er stivnet. Giv den evt. et lag smørcreme mere hvis du ikke er tilfreds med finishen.
 • Tilsæt 4-5 spsk kakao til den overskydende smørcreme, så kan den bruges til at pynte kagen senere.

Mørk chokolade ganache og pynt:

 • Hak den mørke chokolade og kom den og piskefløden i en skål som tåler mikroovn. Varm skålens indhold i 15-20 sekunders intervaller i mikroovnen til chokoladen smelter og kan røres til en flydende ganache.
 • Tag lagkagen ud af køleskabet og hæld ganache på midten af kagen så det fordeler sig i et ensartet lag ud mod kagens kanter. Brug en ske til at hælde ganache fra kagens kanter og ned ad siderne. Den kolde kage vil få den flydende ganache til at størkne hurtigt.
 • Pynt kagen som ønsket inden ganachen størkner helt og stil efterfølgende kagen i køleskabet, gerne dækket af plastikfilm. Bemærk at eventuelle friske blomster først skal kommes på kagen lige inden servering.

Noter

Tag lagkagen ud af køleskabet mindst 1 time før servering for bedste smag og konsistens.
*Se tips til at lave kagens elementer forud i indlægget længere oppe.
**Kan nemt laves ved at tilsætte 4-5 spsk kakao til den smørcreme som vil blive til overs efter kagen er smurt op. Brug for eksempel en stjernetylle og en sprøjtepose til at pynte kagen.
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se.

 

Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
19. marts 2020 af Trine 9 kommentarer

9 kommentarer

 • Henning Svar

  Hej,
  Den her kage har jeg lige lavet og vil gjerne fortsatte med smørkrem, men der er ingen oppskrift på den. Hvor meget smør, flormelis og fløde skal der brukes?

  23. januar 2021 at 16:42
  • Trine Svar

   Hej Henning
   Beklager jeg har glemt at sætte link til smørcremen, det retter jeg hurtigst muligt.
   Her er link, du skal bruge 1 portion hvis du bare skal smørre den op som på billederne.

   https://bageglad.dk/vanille-buttercream-glasur

   23. januar 2021 at 19:04
 • Mette Svar

  Hej,

  Kan man bruge færdig (Købt) mango pure?

  Jeg plejer, at sætte mine kager i fryseren, så de får helt skarpe kanter, når plasten tages af. Ved du, om man kan smøre smørcreme og lave choko dryp imens kagen er frossen?

  14. september 2020 at 14:58
  • Trine Svar

   Hej Mette
   Ja hvis mangopuréen består af ren mango – ellers vil jeg nok lige justere lidt på sødmen.

   Du kan sagtens smøre den frosne kage op med smørcreme. Jeg har faktisk aldrig lavet dryp-ganache på en frossen kage, men jeg forestiller mig at chokoladen størkner lige hurtigt nok til at skabe lange dryp? Det er ikke sikkert, men jeg ved det faktisk ikke. Jeg ville personligt fryse kagen, smøre den op imens den er frossen, og så lade den tø inden jeg lavede ganachen.

   14. september 2020 at 15:04
   • Mette Svar

    Det lyder som en god plan 🙂 det prøver jeg 🙂

    16. september 2020 at 10:52
 • Christina Svar

  Hej,

  Jeg er meget ny ift. bagning af lagkage og generelt i det søde køkken.
  Du anbefaler, en høj springform som på billedet – har du evt. et link til denne? Eller hvor høj anbefaler du, at springformen skal være? 🙂

  17. august 2020 at 10:15
  • Trine Svar

   Hej Christina
   De høje springforme jeg har er købt i USA, så dem kan du desværre ikke få fat i. Men prøv at søge på nettet. Springformen skal bare være minimum 10 cm høj. Alternativt vil jeg anbefale den justerbare bagering jeg linker til (især hvis du kun vil købe 1 ting) da den både kan bruges til at bage bunde og samle kagen 🙂

   17. august 2020 at 10:20
 • Janna Svar

  Hej Trine. Jeg skal prøve og bage denne lækker kage til en fødselsdag og har lige et lille spørgsmål. Er det S/M eller M/L æg og er det sødmælk, letmælk eller minimælk du bruger til vaniljebunde? Pft tak:)

  5. august 2020 at 08:04
  • Trine Svar

   Hej Janna
   Det er M/L æg. I forhold til mælk kan du både bruge letmælk og minimælk. Rigtig god fornøjelse!

   5. august 2020 at 08:20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften:
Del med en ven