Klassiske flødeboller med marcipanbund

Klassiske flødeboller med marcipanbund
 

  • 3-4 timer
  • Øvet
Hjemmelavede flødeboller

Åh flødeboller… sådan en fantastisk lækker lille dessert! Jeg elsker flødeboller men er kræsen med min chokolade. Jeg foretrækker at betale mere for de gode varer og købe flødeboller i en rigtig chokoladeforretning eller at lave dem selv fra bunden.

Første gang jeg prøvede at lave flødeboller var til min søster Mettes polterabend, hvor vi hev hende med på et flødebollekursus. Det var vildt sjovt og jeg har siden hen ofte lavet flødeboller i forskellige afskygninger, blandt andet disse himmelske hindbærflødeboller og disse støbte flødeboller med citron.

Bunden først

Flødeboller er festlige og sjove og kan varieres på mange måder. Men de klassiske er også bare gode! Jeg elsker dem med mørk chokolade og marcipanbund, så det er der i denne opskrift, men de kan selvfølgelig også laves med vaffelbunde, som kan købes færdiglavede, eller simple småkagebunde.

Hvis du vil bruge marcipanbunde, så skal de laves først. Brug en rund udstikker eller noget andet rundt i den ønskede størrelse og udstik små cirkler af marcipan. Man kan bruge bundene rå eller bage dem. Jeg foretrækker at bage dem så de bliver lidt hårdere, og så smager de lidt mindre af marcipan.

Læg bundene til side i en lufttæt boks indtil skummet skal sprøjtes på.

Flødebollebunde marcipan

tips til perfekt flødebolleskum

Flødebolleskummet er afgørende for, om dine flødeboller bliver flotte at se på. Flødebolleskum har en tendens til at falde sammen, falde af bunden eller vælte hvis den ikke piskes rigtigt. Det er ikke svært, men kræver blot at man kender tricksene:

  • Skummet skal piskes i cirka 10 minutter efter alle ingredienser er kommet i, så den bliver godt sej og kan holde form
  • Skummet skal være cirka 35 grader når den sprøjtes på bundene
  • Flødebollerne skal sætte sig i en time inden de dyppes i chokolade, så skummet hæfter ordentligt på bundene

Ovenstående tricks er afgørende for, at din skum ikke falder af bundene og ned i din chokolade, når de dyppes med bunden i vejret!

Chokolade til flødeboller

Flødeboller overtrækkes med chokolade, som udgør en væsentlig del af desserten, så derfor er det ekstra vigtigt at bruge en god chokolade. Det kan virkelig smages! Vi elsker personligt chokoladen fra Callebaut, men der findes mange gode mærker. Det vigtigste er at bruge ægte chokolade og altså ikke et erstatningsprodukt som vekao.

Det er også vigtigt at temperere chokoladen. Man kan ikke dyppe flødeboller i chokolade, som ikke er tempereret, for det vil være alt for varmt og glide af skummet, og vil smelte så snart man rører flødebollerne. Hvis du ikke har tempereret chokolade før kan du følge vores guide til at temperere chokolade.

Vi anbefaler desuden at blande chokoladen med lidt kakaosmør, når det skal bruges til flødeboller. Det er ikke et must, men det gør det nemmere at få et tyndt lag chokolade på flødebollerne, fordi chokoladen bliver mere tyndtflydende og vil løbe hurtigere af, når flødebollerne dyppes. Chokoladen og kakaosmørret blandes inden det smeltes og tempereres.

Sådan dyppes flødeboller

Når man skal dyppe flødeboller er det lettest at hælde chokoladen i et smalt glas. Det er vigtigt at glasset er bredt nok til, at flødebollen kan komme ned i samtidig med dine fingre der holder bunden, og vigtigt at chokoladen når så højt op i glasset, at skummet ikke rører bunden af glasset, når du dypper flødebollen.

Hold bunden mellem to fingre og vend bunden i vejret på flødebollen. Bare rolig, skummet falder ikke af hvis du har fulgt ovenstående råd 😉 Dyp den direkte ned i chokoladen og hiv den stille og roligt op igen. Lad den overskydende chokolade løbe af, indtil den kun drypper, og vend så flødebollen opad i en hurtig bevægelse.

Flødeboller og chokoladeDyppe flødeboller teknik

Stil flødebollen på en bagerist og lad chokoladen størkne, gerne i et rum med en temperatur på 18-20 grader (den ideelle temperatur for chokolade).

Flødeboller opskrift

 

Hjemmelavede flødeboller

Klassiske flødeboller med marcipanbund

4 fra 1 stemme
Samlet tid: 3 timer
Antal: 10 -12 stk
UDSKRIV GEM PÅ PINTEREST
Flødeboller med mørk chokolade og marcipanbund. En klassisk flødebolle med luftigt skum, som dyppes i mørk chokolade.

Ingredienser

Marcipanbunde:

  • 200 g marcipan
  • Lidt flormelis

Flødebolleskum:

  • 160 g sukker + 20 g sukker
  • 80 g glukosesirup
  • 50 g vand
  • 100 g pasteuriserede æggehvider
  • 15 g sukker
  • 1 vaniljestang valgfrit

Mørk chokoladeovertræk:

Pynt:

  • Kokos valgfrit

Fremgangsmåde

Marcipanbunde:

  • Drys lidt flormelis på bordet og kagerullen og rul marcipanen ud til cirka 2-3 mm tykkelse.
  • Udstik bunde med en rund udstikker. Vores bunde har Ø5 cm.
  • Bag bundene ved 180 grader (varmluft) i 6-7 minutter til de er let gyldne.
  • Lad dem køle helt af på en bagerist.
  • Bundene kan også bruges rå hvis man foretrækker det.

Flødebolleskum:

  • Kom 160 g sukker, glukosesirup og vand i en lille gryde og opvarm det til det koger. Lad sukkerblandingen koge til det når 117 grader, som måles med sukkertermometer.
  • Pisk imens æggehviderne på en røremaskine med piskeris indtil de skummer. Tilsæt de sidste 20 g sukker og pisk det sammen kort.
  • Hæld den 117 grader varme sukkerblanding over i æggehvideblandingen i en langsom strøm imens der piskes ved middel hastighed. Når det hele er tilsat, pisk i yderligere 10 minutter indtil du får en sej skum, som holder form. Skummet skal være cirka 35 grader varmt, mål evt. med et sukkertermometer.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen hvis dette ønskes og tilsæt kornene til skummet. Pisk det kort sammen til kornene er fordelt i skummet.
  • Fyld flødebolleskummet i en sprøjtepose med en stor rund tylle, ved at mose det ned af siderne i sprøjteposen, så du undgår for store luftbobler. Mas sprøjteposen flad og pres eventuelle luftbobler ud.
  • Sprøjt skum på flødebollerne. Hold sprøjteposen helt lodret centralt over bunden når der sprøjtes, så skummet ikke tilter skævt. Skummet kan skrabes af og du kan prøve igen hvis det går galt.
  • Lad flødebollerne stå i 1 time ved stuetemperatur så skummet hæfter sig fast til bunden. Dette er vigtigt så skummet ikke falder af når flødebollerne dyppes i chokolade.

Mørk chokoladeovertræk:

  • Smelt og temperer den mørke chokolade og kakaosmørret sammen.
  • Hæld den tempererede chokolade i et glas eller krus der er en anelse større end bundenes omkreds, så flødebollerne kan dyppes i glasset.
  • Vend bunden i vejret på en flødebolle, hold med en finger på hver side af bunden, og dyp flødebollen ned i chokoladen. Tag den op og lad overskydende chokolade dryppe ned i koppen.
  • Vend flødebollen opad igen i en hurtig bevægelse og sæt den på en bagerist. Drys eventuelt med kokos.
  • Gentag processen med resten af flødebollerne.
  • Lad flødebollerne størkne i et rum på 18-20 grader eller eventuelt i køleskabet hvis det skal gå hurtigere.

Noter

Bliver chokoladen for kold undervejs kan den nemt genvarmes med en hårtørrer. Sørg hele tiden for at den ikke kommer under 28 grader og ikke over 34 grader. Den ideelle temperatur for mørk chokolade er 32 grader.
Opbevar flødebollerne mørkt ved 18-20 grader (ideelt for chokolade) eller eventuelt i køleskabet.
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se.

 

Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
5. april 2021 af Mette 8 kommentarer

8 kommentarer

  • Emilia Svar

    skummet skal altså kun piske i 7-8 min. prøvede i 15 min. og det faldt sammen:(

    16. november 2016 at 18:10
  • Mia Svar

    Vores masse flyder ud og smager stiv som gamle flødeboller, har du en ide til hvad der er gået galt?

    22. december 2015 at 16:10
  • Amanda Svar

    Hej, kan man erstate glukosesirup med noget andet?
    For vil rigtig gerne prøve opskriften, da den virker overskuelig.

    Vh.

    11. november 2015 at 10:27
  • Tehrim Svar

    Hej, opskriften ser vild dejlig ud, kan ikke vente med at prøve den, men jeg mangler en ting..
    Hvor kan jeg købe glukosesirup?:-)

    3. november 2014 at 20:08
    • Trine Svar

      Hej Tehrim
      Du kan få glukosesirup i de fleste større supermarkeder, for eksempel Føtex. God fornøjelse!

      9. november 2014 at 21:11
  • Mette Svar

    Nårh ja, den smuttede. Vi har rettet opskriften!

    21. december 2012 at 18:51
  • Marianne Lloyd Svar

    Øh…. Skal bundene ikke bages?

    21. december 2012 at 15:54
    • mariam Svar

      4 stars
      det er en god opskrift jeg har lavet.

      10. november 2013 at 20:53

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften:




Del med en ven