Gulerodsboller med chiafrø

Gulerodsboller med chiafrø
 

  • 2-3 timer
  • Begynder
Gulerodsboller med chiafrø

Findes der noget bedre end duften af friskbagte boller en søndag morgen, når sneen vælter ned udenfor? Jeg tror det ikke. Det er nogenlunde sådan vores weekender ser ud i øjeblikket, hvor vi er i lockdown og tiden i weekenderne føles uendelig i forhold til hvad den plejer.

På en måde er det både rigtig hyggeligt men også ret kedeligt, for vi savner vores venner og familie, og vi savner at opleve andet end gåture ved søen og skoven. Men det er hvad det er, så vi prøver at få så meget ud af vores påtvungne kvalitetstid som muligt 😉

Disse gulerodsboller med chiafrø er supernemme og kræver ikke meget andet end lidt tålmodighed imens de hæver. Chiafrøene giver god knas, og den tilsatte gulerod hjælper bollerne til at holde sig fugtige og gode i flere dage.

Ingredienser til chiabollerne

Gode boller kan bages med ingredienser, du sikkert allerede har i dit køkken: gær, mel, æg, salt og smør. I disse lækre chiaboller skal der også følgende, som giver ekstra god smag:

Honning
Honning giver sødme til bollerne og er med til at fastholde fugten i bollerne, så de forpligter luftige og lækre. Hvis du ikke har honning ved hånden kan du i stedet tilsætte komme 25 ml vand og 80 gram sukker i en gryde og varme det op under omrøring, indtil sukkeret er opløst. Sukkersiruppen kan erstatte honning 1:1. Alternativt kan du også bruge lys sirup.

Chiafrø
Jeg elsker chiafrø, både smagen og konsistensen. Og så er de et superfrø, som er fyldt med gode ting som kalk, omega-3 og antioxidanter! What’s not to like? Chiafrøene har sådan en god størrelse til brød og boller, hvor de giver en dejlig knasende effekt. Men har du ikke chiafrø kan du selvfølgelig undlade dem, eller du kan erstatte dem med for eksempel hørfrø, som har nogenlunde samme fiberindhold.

Friskrevet gulerod
Gulerod i brød og boller er vidst en meget skandinavisk ting, men resten af verden aner ikke hvad de går glip af, for det er simpelthen bare så lækkert! Revet gulerod giver en masse fugt til dejen og er helt afgørende for, at disse boller får den rigtige konsistens. Når det så er sagt så kan de selvfølgelig undlades, eller de kan helt eller delvist erstattes med friskrevet squash (hvor væden presses ud).

Hvordan skal bolledejen æltes?

Disse boller kan både æltes på maskine eller i hånden – og du kommer ikke til at træne armmuskler, hvis du gør det manuelt, for dejen skal faktisk bare lige æltes sammen til den er glat og ensartet. Bare sørg for, at tilsætte melet lidt ad gangen så du ikke pludselig får tilsat for meget og får en tør dej.

Bollerne kan også æltes på maskine. Jeg bruger typisk min KitchenAid røremaskine til at ælte dej på, og det gøres på samme måde som når du ælter i hånden: tilsæt mel lidt af gangen. Det er en god idé at tage dejen ud på bordet og lige ælte én gang igennem til sidst, så du sikrer, at der ikke sidder mel tilbage i bunden.

Efterfølgende skal dejen hæve i cirka 1 time, og efter bollerne er formet skal bollerne efterhæve i cirka 20 minutter.

Chiaboller opskrift

Gulerodsboller med chiafrø

Gulerodsboller med chiafrø

5 fra 1 stemme
Tilb. tid: 2 timer
Antal: 16 -22 stk
UDSKRIV GEM PÅ PINTEREST
Lækre boller med revet gulerod og chiafrø. Chiafrøene giver bollerne god knas og gulerødderne tilfører en masse fugt til bollerne, så de holder sig gode i flere dage.

Ingredienser

Boller:

  • 5 dl lunken vand
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 1,5 spsk honning
  • 1 tsk salt
  • 50 g chiafrø
  • 200 g friskrevet gulerødder
  • 75 g smeltet smør let afkølet
  • 1300-1400 g mel

Til pensling:

  • 1 æg

Fremgangsmåde

  • Rør gær ud i lunken vand i en skål (skålen på en røremaskine hvis du vil ælte dejen på sådan en). Tilsæt æg, honning og salt, og pisk det sammen.
  • Tilsæt chiafrø, revet gulerod og smeltet smør. Tilsæt så mel lidt af gangen under æltning og ælt det grundigt sammen til dejen er helt blød.
  • Lad dejen hæve i cirka 1 time.
  • Form dejen til boller, enten store eller små. Bollerne på billederne er store og der blev fik 16 stk. Lad bollerne efterhæve i cirka 20 minutter.
  • Pisk ægget til pensling og pensle det på bollernes overflade lige inden bagning.
  • Bag bollerne ved 200 grader (alm. ovn) i 12-15 minutter afhængigt af størrelsen. Lad dem køle helt af på en bagerist.

Noter

Bollerne er fryseegnede.
Har du prøvet opskriften?Tag @bageglad på Instagram så vi kan se.
Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
19. januar 2021 af Trine 4 kommentarer

4 kommentarer

  • Line Svar

    5 stars
    Super lækker boller.👍🏻
    Jeg tog lidt valnødder og hakkede groft, og puttede i. Det er bare godt.😋🤤
    De skal bestemt bages igen.👍🏻

    25. januar 2021 at 10:05
    • Trine Svar

      Det var en god idé 🙂

      25. januar 2021 at 12:16
  • Gitte L. Madsen Svar

    Fantastiske boller – alle drengene var vilde med dem. Jeg lavede halvportion – brugt 10 gram gær og satte dejen i køleskabet og bagte dem næste morgen. Selv dagen efter var de godt – helt sikker en opskrift, der bliver gemt her. Kærlige hilsener til jer alle.

    23. januar 2021 at 12:49
    • Trine Svar

      Dejligt at høre, Gitte 😀

      23. januar 2021 at 20:02

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bedøm opskriften:




Del med en ven