Jeg er netop hjemvendt efter en fantastisk dykkerferie i Egypten med 30 grader. Det er imellemtiden blevet rigtig koldt i Danmark og jeg forsøger at holde varmen med græskarsuppe, stearinlys og TV-serier!
Der er mange retter, som bare egner sig bedre til koldere vejr, blandt andet gryderetter. Coq au vin er en klassisk fransk gryderet af hane eller kylling med rødvin og grøntsager, som er supernem at lave. Retten får en fantastisk velsmagende sauce og er rigtig nem at lave til mange personer ad gangen, så det egner sig godt til hovedret til gæster.
Der findes mange opskrifter på coq au vin, men min foretrukne er denne opskrift på coq au vin, som er baseret på Jamie Olivers opskrift.
Eftersom saucen til denne lækre gryderet primært består af rødvin, er det vigtigt, at vælge en god rødvin. Det skal desuden være en rødvin som er kraftig i smagen, for eksempel en shiraz.
Hanen eller kyllingen skal ligge i blød i rødvinen i en halv dags tid, minimum seks timer, så rødvinen kan trænge ordentligt ind i kødet. Derefter er det blot at skylle og skære grøntsagerne og stege dem sammen med kyllingen. Alt fyldet skal i en gryde, som kan tåle at komme i ovnen – gryderetten skal nemlig stå halvanden time i ovnen ved 170 grader.
Resultatet bliver den lækreste, møreste kylling med en superlækker rødvinssauce. Retten kan serveres til ris eller kartofler eller en lækker salat.

Coq au vin
Ingredienser
- 1 unghane eller stor landkylling (cirka 1600 g)
- 1/2 flaske kraftig god rødvin
- 1 laurbærblad
- 1 spsk peberkorn
- 3 fed hvidløg
- 8 skalotteløg
- 10-12 mark champignons
- 2 fed hvidløg
- 1/2 liter hønsebuillon
- timian
- persille
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skær kyllingen i stykker af lår, bryst, m.m. og læg det i et aflangt fad. Hæld rødvin over, så det dækker så meget af kyllingen, som muligt. Kom peberkorn, laurbærblad og hvidløg skåret i mindre stykker ved. Lad kyllingen trække i rødvinen i køleskabet i minimum seks timer.
- Skyl champignons og skær dem eventuelt i mindre stykker. Fisk kyllingestykkerne op ad rødvinssaucen og brun dem på en pande tre-fire stykker ad gangen. Læg dem på en tallerken bagefter. Steg på samme pande hvidløg i mindre stykker sammen med champignons og skalotteløg i et par minutter.
- Kom champignons, skalotteløg, hvidløg og kyllingestykkerne i en stor gryde, som kan tåle at komme i ovnen. Hæld rødvinssaucen gennem en si ned i gryden. Tilsæt en halv liter hønsebuillon.
- Stil gryden på en kogeplade med høj varme og lad saucen koge op. Kom låg på gryden og stil gryden i ovnen ved 170 grader i minimum en time til halvanden.
- Stik i kyllingen med en strikkepind. Hvis væden der kommer ud er klar, er kyllingen færdig.
- Server coq au vin med ris og eventuelt en salat til.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Dette indlæg indeholder affiliate links.
Skriv et svar