Jeg elsker gammeldags fastelavnsboller med den bløde dej og lækre cremefyld! Men det er også en tung bandit og nogle gange må man bryde med traditionerne og prøve noget nyt. Derfor har jeg i år lavet tre alternative slags fyld til fastelavnsbollerne, som pepper dem lidt op og gør dem mere friske end tunge.
3 slags fyld til fastelavnsboller
Den klassiske fastelavnsbolle er fyldt med kagecreme, som giver fastelavnsbollen en skøn smag af vanilje. Men det er altid sjovt at lege med smagsoplevelsen, så her får du tre alternative fyld til dine fastelavnsboller.
Hindbær og vanilje
En nem måde at opgradere den klassiske fastelavnsbolle på er ved at tilsætte hindbær. Det giver fastelavnsbollen en tiltrængt syrlighed, så den ikke er lige så tung. Det gøres nemt i form af hindbærmarmelade. Man kan selvfølgelig lave sin egen hindbærmarmelade, men i en fastelavnsbolle synes jeg ikke man vinder det helt store i smagen ved at lave den selv, så jeg køber blot en god hindbærmarmelade for at sparre besværet. Fastelavnsbollen fyldes altså med både vanilje kagecreme og hindbærmarmelade.
Passionsfrugt og vanilje
En anden måde at tilføre syrlighed og samtidig et eksotisk twist til sin fastelavnsbolle er ved at bruge passionsfrugt. Jeg kombinerer den klassiske vanilje kagecreme med hjemmelavet passionsfrugt curd, som løfter fastelavnsbollen til helt nye højder. Det er rigtig nemt at lave passionsfrugt curd og det smager vidunderligt!
Citron og pistacie
I disse fastelavnsboller er kagecremen erstattet med en syrlig og cremet lemon curd, samt en tyk pistaciemasse. Citron og pistacie komplimenterer hinanden rigtig godt og gør fastelavnsbollen mere frisk og mindre tung. Man kan købe lemon curd færdiglavet, men jeg anbefaler altid at lave den selv da det 1) er virkelig nemt og 2) bare smager så meget bedre!
Tips til fastelavnsbolledej
For at opnå den perfekte fastelavnsbolledej, som er sprød udenpå og blød indeni med en gylden overflade, skal du:
- Opløse gær i lunkent vand. Vandet må ikke være for varmt, da det dræber gærren
- Tilsætte helt koldt smør. Det sikrer, at dejen bliver en anelse flagende og sprød
- Fordele smørret rigtig godt i dejen. Det gøres allerbedst med en dejblander, men man kan også gøre det ved at smuldre smørret imellem fingrene, indtil man får en krummelignende blanding
- Lade dejen hæve til dobbelt størrelse, og lade fastelavnsbollerne efterhæve efter de er formet
For flere tips til at bage gammeldags fastelavnsboller anbefaler jeg, at du læser min opskrift på klassiske fastelavnsboller.
Pynt til fastelavnsboller
Der er ingen grænser for hvordan man kan pynte sine gammeldags fastelavnsboller. Den klassiske fastelavnsbolle er toppet med hvid- eller kakaoglasur, men her kan man sagtens lege med farver. Jeg har for eksempel bagt fastelavnsboller med tre forskellige farver glasur, som hver repræsenterer et forskelligt fyld.
Man kan opgradere udtrykket af ens fastelavnsboller ved også at komme noget pynt på glasuren. Det kan for eksempel være:
- Hakket pistacie
- Frysetørret hindbær
- Hakket chokolade
- Hakkede hasselnødder
- Krymmel i flotte farver
- Blomster af fondant (som på billedet)
Spørgsmål til opskriften
Kan fastelavnsbollerne bages dagen før?
Fastelavnsbollerne er bedst friskbagte, men de kan godt bages aftenen før, så længe de opbevares i en lufttæt beholder eller i fryseposer.
Kan fastelavnsbollerne fryses?
Ja fastelavnsbollerne kan fryses. Man kan enten fryse fastelavnsbolledejen, færdigformede ubagte fastelavnsboller eller færdigbagte fastelavnsboller med og uden glasur. De er bedst friskbagte så hvis det er muligt er det bedst at fryse dem ubagte.
Kan dejen hæve natten over?
Hvis du vil lave dejen i god tid inden fastelavnsbollerne udformes, kan du lade dem hæve natten over i køleskabet. I så fald skal du kun bruge 10 gram gær i dejen. Når du har udformet fastelavnsbollerne skal de stadig efterhæve i en halv time ved stuetemperatur.
Hvor mange fastelavnsboller skal man beregne per person?
En fastelavnsbolle er ret tung, så de fleste (og især børn) vil nok kun spise én. Skal du være sikker på, at der er nok fastelavnsboller, ville jeg personligt beregne 1,5 fastelavnsbolle per person.
Gammeldags fastelavnsboller med 3 slags fyld
Ingredienser
Hindbær- og vaniljefyld:
- 1/2 portion af min vanilje kagecreme
- 6 spsk hindbærmarmelade
Passionsfrugt- og vaniljefyld:
- 1/2 portion af min vanilje kagecreme
- 1/2 portion af min passionsfrugt curd
Citron- og pistaciefyld:
- 1 portion af min lemon curd
- 80 g uskallede og usaltede grønne pistacienødder
- 3-5 spsk vand
Fastelavnsbolledej:
- 1 portion af dejen til mine gammeldags fastelavnsboller
Glasur:
- Flormelis
- 3-4 spsk lunken mælk*
- Hvid pastafarve**
- Valgfri pastafarve
Fremgangsmåde
Fyld:
- Hindbær- og vaniljefyld: Vanilje kagecremen skal laves minimum 4 timer inden det fyldes i fastelavnsbollerne – med fordel dagen før. Lav kagecremen efter anvisning i opskriften og lad den sætte sig helt i køleskabet.
- Passionsfrugt- og vaniljefyld: Vanilje kagecremen skal laves minimum 4 timer inden det fyldes i fastelavnsbollerne – med fordel dagen før. Lav kagecremen efter anvisning i opskriften og lad den sætte sig helt i køleskabet.
- Passionsfrugt curd skal laves minimum 3 timer inden det fyldes i fastelavnsbollerne og kan med fordel laves op til 5 dage før så længe det opbevares i en lufttæt beholder eller glas.
- Citron- og pistaciefyld: Lemon curd skal laves minimum 3 timer inden det fyldes i fastelavnsbollerne og kan med fordel laves op til 5 dage før så længe det opbevares i en lufttæt beholder eller glas.
- Pistaciemassen kan laves lige før brug eller op til 2 dage inden det fyldes i fastelavnsbollerne. Kom pistacienødderne uden skal på en bageplade beklædt med bagepapir og rist dem i ovnen ved 180 grader (alm. ovn) i 6-8 minutter. Blend dem efterfølgende i en foodprocessor med vand ved høj hastighed, indtil du får en cremet pistaciemasse.
Fastelavnsbolledej:
- Lav dejen efter anvisning i opskriften.
- Form og fyld fastelavnsbollerne: Rul og skær dejen ud som beskrevet i opskriften. Kom fyld på midten af hver dej firkant og luk bollen omkring fyldet. Vær omhyggelig med at få lukket enderne helt tæt, så der ikke er huller hvor fyldet kan løbe ud – for så vil især curd løbe ud af bollen. Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 30 minutter inden bagning.
- Bag fastelavnsbollerne: Bag fastelavnsbollerne ved 200 grader (alm. ovn) i 12-15 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle helt af på en bagerist inden de pyntes med glasur.
Glasur:
- Rør flormelis, mælk, hvid pastafarve og en valgfri pastafarve sammen i en skål. Tilpas konsistensen ved at tilsætte hhv. mere flormelis eller mere mælk. Konsistensen skal være fast nok til, at glasuren ikke løber ned af fastelavnsbollerne. Kom først glasuren på når fastelavnsbollerne er kølet helt af.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar