Vores fine gamle murermestervilla fra 1932 har en masse oprindelige detaljer, som er med til at give huset personlighed og sjæl. Desværre er der gennem årenes løb blevet fjernet nogle af husets originale detaljer, blandt andet er størstedelen af den oprindelige stuk blevet banket ned i stedet for restaureret, og de sprossede vinduer er også skiftet ud. Vi har foreløbigt brugt et halvt år på at renovere huset og genindføre stilen, som den var engang, med høje paneler og ny gipsstuk i stueplan.
Skabet før opgraderingen
En af de fine detaljer i huset, som heldigvis er blevet bevaret, er et gammelt indbygget skab på Mayas værelse. Det havde skæve låger og ingen indmad, men trængte bare til en kærlig hånd, så vi besluttede os for at opgradere det i stedet for at erstatte det. Nedenfor ses skabet som det så ud, da vi overtog huset.
Mayas værelse var det første rum, vi prioriterede at få færdigt, da vi renoverede vores hus. Vi besluttede at tage skabet med i den omgang når vi nu alligevel var i gang og værelset var tomt. Jeg var dog desværre på krykker efter en operation i foden, så vi fik mine søde forældre til at hjælpe med projektet. Min far er en sej handyman, så det var nok meget godt for slutresultatet!
Opgradering af skabets ydre
Det indbyggede skab trængte i den grad til lidt kærlighed. Lågerne var skæve og skabet var meget slidt og fyldt med hakker. Vi startede derfor med at få skabt ensartede og pæne flader, som vi så kunne male. Vi opgraderede derefter lågerne med pyntelister for at give skabet et endnu ældre og finere look. Til sidst spraymalede vi skabet. Læs om hele processen i detaljer herunder.
Det første vi gjorde var at pille lågerne af skabet. Det viste sig, at der ikke var noget galt med dem, de var bare skruet skævt på. Så det var heldigvis nemt at fikse. Så var vi klar til at gå i gang med skabets ydre: selve skabet og lågerne.
Materialer og udstyr
- Rystepudser og sandpapir
- Spartelmasse
- Afdækning til gulv og vægge (afdækningspap, malertape og plastik på rulle)
- Sprøjtemaskine til maling
- Grunder
- Træmaling
- Nye greb, 4 stk runde greb i ubehandlet egetræ
Mange timers slibearbejde
Vi sleb skabet helt ned udvendigt med en rystepudser med fint sandpapir. Det var et stort arbejde, der tog flere timer, fordi skabet var ret medtaget. Uanset om skabet har hakker eller ej skal det slibes ned hvis det skal males, for så hæfter malingen bedre. Vi sleb også lågerne på begge sider.
Næste skridt var at spartle alle revner og hakker i skabet og lågerne, så vi ville få en pæn finish, når vi malede det. Efterfølgende sleb vi igen der hvor vi havde spartlet. Det er vigtigt at slibe spartlen helt ned, så overfladen er helt plan, ellers kan man tydeligt se hvor der er spartlet når man maler.
Pyntelister på lågerne
Vi ville gerne pynte lågerne med lister, for at give skabet et mere elegant udtryk. Derfor købte vi nogle pæne lister, og fik vores gode ven, som er snedker, til at skære dem i smig og lime dem på skabet. Det er de samme lister vi har sat op som paneler i vores entré og gang, og jeg synes det er virkelig fint, at de går igen igennem huset.
Spraymaling af skab og låger
Værelset var tomt da vi opgraderede skabet, så da vi skulle male selve skabet dækkede vi bare gulve og vægge til med plastik og afdækning. Vi grundede først skabet og lågerne. Så spraymalede vi skabet hvidt indvendigt, både vægge, loft og gulv. Vi sleb det ikke indvendigt da vi alligevel skulle bygge indretning inde i skabet efterfølgende, så vi gav det bare en omgang hvid maling oven på det eksisterende gamle. Vi gav skabet to gange hvid maling indvendigt.
Så spraymalede vi lågerne på ydersiden imens de lå fladt på bukke. Vi gav dem tre lag udenfor, det var heldigvis godt vejr. Vi ventede med at male indersiden af lågerne til senere.
Da den hvide maling var helt tør inde i skabet dækkede vi hullerne (der hvor lågerne sidder) med plastik, så vi kunne spraymale skabet grønt udvendigt uden at ødelægge det nymalede hvide. Vi spraymalede skabet grønt ad tre omgange.
Da skabet var helt tørt satte vi lågerne på og så spraymalede vi lågernes indersider grønne ad tre omgange. På den måde undgik vi at lave mærker i malingen når vi skulle male de forskellige sider af lågerne.
Det færdige resultat
Til sidst satte vi nye runde greb i ubehandlet egetræ på skabet.
Vigtigt: Vi lukkede ikke skabets døre i tre uger, da malingen skal have tid til at hærde ordentligt. Det er rigtig vigtigt at man tjekker hvor længe den maling man bruger skal hærde, da den ellers vil klistre og eventuelt hives af.
Nedenfor ses resultatet af skabets ydre.
IKEA hack af skabets indretning
Vi brugte noget tid på at finde ud af, hvordan vi skulle løse opbevaringen inde i det indbyggede skab. Det var helt tomt, men havde nogle lister i den ene side, som der engang må have siddet hylder på. Vi syntes dog at det er lidt upraktisk kun at have hylder. Tøj har en tendens til at blive skubbet ind bagerst på hylderne og blive krøllet, og så skal man have kasser til strømper, undertøj osv. Desuden er det rart at noget tøj kan hænge, både for overskuelighed og også for, at det ikke bliver så krøllet.
I stedet for selv at begynde at bygge hylder, skuffer og bøjlestænger, besluttede vi os for at lave et IKEA hack med IKEAs PAX og KOMPLEMENT system. Disse serier med stel og tilbehør havde alt hvad vi skulle bruge til at skabe perfekt opbevaring inden i Mayas indbyggede skab.
Materialer og udstyr
- 1 stk IKEA PAX hvidt stel 75 x 58 x 201 cm, 480 kr.
- 1 stk IKEA PAX hvidt stel 50 x 58 x 201 cm, 430 kr.
- 5 stk IKEA KOMPLEMENT hvide skuffer 50 x 58 cm, i alt 950 kr.
- 3 stk IKEA KOMPLEMENT hvide hylder 75 x 58 cm, i alt 180 kr.
- 1 stk IKEA KOMPLEMENT hvid hylde 50 x 58 cm, 50 kr.
- 1 stk IKEA KOMPLEMENT hvid bøjlestang 50 cm, 40 kr.
- 1 stk IKEA KOMPLEMENT hvid bøjlestang 75 cm, 50 kr.
- Sav
- Vaterpas
- Skruemaskine
- Lille nedstryger
- Groft sandpapir
Vurdering af stel-bredde og højde
Det første vi gjorde var, at finde ud af hvilken konstellation af stel vi kunne bruge inde i skabet. IKEA PAX stel fås i to forskellige dybder:
- 35 cm dybt
- 58 cm dybt
Dybden inde i vores skab var 60 cm, så det dybeste PAX stel ville passe godt. Bredden af skabet passede derimod ikke til PAX serien, som tilbyder følgende stel:
- 50 cm bredt
- 75 cm bredt
- 100 cm bredt
Vores skab er nemlig 118 cm bredt indeni. Vi havde dermed to muligheder:
A) Købe 2 stel, som er 75 cm brede, og skære dem begge til. Dette ville gøre det ret umuligt at bruge IKEAs skuffer, da de i så fald ville skulle skæres til i bredden, og det kræver virkelig meget. Så i dette tilfælde ville vi skulle nøjes med bøjlestænger og hylder.
B) Købe 1 stel på 50 cm og 1 stel på 75 cm, og skære det bredeste stel til. Dette ville gøre det muligt at have skuffer i stellet på 50 cm, men det ville dog resultere i, at den ene side af skabets indmad ville blive bredere end den anden, hvorimod lågerne er lige brede.
Vi valgte mulighed B, da det var meget vigtigt for os, at kunne have skuffer i skabet.
IKEA PAX stel fås i to højder:
- 201 cm
- 236 cm
Den nederste del inden i vores skab er 194 cm, så vi købte stel på 201 cm, som vi skar til i højden.
Tips til at save og tilpasse IKEA-møbler
Når man skal hacke IKEA møbler, skal man altid tænke over, hvad for noget materiale man har med at gøre. Mange af IKEAs møbler er lavet af spånplade og lignende, og det kan være svært at få et pænt resultat når man saver i det. Her er et par tips:
- Sæt malertape på det stykke spånplade, der skal saves i. Det hjælper med at holde den farvede overflade på plads, så den ikke flækker for meget, når der saves.
- Sav fra den side, du ønsker skal være pænest.
- Brug en finttakket sav når det er muligt, og brug eventuelt sandpapir til at skabe en pænere finish
- Brug en nedstryger til at save i møbeldele af metal
Venstre del af skabet
Vi startede med venstre del af skabet, som har et stel på 50 cms bredde.
Det første vi gjorde var at måle hvor højt IKEA PAX stellet ville kunne være, og så savede vi stellets sider til i højden, så de passede. Vi droppede bagbeklædningen da vi allerede havde malet skabet hvidt indvendigt, så det var ikke nødvendigt at bruge.
Vi savede et lille hjørne af den bagerste kant i bunden af siderne, da der er et gulvpanel inde i det indbyggede skab. På den måde behøvede vi ikke at ødelægge panelet. Vi tjekkede lige, at skinnerne til skufferne stadig godt kunne være der, og de kunne de lige præcis.
Vi satte venstre side af IKEA PAX stellet ind i skabet og sikrede os, at det var i vater. Gulvet inden i skabet er nemlig lidt skævt. Så skruede vi siden fast i siden på skabet, så stellet ville komme til at sidde godt fast i vores indbyggede skab.
Så samlede vi IKEA PAX stellet efter brugsanvisningen inde i det indbyggede skab, med undtagelse af bagbeklædningen og toppen af skabet, som vi kasserede. Her ses mine forældre i fuld sving imens jeg sidder på gulvet med mine krykker og fotograferer processen 😉
Så indrettede vi venstre side af skabet med bøjlestang, hylde og skuffer, som passede til stelstørrelsen på 50 cm.
Højre del af skabet
Så skulle vi bygge højre side af skabet, som var den svære, fordi bredden af alting skulle tilpasses. Vi besluttede os for at skrue stellets sider fast og undlade at bruge bunden af IKEA PAX stellet, fordi der så var mindre der skulle saves til. Man kan dog godt bruge bunden også, hvis man gerne vil have at begge sider af skabet er helt ens, men vi syntes det var for besværligt.
Vi startede med at save det 75 cm brede stels sider til i højden, ligesom vi havde gjort på venstre stel. Så savede vi det lille hjørne af de to sider, ligesom vi havde gjort på venstre stel, så det kunne passe trods gulvpanelet.
Vi satte venstre side ind i skabet først og skruede den fast i stellet til venstre. Så satte vi højre side ind og skruede den fast i skabsvæggen til højre.
Vi savede den 75 cm lange bøjlestang til med en nedstryger, så den passede ind i vores skab, og skruede den fast ligesom vist i brugsanvisningen. Vi savede de fire hylder til og satte dem fast i skabet ligesom vist i brugsanvisningen.
Det færdige skab
Vi er simpelthen så glade for det færdige resultat! Vi har bevaret et stykke af husets historie, men med meget en tiltrængt modernisering, og skabet er super funktionelt. Det er også virkelig fedt at vi kan rykke rundt på indretningen i skabet når Maya bliver større (og dermed får større tøj).
13 kommentarer
Vildt flot og utroligt hvad man kan få for sine penge, hvis man lægger lidt tid og umage i det.
Tak for en god artikel 🙂
Hej.
Måske et lidt dumt spørgsmål, men hvilken type maling har brugt? Altså er det bare den farvekode og så i træmaling?🌞🙈
Jeg havde noget maling liggende, som jeg brugte, men hvis du er i tvivl hvilken type male er egnet ville jeg bare spørge hos din lokale farvehandel eller byggemarked. På Ikeas hjemmeside står der præcis hvilket materiale køkkenet er lavet af 🙂
Tak for svar. Ved ikke om jeg kom til at kommentere på et forkert opslag, men det var malingen som du har brugt til skabet og puslebordet jeg mente🙈
Min fejl, jeg læste forkert! Både kommoden og skabet er sprøjtemalet med træmaling 🙂 Men jeg ville helt klart forhøre mig hos byggemarked eller farvehandel, gerne vise dem præcis hvad det er du skal male.
Det er simpelthen så flot. Jeg står og skal male en flot gammel skab og syntes den farve i har brugt er virkelig flot. Har i en farvekode på den🍀
Hej Eva
Farven hedder Antique Green fra Jotun 🙂
Tusin tak for svaret. Så er det afsted til farvehandlere 🍀
Hej
Rigtig fint skab, hvor lang inde på lågerne er pyntelisterne placeret.
Det er så fint 🙂 Og jeg er meget inspireret.
Hvor er tapetet fra ?
Tak Hanna 🙂
Tapetet er fra mærket Sandberg.
Hej. Hvad hedder den farve, I har brugt? Og hvor er den fra? Det er blevet supersmukt.
Hej Gry
Tusinde tak. Farven på skabet hedder Antique Green fra Jotun.