Halloween småkager

Halloween småkager
 

 • 3-4 timer
 • Øvet
Halloween småkager

I år er Halloween lidt anderledes for de fleste, fordi mange holder sig hjemme. Det betyder at der skal hygges lidt ekstra indendøre. I år skaber jeg Halloween stemning herhjemme med disse sjove og (u)hyggelige Halloween småkager!

Mine Halloween småkager består af græskar, spøgelser, mumier, flagermus, skeletter, monstre og katte, men det er kun kreativiteten der sætter grænser for, hvilken Halloween uhygge du selv kan skabe. Mine småkager er med vaniljesmag, men er du mere til chokolade anbefaler jeg, at du bruger denne chokoladesmåkage opskrift til formålet.

Småkager som holder form

Normalt dikteres det, at for at småkager kan holde formen under bagning skal de på køl inden. Det er også rigtigt. MEN denne opskrift bryder alligevel normen for den skal nemlig IKKE på køl. Det betyder, at du kan spare en masse tid og alligevel få fine, flade småkager som holder på deres udstukkede form.

Jeg har bagt disse småkager maaaaange gange og de har aldrig slået fejl. Det vigtigste er, at måle præcist så dejens konsistens bliver rigtig, og sørge for at få den æltet ordentligt. Det er også vigtigt hverken at rulle dejen for tykt eller for tyndt ud. Den halve centimeter angivet i opskriften er vigtig, så tjek lige en ekstra gang, så får du den helt rigtige konsistens på dine småkager.

Afbagningen er lidt en smagssag. Småkagerne er halvhårde når de bages i 7 minutter, men giv dem lidt mere hvis du ønsker en mere knasende hård småkager. Pas dog på at de ikke får for meget, de skal kun være let gyldne.

Vanilje småkager til udstikkere

Farvet glasur

Halloween småkagerne er dekoreret med royal icing, en glasur lavet på æggehvider. Æggehviden gør, at glasuren størkner helt i modsætning til almindelig kageglasur. Den er også rigtig god til at holde form hvis man skal tegne præcise, smalle streger eller til at fylde en stor flade ud. Det hele afhænger af hvilken konsistens glasuren har.

Det letteste er, at lave en stor portion royal icing, som I opskriften nedenfor, og så fordele den i en masse små skåle – én skål per farve man vil bruge. Man kan også inddele den yderligere hvis man skal bruge både en fast (til præcise streger) og en flydende (til at fylde flader ud) variant af nogle af farverne.

Farv glasuren ved hjælp af pastafarve. Vores favoritter er disse pastafarver på tube, men Wiltons pastafarver er også udemærkede. Husk at pastafarve er meget koncentreret, og der skal bruges meget lidt til at farve rigtig meget! Så start forsigtigt, der kan altid tilsættes mere farve. Farverne kan også blandes til at lave nye farver. Rør godt rundt i glasuren indtil den er helt ensfarvet.

Pynte Halloween kager

Når du er tilfreds med din farve fyldes glasuren på en sprøjtepose med tylle. Når man skal lave mange forskellige dekorationer er det virkelig smart at have en tylleholder, så man bare kan skifte tyllen. Det er også nødvendigt med nogle forskellige størrelser tyller. Til disse småkager har jeg for eksempel brugt runde tyller på 1 mm, 2 mm og 3 mm.

Husk at dække al glasuren til med plastikfilm helt nede på glasuren når du ikke bruger den. Den størkner nemlig hurtigt og det betyder, at der vil danne sig en stiv skorpe oven på glasuren hvis den ikke dækkes til.

Den rigtige konsistens

Konsistensen på glasuren er altafgørende for, at du får pæne småkager. Glasur som skal bruges til præcise, tynde linier og detaljer skal være mere stiv end glasur, som skal bruges til at udfylde flader. Hvis din glasur er for tynd vil den være svær at arbejde med, være lang tid om at størkne og måske glide af din småkage. Hvis din glasur derimod er for tyk vil den tørre for hurtigt og klumpe.

Glasurens konsistens tilpasses med lidt vand og kan testes ved, at trække en ske igennem glasuren og så tælle, hvor lang tid den er om, at trække sig sammen (så mærket fra skeen forsvinder). Der findes en milliard Youtube videoer om dette, så jeg vil nøjes med at sige at med glasuropskriften nedenfor tæller jeg til:

 • 12 sekunder for glasur, som skal bruges til at fylde ud
 • 18 sekunder for glasur, som skal bruges til detaljer eller omrids

Fyld fladerne ud

For at fylde fladerne på småkagerne med en farve skal der først tegnes et omrids med den tykkere glasur. Med denne glasur kan du nemlig sprøjte en fin smal kant omkring det område, der skal fyldes ud, og derefter fylde området med den tynde glasur, som bruges til at fylde ud med.

Sørg for at fylde den tynde glasur i lige efter du har sprøjtet kanten, så kanten ikke når at størkne for meget. Ellers vil man kunne se en forskel på kant og den udfyldt flade.

Vent til fladen er størknet og pynt derefter småkagerne med detaljer ovenpå.

Småkager til Halloween

Opbevaring

Sørg for at opbevare småkagerne i en lufttæt beholder / kagedåse ved stuetemperatur. Læg gerne bagepapir under låget så du er helt sikker på, at det er lufttæt. Så holder småkagerne sig gode i op til 1 uge.

Halloween småkager

Halloween småkager

Samlet tid: 3 timer
Antal: 40 -45 småkager
UDSKRIV GEM PÅ PINTEREST
Disse (u)hyggelige og festlige Halloween småkager er et sjovt indslag og virkelig hyggelige at lave sammen derhjemme.

Ingredienser

Vanilje småkager:

 • 350 g mel cirka
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 1,5 tsk bagepulver
 • 1 knivspids salt
 • 200 g koldt smør
 • 200 g sukker
 • 1 æg

Farvet glasur (royal icing):

 • 600 g flormelis
 • 3 pasteuriserede æggehvider
 • 1 spsk citronsaft
 • Valgfri pastafarver
 • Lidt vand

Fremgangsmåde

Vanilje småkager:

 • Kom mel, vaniljesukker, salt og bagepulver i en skål og rør det sammen med en grydeske.
 • Skær smørret ud i stykker og kom det i en anden skål sammen med sukkeret. Pisk smør og sukker sammen med elpisker eller på en røremaskine i 2-3 minutter, indtil det er cremet. Tilsæt æg og pisk det hurtigt sammen.
 • Tilsæt melblandingen til den våde blanding lidt af gangen under omrøring. Ælt dejen sammen med hænderne til den er glat.
 • Del dejen i tre. Drys lidt mel på bordet og på en kagerulle, og rul dejen ud til en tykkelse på 5 mm. Udstik småkager én af gangen og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
 • Bag småkagerne én bageplade af gangen ved 180 grader (alm. ovn) i 7-9 minutter. Lad småkagerne køle af på bagepladen i 5 minutter inden de flyttes til afkøling på en bagerist.

Farvet glasur:

 • Kom flormelis, pasteuriserede æggehvider og citronsaft i en skål, for eksempel skålen på en røremaskine, og rør det sammen på langsom hastighed til det har samlet sig. Har du ingen røremaskine, så rør det sammen med en grydeske.
 • Øg hastigheden på røremaskinen og pisk glasuren i cirka 5 minutter, til den bliver så stiv, at spidser kan stå op selv. Har du ingen røremaskine, så brug en elpisker.
 • Fordel glasuren i små skåle, én skål per farve du ønsker at bruge til småkagerne. Kom plastikfilm helt ned på glasuren så den ikke får skorpe.
 • Farv glasuren ved at tilsætte pastafarve og røre godt rundt med en ske, til farven er helt ensartet fordelt. Husk at komme plastikfilm på glasuren indtil den skal bruges.
 • Når du skal bruge glasuren skal konsistensen justeres til formålet. Læs ovenfor i indlægget hvordan det gøres med lidt vand.
 • Kom glasuren i en sprøjtepose med tylle og sprøjt den på småkagerne som ønsket.
 • Lad glasuren størkne ved stuetemperatur.

Noter

Opbevar småkagerne med glasur i en lufttæt beholder / kagedåse i op til 1 uge.
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se.

 

Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
29. oktober 2020 af Trine Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften:
Del med en ven