Chokolade tal kage

Chokolade tal kage
 

  • 3-4 timer
  • Middel
Tal kage med chokolade fra Bageglad

Min fantastiske mand fyldte 35 år forleden og på trods af, at han ikke vil mindes om, at han nærmer sig de 40 synes jeg alligevel, at det er en alder der skal fejres med manér.

Derfor bagte og pyntede jeg to fine tal kager, ét tal per kage, selvfølgelig i chokolade som han elsker. Hans yndlingsslik er Toffifee, så det skulle selvfølgelig være en del af pynten. Jeg supplerede med friske blåbær og brombær og andet chokolade.

Resultatet blev super fint. Det er rigtig nemt at skære en flot tal kage hvis man laver en skabelon at skære efter. Jeg sprøjtede en lækker chokolade smørcremen på kagerne og så var det bare at pynte dem. Nemt!


Tricket til en perfekt tal kage er, at skære efter en skabelon. Print eller tegn et tal på et papir og klip det ud. Læg det oven på den helt afkølede chokoladekage og skær så med en skarp kniv. Sprøjt så chokolade smørcreme på med en tylle. Hvis man som jeg vil bruge en stjernetylle kan man f.eks. bruge Wilton 2D eller Wilton 1M.

Så skal kagen pyntes. Det bliver pænest hvis pynten bliver jævnt fordelt, så kom én slags pynt på ad gangen. Kom frugten på til sidst og sørg for, at den er helt tør inden den sættes på smørcremen.

Tal kage i chokoladekageTal kage med glasurTal kage med slikTal kage med slik og frugt

Tal kagerne kan pyntes præcis som man ønsker. Det er kun fantasien der sætter grænser. Jeg brugte:

  • Toffifee
  • Toms Guldbarer
  • Maltesers
  • Små chokoladekugler med knas
  • Friske blåbær
  • Friske brombær

Chokolade tal kage

Chokolade tal kagen skal en tur i køleskabet så smørcremen kan stivne. Man kan sagtens lave kagen i god tid, f.eks. bage chokoladekagen aftenen før og skære tallene ud, og så pynte om morgenen. Husk at tage tal kagen ud mindst 2 timer inden servering, så man ikke serverer kold og hård chokoladekage.

Tal kage med blåbær og chokolade

 

Tal kage med chokolade fra Bageglad

Chokolade tal kage

Ret: Dessert
Samlet tid: 3 timer
Mængde: 1 tal på cirka 30 x 20 cm

Fejre en du holder af med en personlig tal kage. Denne tal kage er skåret i en lækker svampet chokoladekage og pyntet med frisk frugt og forskellig chokolade. 

Udskriv

Ingredienser

Chokoladekage:

  • 185 g blødt smør
  • 300 g sukker
  • 4 æg
  • 180 g mel
  • tsk bagepulver
  • 50 g god mørk chokolade
  • 2 spsk kakao
  • 2 dl mælk

Chokolade smørcreme:

  • 40 g blødt smør
  • 1/2 tsk vanilje-essens
  • 250-275 g flormelis
  • 3-4 spsk mælk
  • 40 g god mørk chokolade

Pynt:

  • Frugt f.eks. blåbær og brombær
  • Chokolade f.eks. Maltesers, Toffifee, Toms Guldbarer o.lign.

Fremgangsmåde

Chokoladekage:

  1. Tegn en skabelon til dit tal på cirka 30 x 20 cm på et stykke papir og klip det ud.
  2. Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn). Smør en firkantet form der er lidt større end 30 x 20 cm.
  3. Rør smør og sukker sammen med elpisker eller på en køkkenmaskine, til det er hvidt. Tilsæt æg og pisk det sammen med smør- og sukkerblandingen.
  4. Rør mel, bagepulver og kakao sammen i en skål. Hak den mørke chokolade groft og smelt den over vandbad eller i mikroovnen (husk at røre i det undervejs, så det ikke brænder på). Hæld den smeltede chokolade over i melblandingen og rør godt rundt med en grydeske, sammen med mælken.
  5. Hæld melblandingen over i skålen med æggeblandingen og pisk med elpisker eller på køkkenmaskinen, indtil du har en helt jævn chokoladekagedej.
  6. Hæld chokoladekagedejen i formen og bag den ved 175 grader (alm. ovn) i 30-35 minutter. Kagen er færdig når der ikke længere hænger dej ved en tandstik stukket i midten af kagen.
  7. Tag chokoladekagen ud og stil den på en bagerist til afkøling.
  8. Når chokoladekagen er kølet helt af kan en kniv skæres langs kanterne og den kan vendes ud på et spækbræt, så bunden vender opad. Hvis din kagen hænger fast, så skub kniven ind under bunden, så den løsner sig.
  9. Vurdér om du synes bunden eller toppen af din kage er pænest. Hvis du foretrækker at have toppen opad skal du vende din talskabelon spejlvendt. Hvis du foretrækker at have bunden opad skal du vende din talskabelon rigtigt. Læg skabelonen oven på chokoladekagen og skær efter den med en skarp kniv.
  10. Vend chokoladekagen over på den plade eller det fad, du vil servere den på. Hvis du vil have bunden opad skal du vende den over på et andet spækbræt først, så bunden ender opad når du vender den over på dit serveringsfad.

Chokolade smørcreme:

  1. Kom smør og vanilje-essens i en skål, evt. skålen på en køkkenmaskine. Pisk med elpisker eller køkkenmaskine til smørret er luftigt.
  2. Tilsæt flormelis lidt ad gangen skiftevis med mælk, imens der piskes.
  3. Hak chokoladen groft og smelt den over vandbad eller i mikroovnen. Lad chokoladen køle lidt af.
  4. Hæld den smeltede chokolade i smørblandingen og pisk, til smørcremen bliver jævnt lysebrun. Tilsæt evt. lidt mere mælk eller flormelis for at tilpasse konsistensen. Smørcremen skal være stiv nok til at kunne holde formen, men blød nok til at kunne sprøjte igennem en tylle i sprøjtepose.
  5. Fyld smørcremen på en sprøjtepose med tylle.

Pynt:

  1. Læg alt pynten klar og let tilgængeligt.
  2. Sprøjt små stjerner eller andet ønsket mønster overalt på dit chokoladekage tal. Pynt nu chokoladekagen med chokolade og frugt.
  3. Stil chokoladekagen på køl indtil smørcremen stivner helt.
  4. Tag chokolade tal kagen ud af køleskabet minimum 2 timer inden servering.

Dette indlæg indeholder affiliate links.


18. november 2018 af Trine 39 kommentarer

Kommentarer (39)

  • Anne Svar

    Den kage ser helt fantastisk ud. Jeg vil lave den til mon søns barnedåb og skrive hans navn med bogstaver. Det bliver en presset dag og jeg får ikke så meget tid til at pynte på dagen og dagene op til bliver også travle, så jeg prøver at planlægge bedst muligt.
    Hvis jeg forbereder kagen dagen før og laver smørcreme-toppene og stiller på køl. Er det så fint at tag den ud et par timer før servering og pynte med frugt der? (Det er vel bedst at vente med at putte bær på…)
    Alternativt: Kan kagen fryses – evt med eller uden smørcremen?

    18. august 2019 at 21:30
    • Trine Svar

      Sikken fin ide! Kagerne kan sagtens bages i forvejen og fryses (uden smørcremen).

      Jeg anbefaler, at du laver og sprøjter smørcremen på kagerne dagen før. Husk at det tager en del tid hvis du har mange kager, det kan godt give lidt krampe 😉 Stil kagerne på køl lige bagefter indtil smørcremen er stivnet helt. Dæk så kagerne med plastikfilm for at undgå at de bliver tørrer og får kondens fra køleskabet, og stil dem på køl til næste dag.

      På selve dagen pynt dem med chokolade og bær, gerne et par timer før servering. Hav kagerne på køl tildækket med plastik indtil cirka 1 time før servering.

      God fornøjelse!

      18. august 2019 at 23:36
      • Anne Svar

        Super – mange tak for svar. (Min søn får heldigvis et kort navn, på kun 3 bogstaver ;))

        19. august 2019 at 11:14
  • Figen Svar

    Hej, sikke en lækker kage. Hvis jeg vil lave kagen i en bradepande, skal jeg så lave 1 1/2 gange opskrift? Vil nemlig gerne have et større “tal”, og har ikke en mindre form.

    3. juli 2019 at 09:56
    • Trine Svar

      Hej! Denne portion er til en form på cirka 30×20 cm, så du skal gange opskriften op ift. målene på din bradepande 🙂
      God fornøjelse!

      3. juli 2019 at 09:58
  • Sanne Svar

    Hej 🙂

    Jeg går i krig snart med den her kage 🙂 Planen er at bage selve chokoladekagerne dagen inden og så pakke dem ind i folie.
    Om morgenen vil jeg så skære tallene ud og pynte kagen … Formentlig 5-6 timer inden de skal bruges … De skal så selvfølgelig tilbage på køl når de er pyntede, men hvordan sørger jeg så for de ikke tørrer ud?? 🤔

    22. juni 2019 at 17:07
    • Trine Svar

      Hej Sanne
      Jeg vil anbefale dig at pakke chokoladekagerne ind i plastikfilm hvis du bager dem dagen før. Ligeledes vil jeg anbefale dig at lægge plastikfilm let henover kagerne når de er færdigpyntet. Det kan du sagtens hvis du først stiller kagen i køleskabet i 30 min. efter du er færdig med at pynte inden du lægger plastikken over. Så stivner smørcremen og så kan du sagtens lægge plastik over så de ikke tørrer ud 🙂

      22. juni 2019 at 17:48
  • Mette Frimann Svar

    Hej,

    Jeg har kagen i ovnen nu, og skal bruge den u morgen. Min plan er at pakke den ind i husholdningsfilm når den er afkølet, og sætte den i køleskabet til i morgen.
    Tænker du det er bedste at gemme den i køleskabet hel eller er det en god ide at jeg skærer 5-tallet ud i dag inden den ryger på køl?

    Vh. Mette

    22. juni 2019 at 13:19
    • Trine Svar

      Hej Mette
      Det betyder ikke noget hvornår du skærer kagen så længe den er HELT afkølet. Hvis du vil sparre tid i morgen kan du sagtens gøre det i dag.
      Jeg tænker dog umiddelbart at jeg ligesom dig ville pakke den i plastikfilm men bare stille kagen på køkkenbordet natten over, ikke i køleskabet.

      22. juni 2019 at 13:31
      • Mette Frimann Svar

        Tusind tak for hurtigt svar! Jeg napper husholdningsfilm og køkkenbordet 👌🏻

        Tror jeg venter med at skære til i morgen, da jeg tænker at det måske er nemmere at pakke den ind 😉

        Tak igen!

        Vh. Mette

        22. juni 2019 at 13:49
  • Lise Svar

    Hej.

    Tak for en dejlig opskrift. Jeg skal lave en talkage i to lag.

    Kan jeg bruge denne opskrift også lave kagerne knap så høje? Eller vil de så knække?

    20. maj 2019 at 08:16
  • Phikunthong Thipsuwan Svar

    Hej, hvor mange personer er det til i ét tal..??

    14. maj 2019 at 12:58
    • Trine Svar

      Hej! Afhænger af hvor meget kage I spiser, men cirka 10-15 personer hvis det er er 3-tal. Det er klart at kagen bliver mindre hvis det fx er et 1-tal 😉

      14. maj 2019 at 18:56
  • Marie Svar

    Hej Trine og Mette
    Har I erfaring med at lægge friske bær/frugt på dagen før? Jeg kan ikke helt lure om de holder sig pæne eller taber lidt af pusten….

    11. maj 2019 at 19:21
    • Trine Svar

      Det ville jeg ikke gøre hvis det kan undgås. De mister glansen og ser ikke lige så friske og lækre ud. Men det kan selvfølgelig være nødvendigt nogle gange.

      11. maj 2019 at 20:43
  • Marianne Riis Svar

    Hej
    Kan man lave smørcremen aftenen forinden og sprøjte den på, sætte den på køl og pynte den med frugt osv næste formiddag? Jeg skal servere den i overmorgen eftermiddag men havde tænkt at bage kagen i aften, lave smørcreme i morgen aften og sprøjte den på og så sætte den på køl natten over og sætte resten af pynten på næste morgen. Mvh. Marianne

    11. april 2019 at 11:35
    • Trine Svar

      Hej Marianne
      Ja det kan du godt, så længe du tager den ud af køleskabet i god tid inden servering.
      Men jo flere dage før du bager kagen og pynter den, jo mere tør bliver den ved servering, da du ikke kan pakke den helt lufttæt ind når den er pyntet. Blot så du ved det 🙂

      11. april 2019 at 11:43
  • Vivian Svar

    Hej jeg skal lave et 8 tal vil lave det i to springforme tror i der er dej nok ?? Vil lave kagen dagen før og cremen ..vil så sprøjte cremen næste morgen og i køleskab i nogle timer ..derefter pynt ..den skal så transporteres 2 timer i bil ..tror i det går an ..den står køligt i bilen

    13. marts 2019 at 18:00
    • Trine Svar

      Hej Vivian
      Det afhænger af størrelsen på dine springforme 😊 Du skal regne arealet af bageformen om til dine springforme.

      Jeg tror din plan er fin og ja den burde kunne klare køreturen 😊

      13. marts 2019 at 18:03

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


×

Del med en ven