Indlægget er sponsoreret af Naturli’ Foods
Vegetabilske mælkeprodukter er blevet mere og mere populære i Danmark fordi flere og flere fravælger komælk i deres kost, enten pga. livsstil (f.eks. veganer) eller helbred (f.eks. laktoseintolerance eller mælkeallergi).
Det kan dog være lidt af en jungle at finde ud af de mange komælks-alternativer, så her følger en grundig gennemgang af de forskellige slags vegetabilsk mælk og hvad de er bedst egnede til.
Jeg har personligt udelukket komælksprodukter fuldstændigt fra min kost fordi jeg som ung udviklede ekstremt høj intolerance overfor mælkeprotein efter et sygdomsforløb. Jeg tåler ikke laktosefri produkter, kun vegetabilsk mælk, og jeg er derfor efterhånden blevet verdensmester i at camouflere mad, kager og desserter så ingen ved, at der ikke er brugt komælksprodukter. Derfor er her masser af opskrifter her på bloggen, som er laktose- og mælkefri.
Én ting er smagen, noget andet er nærings-, fedt-, og sukkerindholdet i forskellige slags vegetabilsk mælk, som varierer meget altefter hvilken type, man vælger. Fælles for dem alle er dog, at de har et lavere sukkerindhold end komælk – og de er alle økologiske.
Vi ser nærmere på følgende typer vegetabilsk mælk:
Soyamælk
Soyamælk laves af soyabønner som koges og males ad flere omgange for at adskille den spiselige og uspiselige del af soyabønnerne. Herefter blendes den spiselige del til soyamælk og steriliseres.
Smag og konsistens: Soyamælk er den vegetabilske mælk, som minder mest om komælk. Det er en anelse sødt, men har en unik let bitter eftersmag. Soyamælk fås med og uden sukker og tilsat smag (ofte vanille eller kakao).
Udvalg og pris: Soyamælk er det mest populære alternativ til komælk og derfor også det nemmeste at få fat i. Der findes en række af producenter som laver sojamælk i forskellige prisklasser mellem 15-23 kr. for 1 liter, og det kan købes i alle større supermarkeder. Desuden tilbyder mange caféer soyamælk til kaffen.
Holdbarhed og opbevaring: Soyamælk behøver ikke stå på køl og kan holde sig i op til 7 måneder. Efter åbning bør soyamælk stå på køl og har en holdbarhed på op til 5 dage.
Fordele: I modsætning til komælk indeholder sojamælk ingen spor af antibiotika og ingen kolesterol. Det har også færre kalorier end komælk. De fleste producenter tilsætter vitaminer som D-vitamin og mineraler som kalcium. Soyamælk har desuden det højeste proteinhold af alle vegetabilske mælketyper og er fuld af antioxidanter.
Ulemper: Der er teorier om, at store mængder soya kan være skadelig, men der er ikke lavet tilstrækkelige undersøgelser endnu til at vide det med sikkerhed.
Sojamælk er velegnet til:
- Bagning og mad, f.eks. kager, boller og saucer
- Erstatning for kærnemælk, rørt op med 1 spsk friskpresset citronsaft som trækker i 10 min.
- På morgenmadsprodukter, f.eks. havregryn, cornflakes, o.lign.
- Varme drikke, f.eks. kaffe og the
Mandelmælk
Mandelmælk laves ved at blende mandler med vand og derefter fjerne pulpen. Vandet der er tilbage kaldes mandelmælk.
Smag og konsistens: Mandelmælk har en sød nøddet smag, uanset om den er usødet eller ej. Konsistensen er cremet og tykkere end almindelig komælk og minder snarere om konsistensen af kærnemælk.
Udvalg og pris: Mandelmælk fås i de fleste større supermarkeder og sælges af flere producenter i Danmark. Prisen er ca. 22-32 kr. for 1 liter.
Holdbarhed og opbevaring: Mandelmælk har ingen udløbsdato og behøver ikke opbevares på køl. Efter åbning bør den opbevares på køl og har en holdbarhed på op til 5 dage.
Fordele: Mandelmælk indeholder mindre sukker end komælk og kan også fås i sukkerfri versioner. Mandelmælk er desuden forholdsvis nemt at lave selv.
Ulemper: Man skulle tro, at man ved at drikke mandelmælk får alle fordelene af at spise mandler, men mandelmælk består primært af vand og kun omkring 2-3% mandler.
Mandelmælk er velegnet til
- Smoothies
- Havregrød
- Varme drikke som røres med mælk fra bunden, f.eks. varm kakao og chai latte (men ikke som en sjat i kaffe og the)
Rismælk
Rismælk laves enten ved at mase riskorn igennem en maskine og udtrække vandet, eller ved at koge ris og blende dem med vand.
Smag og konsistens: Rismælk er lidt sødt, men tættere på neutral end de andre vegetabilske mælketyper. Rismælk er meget vandet og den tyndeste type vegetabilsk mælk.
Udvalg og pris: Naturel rismælk er ikke så populært i Danmark og store supermarkeder sælger ofte kun et begrænset udvalg fra få producenter. Rismælk tilsat smag er derimod steget i popularitet og derfor fås rismælk med kokos, vanille eller mandler i de fleste større supermarkeder. Prisen er ca. 19-23 kr. for 1 liter.
Holdbarhed og opbevaring: Rismælk behøver ikke stå på køl og kan holde sig i op til 6 måneder. Efter åbning bør rismælk stå på køl og har en holdbarhed på op til 5 dage.
Fordele: Rismælk er særligt velegnet til allergikere, som ikke tåler soya og nødder. Det er desuden det letteste fordøjelse vegetabilske mælkeprodukt. Rismælk er utroligt nemt at lave selv.
Ulemper: De fleste producenter af rismælk fylder det med sukker og kunstige vitaminer. Rismælk indeholder næsten ingen proteiner sammenlignet med komælk og andre vegetabilske mælketyper.
Rismælk er velegnet til
- Smoothies
- Kager og desserter
- Brød og boller
- Suppe
Havremælk
Havremælk laves ved at lægge havre i blød i vand og derefter blende det. Den blendede havremasse sies og vandet, der er tilbage kaldes havremælk.
Smag og konsistens: Havremælk smager præcis som det cremede vand øverst på havregrøde – en mild og en lille smule sød smag.
Udvalg og pris: Havremælk er endnu ikke så populært i Danmark, men er ‘det nye sort’ inden for vegetabilsk mælk i Vesten så udvalget forventes at udvides snart. De store supermarkeder sælger typisk kun havredrik fra 1-2 producenter, mens udvalget er større (og billigere) online. Havremælk koster ca. 10-21 kr. for 1 liter.
Holdbarhed og opbevaring: Havremælk behøver ikke stå på køl og kan holde sig i op til 7 måneder. Efter åbning bør havremælk stå på køl og har en holdbarhed på op til 5 dage.
Fordele: Havremælk indeholder ingen kolesterol og har et højt indhold af jern og kalk. Det er meget let at lave havremælk selv.
Ulemper: Havremælk har kun et lavt proteinindhold og er ikke glutenfrit, medmindre det laves selv på glutenfri havregryn.
Havremælk er velegnet til
- Alle slags varme drikke
- Smoothies
- Brød og boller
- Kager og desserter
- Cremede supper og gryderetter
Kokosdrik
Kokosdrik er en fortyndet version af kokosmælk, hvor den tykkere del af kokosmælken skummes af.
Smag og konsistens: Kokosdrik har en mild kokossmag, som har en tendens til at trænge igennem i mad og desserter. Konsistensen minder om minimælk.
Udvalg og pris: Kokosdrik er endnu ikke så populært i Danmark og udvalget i supermarkederne er derfor begrænset. De store supermarkeder tilbyder ofte 1 variant og ellers kan kokosdrik købes online. Prisen er ca. 22-31 kr. for 1 liter.
Holdbarhed og opbevaring: Kokosdrik behøver ikke stå på køl og kan holde sig i op til 9 måneder. Efter åbning bør kokosdrik stå på køl og har en holdbarhed på op til 5 dage.
Fordele: Kokosdrik er det mest fedtfattige af de vegetabilske mælketyper og derfor populær i forbindelse med vægttab.Kokosdrik har desuden et højt indhold af kalk og magnesium og er en naturlig energidrik. Kokosdrik er meget mildt mod maven og kan endda lindre mavesmerter og opkast.
Ulemper: Hvis man drikker for meget kokosdrik kan det få effekt som afføringsmiddel. Kokosdrik har desuden en smag, som er ret gennemtrængende, så den bør kun bruges til retter hvor en mild kokossmag kan accepteres.
Kokosdrik er velegnet til
- Smoothies
- Kager og desserter som gavnes af en mild kokossmag
- Gryderetter og karryretter
- Is
Sammenligning af næringsindhold i mælk*
Kcal | Fedt (g) | Sukker (g) | Kalcium (mg) | |
---|---|---|---|---|
Letmælk (komælk) | 47 | 1,5 | 4,7 | 124 |
Minimælk (komælk) | 37 | 0,5 | 4,9 | 125 |
Soyamælk | 33 | 1,5 | 2,0 | 120 |
Soyamælk (usødet) | 35 | 2,1 | 0,1 | 120 |
Mandelmælk | 37 | 1,1 | 3,0 | 120 / 0** |
Mandelmælk (usødet) | 32 | 1,9 | 0,2 | 120 / 0** |
Rismælk | 54 | 1,1 | 6,5 | 0 |
Havremælk | 46 | 1,4 | 3,6 | 120 / 0** |
Kokosdrik | 23 | 0,9 | 2,5 | 120 |
Hasselnøddemælk | 29 | 1,6 | 3,1 | 120 |
*Gennemsnitligt næringsindhold baseret på følgende produkter: Arla Økologisk Letmælk, Thise Økologisk Letmælk, Arla Økologisk Minimælk, Thise Økologisk Minimælk, Alpro Soya Original, Alpro Soyadrik Light, Naturli’ Soyadrik Sukkerfri, Alpro Mandel Original, Naturli’ Mandeldrik Original, Alpro Mandel Usødet, Naturli’ Mandeldrik Usødet, Naturli’ Risdrik Naturel, Alpro Havredrik Original, Naturli’ Havredrik Original, Naturli’ Kokosdrik Naturel, Alpro Kokos Original, Alpro Hasselnøddedrik Original
**Fås med og uden tilsat kalcium
Producenter af vegetabilsk mælk
I Danmark kan du bl.a. købe vegetabilsk mælk fra disse mærker:
- Naturli’
- Alpro
- Dream
- Urtekram
- Joya
- Provamel
5 kommentarer
Hvorfor kalder I det for havremælk, soyamælk etc. når ikke det har det mindste med mælk at gøre og at der på kartonerne står DRIK?
Tja fordi det er det de fleste kalder det i daglig tale. Vi kalder også det inde i kokosnødderne for kokosmælk.
Men plantemælk er stadig mere dyr end komælk… Komælk er cirka 7-8kr og plantemælks pricen er dobbelt.
Man kan købes to liter komælk for en plantemælk… Studerende har ikke penge til det. Jeg vil købes plantemælk hvis det er billigere end komælk.
Kære bage glad,
I nævner at Holdbarheden på soya mælk er 7 mdr, er det 7 mdr efter”best før” som står på kartonens top? (På en naturli soya drik) har en mælk der har bedst før 15/6, lugter og smager mild
Link til artikel i Politiken om mandelproduktion:
https://politiken.dk/oekonomi/ressourceoekonomi/art5557450/Høj-produktion-af-tørstige-mandler-kan-få-katastrofale-vand-følger
Prooduktion af 1 mandel kræver 4 liter vand det er tankevækkende hvis det er rigtigt.