Lagkage med jordbær og hyldeblomst

Lagkage med jordbær og hyldeblomst
 

  • 4+ timer
  • Øvet
Jordbær og hyldeblomst lagkage opskrift fra Bageglad

Jeg har faktisk aldrig været vildt begejstret for lagkage. På en eller anden måde bliver kombinationen af bløde bunde og store mængder creme og flødeskum for blødt i konsistensen og det keder mig. Det skyldes nok, at mange bruger færdigkøbte lagkagebunde, som typisk er meget tynde og ikke særlig faste.

Hvis jeg skal have lagkage foretrækker jeg derfor at lave den selv med hjemmelavede lagkagebunde og en luftig mousse fremfor flødeskum/creme. Det kræver lidt arbejde men bliver til gengæld en fuldstændig himmelsk smagsoplevelse, hvor jeg gerne spiser 2 eller 3 (!!!) stykker – så det er tiden værd.

Denne lagkage med jordbær og hyldeblomstmousse bagte jeg til min fødselsdag og den skabte vild begejstring, både fordi den ser meget festlig ud og fordi den er så frisk og let. Lagkagen består af hjemmelavede vanille lagkagebunde, friske jordbær og en luftig og lækker hyldeblomstmousse.


Lagkage med jordbær og chokolade

For at opnå det fine mønster af jordbær i moussen skal jordbærrene halveres og placeres langs kanten på den nederste lagkagebund. Det gøres nemmest ved at sætte en springform eller justerbar bagering omkring lagkagebunden. Så hældes hyldeblomstmoussen forsigtigt over, uden at vælte jordbærrene, og den øverste lagkagebund lægges på. Når moussen stivner holdes jordbærrene på plads og lagkagen kan stå selv.

JordbærLagkage med mousseLagkagebundeLagkagebunde med jordbær

Lagkagen kan pyntes som man ønsker, men jeg pyntede min lagkage med et meget tyndt lag chokoladeganache, kvarte chokoladecigarer, halve jordbær og små stjerner af vanille frosting. Jeg synes det blev et meget festligt resultat!

Jordbær lagkage med hyldeblomst

Hvis du er vild med hyldeblomst kan du også prøve denne kage med hyldeblomstmousse.

 

Jordbær og hyldeblomst lagkage opskrift fra Bageglad

Lagkage med jordbær og hyldeblomst

Antal: 10 -12 personer
Udskriv Pinterest

Ingredienser

Vanille lagkagebunde:

  • 5 æg
  • 250 g sukker
  • 200 g mel
  • 3 tsk vanillesukker

Hyldeblomstmousse med halve jordbær:

  • 11-13 store jordbær
  • 3,5 dl hyldeblomst saft
  • 1/2 liter piskefløde
  • 2 spsk citronsaft
  • 4 blade husblas

Mørk chokolade ganache:

Vanille smørcreme (til pynt):

  • 10 g blødt smør
  • 1,5 dl flormelis
  • 5 dråber vanilleessens
  • 2 spsk mælk

Andet pynt:

  • 6-8 jordbær skyllet og skåret i skiver
  • 4-5 chokoladecigarer skåret i stykker

Sådan gør du

Vanille lagkagebunde:

  • Dagen før kagen skal serveres bages lagkagebundene.
  • Kom æg og sukker i en stor skål eller skålen på en røremaskine og pisk det sammen i 10 minutter, indtil du får en tyk og hvidlig æggesnaps.
  • Rør mel og vanillesukker sammen i en anden skål og tilsæt det lidt ad gangen til æggesnapsen under omrøring, indtil alt melet er rørt ud i æggesnapsen til en dej.
  • Smør 2 springforme med Ø26 cm*. Fordel dejen i de 2 springforme (brug en vægt så dejen fordeles præcist) og bag lagkagebundene en ad gangen ved 200 grader (alm. ovn) i 10-11 minutter, indtil den har sluppet kanten lidt og er svagt gylden. Lad lagkagebundene køle helt af i springformene på en bagerist.
  • Skær de gyldne kanter af lagkagebundene, hvis du vil have dem til at se ud som på billederne (valgfrit). 
  • Flip lagkagebundene, så bunden vender opad, og sæt den ene lagkagebund på det fad, du vil servere lagkagen på. Kom en justerbar bagering omkring lagkagebunden og stram til, så den passer (eller brug ringen fra din springform hvis du ikke har en bagering). 

Hyldeblomstmousse med halve jordbær:

  • Skyl jordbærrene, skær stilken af og halvér dem. Sørg for, at de har en flad bund og at de alle har nogenlunde samme højde, når de stilles på bunden. Placér jordbærrene oven på lagkagebunden med den flade side udad mod den justerbare bagering tæt ved siden af hinanden hele vejen rundt.
  • Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter.
  • Kom hyldeblomstsaften og citronsaften i en lille gryde. Opvarm det indtil det koger og lad det småkoge i 1 minut inden gryden fjernes fra varmen.
  • Vrid husblassen fri for vand og kom husblassen i hyldeblomstblandingen og rør rundt, til det er helt opløst. Lad det køle af i cirka 5 minutter.
  • Pisk piskefløden til flødeskum i en stor skål. Hæld hyldeblomstblandingen over i skålen med flødeskum lidt ad gangen imens du forsigtigt rører med en stor grydeske. Vend hyldeblomstblandingen i flødeskummet indtil det er helt fordelt.
  • Hæld hyldeblomstmoussen over lagkagebunden med jordbær i midten, så den flyder ud. Hæld indtil hyldeblomstmoussen lige præcis dækker jordbærrene. Ryst forsigtigt bageringen lidt, så moussen fordeler sig helt jævnt.
  • Stil kagen i køleskabet i 30 minutter.
  • Tag kagen ud og læg den anden lagkagebund oven på hyldeblomstmoussen med den flade og pæne bund opad. Stil kagen i fryseren i minimum 6 timer (gerne længere!).
  • Mørk chokolade ganache:
  • Hak den mørke chokolade groft og kom den i en skål. Kom piskefløden i en lille gryde og lad det varme op ved middelhøj varme til det når kogepunktet.
  • Hæld den varme piskefløde over den hakkede chokolade og lad det stå uden at røre i det i 5 minutter. Rør så chokoladen sammen med piskefløden med et piskeris, indtil du har en tyktflydende ganache.
  • Lad chokolade ganachen køle af i 2 minutter, inden den fordeles på kagen.
  • Skrab langs toppen af kagen med en flad spatel så du får et helt pænt jævnt lag chokolade.
  • Stil kagen i køleskabet i minimum 30 minutter inden den pyntes.

Vanille smørcreme:

  • Pisk smør, flormelis, vanilleessens og mælk med en elpisker indtil du får en tyk smørcreme. Kom den i en sprøjtepose med en lille stjernetylle.

Pynt:

  • Pynt toppen af kagen med jordbær i skiver, stykker af chokoladecigarer og små sprøjtede stjerner af vanille smørcreme.

Noter

*Du kan også bage lagkagebundene i én springform og så skære kagen ud til to bunde ved hjælp af en brødkniv når kagen er kølet helt af. Bemærk at så skal du forlænge bagetiden. Kagen bør opbevares i køleskabet indtil den skal serveres. Det er en god idé at komme den justerbare bagering rundt om kagen hvis den skal stå på køl længe efter den er færdig - det hjælper med at holde moussen helt på plads.
Laktosefri version kan laves ved at bruge laktosefri piskefløde og laktosefri mælk. Tjek altid, om der er mælk i den chokolade du bruger – men det burde der ikke være. 
Mælkefri version kan laves ved at bruge Alpro Soya Piskbar (soya piskefløde) og almindelig soyamælk. Tjek altid, om der er mælk i den chokolade du bruger – men det burde der ikke være. 
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se!

Dette indlæg indeholder affiliate links.


31. juli 2018 af Trine 24 kommentarer

Kommentarer (24)

  • Pia Svar

    Hej,

    Jeg har lavet din fine kage som lige nu står i køleskabet – snart klar til at lægge overbunden på 🙂

    Jeg har nogle spørgsmål som jeg håber du kan svare på 🙂

    1. Er det ok at sætte den i fryseren natten over?

    2. Hvor længe er den om at tø op?

    3. Der der en bestemt måde man bedst kan få bageringen af på?

    Mange tak 🙂

    12. oktober 2019 at 23:15
    • Trine Svar

      Hej Pia
      Jeg vil ikke anbefale dig at fryse kagen, da jordbærrene kan blive smattede af det. Hvis kagen skal fryses kan man med fordel fryse bundene for sig selv.

      Det er en god ide at køre en skarp kniv langs indersiden af bageringen men du burde nu ikke have nogle problemer med at få den løsnet. Bare gør det forsigtigt så er jeg sikker på, at du får en pæn finish 🙂

      13. oktober 2019 at 09:19
  • Marianne Svar

    Hej
    Jeg tænkte at det med fryseren var en fejl, da jeg ikke kunne se meningen med, at kagen skulle være bundfrossen. Og da jeg konstaterede, efter de 30 min i køleskabet, hvorefter toppen skulle sættes på, at moussen stivnede fint, valgte jeg at beholde den i køleskab natten over. Jeg har dog ikke skåret i kagen endnu, så jeg ved ikke, om der er andre konsekvenser.
    Men en ting jeg undrede mig over undervejs, var at moussen er fuldstændig tyndflydende, når den skal hældes i kagen. Den betyder, at min kant med de fine jordbær ikke bliver helt skarp, da moussen løber lidt ud mellem jordbærene. Har jeg gjort noget forkert med moussen, når den er så tynd?

    4. august 2019 at 10:39
    • Trine Svar

      Hej Marianne
      Det lyder som om du har fået rørt al luften ud af din flødeskum da du tilsatte hyldeblomstsaften. Der skal røres forsigtigt da det jo er en del væske der skal i flødeskummen. Moussen skal nemlig ikke være tyndtflydende (som mælk).
      For at rede det vil jeg tro, at du når du tager springformen af din mousse, kan skrabe på jordbærrene forsigtigt med en skarp kniv og derved fjerne den mousse, som er løbet ud.

      4. august 2019 at 10:44
      • Marianne Svar

        Tak for hurtigt svar 😊 Jeg syntes også at 3,5 dl væske i en halv liter flødeskum var rigtig meget, men det er nok bare gået for stærkt i blandingen. Så er det bare spændende, hvordan moussen er – nok knap så luftig så 😊

        4. august 2019 at 10:54
  • Signe Johansen Svar

    Hej😊 Okay, jeg kan godt lave hele kagen i dag… skal den så bare være i køleskabet til i morgen?😊
    Hilsen nybegynderen😝

    2. august 2019 at 11:55
    • Trine Svar

      Ja en god ide er at vente med at fjerne formen omkring til i morgen. Så er du i hvert fald helt sikker på, at den ikke falder sammen 😉

      2. august 2019 at 11:57
      • Signe Johansen Svar

        Super – glæder mig til at smage den, men endnu mere til at se den😜

        2. august 2019 at 20:00
  • Mie Schmidt Hansen Svar

    Hej
    Jeg vil lave den her kage til et studentergilde og har tænk mig at lave en hue som skal stå på kagen. Vil i tror at den kan bære den.

    18. juni 2019 at 13:30
    • Trine Svar

      Hej Mie
      Hvad er huen lavet af og hvor stor er den eller hvad vejer den? 🙂

      18. juni 2019 at 14:15
      • Mie Schmidt Hansen Svar

        Den er lavet af en chokoladekage med jordbærmousse. Og ved ikke hvor meget den vejer, men den bliver lavet i en springeform i str 24.

        19. juni 2019 at 09:32
  • Mie Schmidt Hansen Svar

    Hej
    Jeg vil lave den her kage til et studentergilde og har tænk mig at lave en hue som skal stå på kagen. Vil i tror at den kan bære den.

    18. juni 2019 at 13:30
    • Trine Svar

      Hej Mie
      Hvad er huen lavet af og hvor stor er den eller hvad vejer den? 🙂

      18. juni 2019 at 14:15
      • Mie Schmidt Hansen Svar

        Den er lavet af en chokoladekage med jordbærmousse. Og ved ikke hvor meget den vejer, men den bliver lavet i en springeform i str 24.

        19. juni 2019 at 09:32
        • Trine Svar

          Jeg tvivler meget på at moussen kan bære det. Så skal du i hvert fald sætte plastiksøjler i ligesom man gør til etagekager. Men jeg kan ikke love dig at det går.

          19. juni 2019 at 09:34
  • Salwa Svar

    Kagen ser godt nok lækker ud, og jeg har besluttet at jeg skal lave den til min fødselsdag.
    – Mit spørgsmål er så, jeg vil gerne lave den dagen før, tror du den kan holde?

    12. november 2018 at 20:40
    • Trine Svar

      Hej Salwa
      Ja kagen SKAL bages dagen før (minimum bundene men anbefaler at samle kagen dagen før også, så du er sikker på at moussen stivner).
      Lad evt ringen stå om kagen indtil kort inden servering hvis du er nervøs for, om den kan holde så længe.

      12. november 2018 at 21:05
  • Pia Svar

    Hejsa nu er jeg ved handle og bliver itvivl om drikkeklar hyldeblomstsaft der skal bruges eller om det koncentreret

    7. september 2018 at 10:10
    • Pia Svar

      Hejsa nu er jeg ved handle og bliver itvivl om drikkeklar hyldeblomstsaft der skal bruges eller om det koncentreret om

      7. september 2018 at 10:20
      • Trine Svar

        Hej Pia
        Det er koncentrat. Det hedder ofte hyldeblomstdrik eller hyldeblomstsaft.

        7. september 2018 at 11:57
  • Pia Svar

    Hejsa
    Jeg har lige et spørgsmål
    Min mor bliver 60 på søndag og er lidt i tvivl hvordan jeg skal gribe and vi bliver 40 personer så regner med og * opskrifter med 4 men regnede med lave den firkantede og der kommer mit første problem hvad kan jeg lige bruge til og holde jordbærrene på plads med.
    Jeg forstår ikke det med fryseren pynter du den mens den er frossen eller skal tø op inden

    3. september 2018 at 13:05
    • Trine Svar

      Hej Pia
      Det lyder hyggeligt. Du bør lave portionerne ad flere omgange for at sikre forholdet mellem ingredienserne. For eksempel 2x dobbeltportion.

      Du kan bruge en firkantet justerbar bageform, den er perfekt til formålet.

      Lagkagen skal i fryseren når du har samlet den men INDEN du kommer chokolade og pynt på. Kagen kan tages ud af fryseren og så kan du pynte og gøre ved, så sætter du den bare i køleskabet indtil den skal serveres.

      3. september 2018 at 13:18
      • Pia Svar

        Okay tak for svar okay var ikke klar over at man kunne få den i firkantede også så må jeg på jagt efter sådan en

        3. september 2018 at 15:41

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del med en ven