Nytårsdessert med mousse

Nytårsdessert med mousse
 

  • 4+ timer
  • Øvet
Nytårsdessert med chokolademousse

Godt Nytår til alle derude! En anelse forsinket, jeg ved det godt, men første del af januar har været travl. Jeg er kommet tilbage til virkeligheden efter at have tilbragt et halvt år i Australien, så jeg er startet på arbejde igen og påbegyndt mit speciale til mit studium.

I skal dog have glæde af den superlækre nytårskage, der blev kreeret til Nytårsaften. Nytårsdesserten i år bestod af en brownie bund med ikke mindre end TO lag mousse – hindbærmousse og chokolademousse. Toppen af værket blev en sommerfugl af chokolade.

Dette er en god dessertbombe som vil mætte de fleste. Jeg valgte at udstikke mine kager som blomster, men enhver udstikker kan bruges, den skal bare være ret høj så den når op over kagen og de to lag mousse.


Desserten skal laves i god tid, da kagen skal have tid til at køle af og mousserne skal nå at stivne helt. Optimalt skal desserten påbegyndes dagen før den skal serveres. Først laves brownien efter vores brownie opskrift. Lad kagen køle helt af.

Derefter laves hindbærmoussen ved at koge hindbær med sukker og husblas og derefter røre det sammen med flødeskum.

Moussen fordeles i et jævnt lag over den afkølede brownie og glattes helt ud. Lad moussen stivne i køleskabet i minimum to timer, optimalt natten over.

BrowniebundHindbærmousse

Derefter laves chokolademoussen. Smeltet chokolade røres sammen med æggeblommer og blandingen røres sammen med flødeskum.

Chokolademoussen fordeles oven på hindbærmoussen i et jævnt og glat lag. Lad chokolademoussen stivne i køleskabet i minimum to timer.

Røre chokolademousseChokolademousse lag

For at lave chokoladepynten til oven på kagen tempereres chokoladen og kommes i et kræmmerhus eller sprøjtepose med en lille tyl med rundt hul. Kom små stykker bagepapir oven på en skabelon og tegn med chokoladen. Hvis du vil lave en sommerfugl med bøjede vinger kommes bagepapiret ind i et glas, så vingerne bøjes når chokoladen stivner. Disse sommerfugle er inspireret af Mette Blomsterberg.

Sprøjte chokoladepyntChokoladesommerfugl

Når chokolademoussen er stivnet skal kagerne udstikkes. Sørg for at udstikkeren er høj nok! Udstik kagerne én ad gangen. Pres udstikkeren i kagen og skær rundt om med et kniv, så du forsigtigt kan løfte kagen op mens udstikkeren stadig er på kagen. Fjern den overskydende kage. Pres nu meget forsigtigt kagerne op ad udstikkeren – du må KUN presse på bunden af kagen. Pas på ikke at røre ved hindbær- og chokolademoussen.

Udstikke chokoladekagerChokolademousse kager

Skrab langs kagernes kanter for at fjerne krummer og eventuelt mousse som er smattet ud. Pynt kagerne med chokoladepynten og drys eventuelt med lidt bladguld.

Chokoladedrys topNytårsdessert med mousse

Så er der serveret nytårskager!

Se flere af vores opskrifter på nytårsdesserter.

Nytårsdessert med chokolademousse

Nytårsdessert med mousse opskrift

Mængde: 6 stk
Udskriv

Ingredienser

Brownie bund:

Hindbærmousse:

  • 200 g frosne hindbær
  • 1/2 liter piskefløde*
  • 3 spsk sukker
  • 2 blade husblas

Chokolademousse

Pynt:

Fremgangsmåde

Brownie bund:

  1. Bag dobbeltportion af vores brownies i en form på cirka 20 x 25 cm. Formen skal blot være stor nok til, at du kan udstikke 6 kager med din udstikker. Lad kagen køle helt af i formen.

Hindbærmousse:

  1. Læg husblassen i blød i en skål koldt vand i cirka 10 minutter. Kom en lille smule vand i bunden af en lille gryde. Kom de frosne hindbær og sukker i gryden. Lad hindbærrene koge op under omrøring og lad dem så småkoge i cirka 2 minutter. Fjern gryden fra blusset. Blend hindbærrene med en stavblender. Hæld hindbærsaucen tilbage i gryden og sæt den på blusset, men uden at tænde. Tilsæt nu husblas og rør, indtil husblassen er smeltet. Hæld hindbærsaucen i en skål og stil den i køleskabet.
  2. Pisk fløden til flødeskum. Den skal ikke være alt for stiv, da du også rører, når hindbærsaucen skal tilsættes. Når hindbærsaucen er kølet af til nogenlunde samme temperatur som flødeskummet hældes cirka en tredjedel af hindbærsaucen i flødeskummet under omrøring. Rør forsigtigt rundt uden at slå luften ud af flødeskummet. Tilsæt lidt efter lidt resten af hindbærsaucen. Pas på, at hindbærmoussen ikke skiller! Hvis den skiller, må du starte forfra. Når moussen er rørt helt sammen fordeles den på den afkølede brownie bund i et jævnt og glat lag. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer - optimalt natten over.

Chokolademousse:

  1. Pisk fløden til flødeskum og stil den i køleskabet - flødeskummen skal ikke være for stiv. Hak chokoladen groft og smelt 150 g af den over vandbad. Pisk imens æggeblommerne og sukkeret sammen til en luftig æggesnaps.
  2. Kom de sidste 40 g chokolade i en skål. Hæld den smeltede chokolade oveni og rør rundt, til al chokoladen er smeltet.
  3. Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen. Vend nu forsigtigt flødeskummet i chokolade-æggeblandingen og rør forsigtigt, til chokoladen er helt fordelt i chokolademoussen.
  4. Fordel chokolademoussen i et jævnt og glat lag oven på den nu stive hindbærmousse. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer før kagerne udstikkes.

Pynt:

  1. Smelt og temperér 150 g mørk chokolade til chokoladesommerfuglene. Hæld chokoladen i et kræmmerhus eller sprøjtepose med en lille rund tyl. Tegn på et lille stykke bagepapir oven på mønsteret. Kom bagepapiret med chokoladen i et glas, så sommerfuglens vinger bøjer når chokoladen stivner. Gentag processen til du har seks sommerfugle. Det er en god idé at lave et par ekstra, hvis vingerne knækker!
  2. Udstik nu forsigtigt den første kage. Skær omkring udstikkeren med en skarp kniv og løft kagestykket op, så du kan arbejde med det. Fjern det overskydende kage og skub nu forsigtigt kagen op af udstikkeren - sørg for, kun at trykke i bunden af kagen og ikke røre moussen!
  3. Brug en lille kniv eller spatel til at fjerne krummer eller smattet mousse fra kagen, så siderne er pæne. Gentag processen med de sidste 5 kager.
  4. Pynt kagen med sommerfugle og drys evt. med lidt bladguld. Godt Nytår!

Opskriftsnoter

*Hvis du som jeg ikke tåler mælkeprodukter kan du lave hindbærmoussen med vegansk- eller soyapiskefløde. Du skal blot nøjes med at tilsætte 1 spsk sukker i stedet for 3 spsk. Bonus er, at moussen så ikke kan skille!

 

 

Indlægget indeholder affiliate links


14. januar 2014 af Trine 92 kommentarer

Kommentarer (92)

  • Sabrina Svar

    Mon den kan laves i en rund springform på 20 cm?
    Passer målene i denne opskrift så? 🙂

    29. december 2014 at 20:39
    • Pia Svar

      Hej sabrina.
      Det har jeg regnet mig frem til at man godt kan. Så jeg er lige gået igang.
      kagen er i ovnen nu :0) så håber det går godt! Min plan er at lave lagkage stykker. Håber man kan det :0)

      30. december 2014 at 13:58
  • Therese Svar

    Lækker lækker!!!
    Hvis nu vi er 6 voksne og tre børn og jeg laver den i en ovn-bradepande – er det så ‘nok’?! Tænker den måske så ikke blir så høj som din men det går vel ?! 🙂

    29. december 2014 at 17:04
    • Dorthe Svar

      Hej Therese
      Så vidt jeg kan se, så er du nødt til at tre- eller firdoble opskriften, hvis du laver den i en ovn-bradepande….. Ellers tror jeg, at den bliver MEGET flad…
      Men håber, at Trine får tid til at svare ;O)
      Hilsen Dorthe

      29. december 2014 at 17:55
      • Trine Svar

        Hej Therese
        Som Dorthe så rigtigt siger tror jeg at du er nødt til at bage en større portion brownies. Nu ved jeg ikke hvor stor din bradepande til ovnen er da det jo afhænger af ovnen, men jeg ved at mange af vores læsere har bagt brownie opskriften i bradepander og de har skrevet lidt om hvor stor mængde har lavet (se kommentarerne på brownie opskriften).
        Umiddelbart ville jeg mene at du skal lave en tredobbelt portion brownies til en almindelig bradepande.
        Du kan også vælge at lave mindre kager ved at bruge en mindre udstikker – mine var ret store 🙂

        29. december 2014 at 18:50
  • Dorthe Svar

    Jeg skal lave denne skønne dessert til 18 personer nytårsaften og har været ved at regne på det.

    Hvis jeg vil lave den i en almindelig bradepande (ca 30×36), hvor mange portioner skal jeg mon så lave?

    Brownien skal ganges med 4 til en bradepande, kan jeg se, så det regner jeg med også gælder moussen?
    Dvs. til 1 bradepande skal jeg bruge 2×2 ltr. = 4 ltr fløde i alt og hvis jeg skal lave 2 bradepander bliver det 8 ltr. fløde…

    Det virker voldsomt……. Jeg må da lave en regnefejl eller…..

    Hvor store er indstiksformene cirka i diameter?

    Tak for fantastisk side
    Dorthe

    29. december 2014 at 10:52
    • Trine Svar

      Hej Dorthe,

      Brownie opskriften er beregnet til en form på 26×18 cm, så hvis du bager den i en form på 36x30cm skal du bage dobbelt portion – jeg vil så sige tredobbelt portion så passer tykkelsen bedre. Nu ved jeg ikke hvilken størrelse udstikker du vil bruge til kagen, men du skal lige tjekke hvor mange styk bunde du kan få ud af den mængde kage, og så gange op.

      Den udstikker jeg brugte passede med at jeg fik seks bunde ud af en form på 20 x 25 cm – og der var plads imellem.

      Mht mængden af mousse husker jeg at jeg havde rigeligt. Mine har også et ret tykt lag. Jeg ville nok sige at hvis du ganger mængden af mousse med 2,5 så passer det nok (med al forbehold for at jeg ikke har lavet denne dessert til 18 personer før haha).

      Jeg håber det hjalp 🙂

      29. december 2014 at 18:47
      • Dorthe Svar

        Tak for hurtigt svar ;0)
        Har lige købt blomsterbergs udstikssæt i dag. Mage til dine, tror jeg

        29. december 2014 at 20:53
        • Dorthe Svar

          Hov, det hele kom ikke med…..
          Jeg ville også høre, om det var den største af formene, du brugte?
          Tak igen
          Dorthe

          29. december 2014 at 20:56
          • Trine

            Hej Dorthe
            Jeg er ret sikker på at jeg brugte den største, som er 10 cm. Det er dog også en ret stor dessert, så jeg vil sige at du kan bruge 8cm, 9cm eller 10cm.

            30. december 2014 at 17:53
    • camilla Svar

      Hej Dorte

      29. december 2014 at 19:55
  • Camilla Svar

    Hej! Ser super lækkert ud – skal helt klart prøves her til nytår, derfor håber jeg også på hurtigt svar!
    Hvad er grunden til at man skal lave dobbeltpotion af brownie? For den bliver højere eller bare fordi der så bliver mere kage? Vi er nemlig kun 3, så hvis man bare skal lave dobbeltportion for at få mere kage, behøves jeg jo ikke det – men det jo noget helt andet, hvis det har meget betydning af højden på den endelige kage!
    På forhånd tak. 🙂

    28. december 2014 at 21:18
    • Trine Svar

      Hej Camilla
      1 portion af brownien passer til en lille form (husk at tjekke målene på bageformen i brownie opskriften) og den er ikke stor nok til at udstikke 6 kager som opskriften her lyder på. Derfor skal der bages dobbeltportion, men det er kun for at have mere kage – ikke pga. højden. Hvis I kun er 3 er 1 portion brownie nok.
      Rigtig god fornøjelse 🙂

      28. december 2014 at 21:22
      • Camilla Svar

        Super! Tusinde tak 🙂

        28. december 2014 at 21:43
  • Christina Wood Svar

    Ser rigtig lækker ud! Hvor har du købt den indstillelige “indsats” som du har sat ned i bradepanden?

    28. december 2014 at 10:08
  • Pernille Svar


    Fantastisk kage! Skal bage den i weekenden.
    Hvor har du købt din udstikker?

    23. april 2014 at 14:08
  • Tina Svar

    Sikke en skøn dessert, og lækkert ser det ud.
    Blot et lille tips til når man laver chokolade sommerfugle, tag et paprør fra en køkkenrulle og skær igennem så du får 2 halve buede rør, så kan du spøjte 4 sommerfugle på dit bagepapir på engang og lægge degt op i røret, og så slipper du for en masse opvask af glas bagefter ;0)))

    5. april 2014 at 09:49
  • Nanna Svar

    Wouw… det ser fantastisk ud. Det må da prøves – snart 🙂

    26. februar 2014 at 16:57
  • Caroline Madsen Svar

    Lyder rigtig lækkert. Det må jeg prøve. Hvor høj er din udstikker?

    17. februar 2014 at 22:29
    • Trine Svar

      Hej Caroline,
      Tak for det! Udstikkeren er 5 cm høj og den var lige præcis høj nok. Men det kommer selvfølgelig an på hvor tit et lag mousse man laver 🙂

      18. februar 2014 at 17:32
  • Solvej Svar

    Kanonflot dessert! Blæret sommerfugl 🙂

    14. januar 2014 at 22:23

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


×

Del med en ven